Haber: Songül DURSUN

Son günlerde oldukça sık görülen grip enfeksiyonlarına ilişkin olarak uzmanlar, 3 yıldır Covid-19 için alınan önlemler sayesinde solunum virüslerinin dolaşamadığı için toplumda genel bağışıklığın azaldığını ve bu kışın daha çok ve çeşitli virüslerle hastalık görebileceğimizi belirtiyor. Sonbahar ve kışın gelmesi ile insanların kapalı alanlarda geçirdiği süre artınca bütün solunum yolu enfeksiyonlarında artış gözlemlenebiliyor. Bu artış özellikle mevsim geçişlerinde havaların ani değişmesi ve okulların açılması ile kapalı ortamda bulunan çocukların birbiriyle temasına bağlı olabiliyor.

ÖZELLİKLE KAPALI ALANLARDA ÇOK VAKİT GEÇİRİLMEMELİ

Bu enfeksiyonların daha ağır seyirli olacağına dikkat çekerek bu kış maske-mesafe-havalandırma-aşının daha da önemli olduğuna vurgu yapan uzmanlar, mevsimsel grip etkenleriyle Covid-19 vakalarında da artış olabileceğini aktarıyor. Bireysel önlemler almaya devam edilmesi gerektiğini dile getiren uzmanlar, enfeksiyonun yayılmaması için özellikle kapalı alanlarda çok vakit geçirilmemesi ve maske takılmasının da kritik önem taşıdığını kaydediyor.

TOPLUM BAĞIŞIKLIĞININ ZAYIFLADIĞI BİR DÖNEM

Covid-19 tedbirleriyle solunum virüslerinin sıklığının belirgin olarak azalması, nedeniyle toplum bağışıklığının zayıfladığı bir dönemde önlemlerin tamamen kaldırılması, önümüzdeki kış sezonunda üst solunum yolu hastalıklarına kapı aralıyor. Uzmanlar, salgın araya girince diğer solunum yolu hastalıklarını pek görülmediğini ve son 2-3 yıldır bu tür enfeksiyonlarla karşılaşmadığımızdan toplumsal bağışıklık azalmış gibi göründüğünden, bu durumun da bu tür hastalıkların daha çok görülmesi ya da ağır seyretmesi riskini taşıdığını aktarıyor.

COVİD SEMPTOMLARIYLA BENZERLİK GÖSTERİYOR

Son zamanlarda grip nedeniyle hastaneye başvuran vatandaşların sayısında önemli oranda artış olduğunu dile getiren uzmanlar, grip ve nezle gibi vakaların artmasının ana nedenleri arasında yaklaşık 3 yıldır yoğun şekilde alınan pandemi tedbirlerinin kaldırılması geliyor. Hastaların başvuru şikâyetlerinin çoğunlukla ateş, boğaz ağrısı, kırgınlık, öksürük ve vücut ağrısı olup Covid semptomları ile benzerlik gösterdiğine dikkat çekiyor.

ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI COVİD ÖNLEMLERİ SONRASI YENİDEN ARTIŞ GÖSTERDİ

Mevsim değişikliklerinde özellikle yeni etkenler, yeni mevsimsel grip etkenleriyle birlikte Covid-19 vakalarının da görülebileceğini ifade eden uzmanlar, özellikle 65 yaş üzerindekilerin mutlaka hem grip aşısı hem koronavirüs hatırlatma doz aşılarını yaptırmaları gerektiği uyarısında bulunuyor. Pandemiden önceki yıllarda alışıldığı üzere güz aylarında başlayıp kışın zirveye ulaşan ve yazın ortadan kalkan üst solunum yolu enfeksiyonlarının covid önlemleri sonrası yeniden artış gösterdiğine değiniyor.

ANTİBİYOTİKLERİN GRİP YA DA SOĞUK ALGINLIĞI TEDAVİSİNDE HERHANGİ BİR YARARI YOK

Kişisel tedbirlere dikkat edilmesini kaydeden uzmanlar, ekim ayının 2. yarısından itibaren gribal enfeksiyonlarda yüzde 15 oranında bir artış olduğunu belirterek, Kasım ayında başvuran hasta sayısının önceki ayın aynı dönemine göre yüzde 25 daha fazla olduğunu gözlemlediklerini kaydediyor. Antibiyotiklerin grip ya da soğuk algınlığı tedavisinde herhangi bir yararı olmadığını ve antibiyotiklerin bakterileri öldürdüğünü fakat grip veya soğuk algınlığına neden olan virüsler üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı uyarısında bulunuyor.

AŞILAR İHMAL EDİLMEMELİ

Aşıların da ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, grip aşısının öncelikli yapılması önerilen grupların aşı olmaları konusunda uyarıda bulunuyor. Grip aşısını koruyuculuğunun 6 ile 8 aya kadar olabileceğini ifade eden uzmanlar, eskiden geçirilmiş grip hastalığı ya da uygulanmış grip aşısına bakılmaksızın mevsimsel gribe karşı etkin bir korunma sağlanması için her yıl grip aşısı yaptırılmaları gerektiğinin altını çiziyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ SAĞLAM TUTMAK İÇİN YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEK LAZIM

Hastalıklardan korunmak için yapılması gerekenler konusunda bilgilendirmede bulunan uzmanlar,  “Öncelikle kalabalıklardan uzak durmak ve kapalı alanlarda maske takmak şart. Ayrıca grip aşısı olmak, ortak yüzeylere dokunmamak ya da bu alanları kolonya, alkol gibi ürünlerle dezenfekte etmek gerekir. Risk grubundakiler, covid aşılarını tamamlamalı. Bağışıklık sistemini sağlam tutmak için yeterli ve dengeli beslenmek lazım. Düzenli uyku ve hareketin yanı sıra kronik hastalıkları olanların kontrollerini düzenli şekilde yaptırmaları şarttır” diye kaydediyor.