Elazığ’da trafik kazası: 4 yaralı Elazığ’da trafik kazası: 4 yaralı

Pancar üreticileri ürünlerini teslim edemediği için serzenişte bulunarak; “Eğer devletimiz bir pancar boşaltma makinesi daha getirirse üretici rahatlayacak. Makineyi devletimizden istiyoruz üreticilere sahip çıksın. Böyle giderse pancarlar kuruyacak” ifadelerini kullanarak üretimde sürekliliğin devlet desteğine bağlı olduğunu vurguladı.

“Devletimiz üreticilerine sahip çıksın”

Söktüğü pancarı tarlasında beklettiğini ve yaşanan bu sıkıntılar karşısında bir daha pancar ekmeyeceğini ifade eden Pancar Üreticisi Selahattin Arduç; “Pancarda bu sene dokuzuncu ayda söküme başlanılacaktı. Fakat onuncu aya kadar ertelediler almadılar. Şimdi de alım başladı tarlada rezilliğimiz hat safhada. Kantarımız olmuyor. Elli köy bir araya toplandı dört günde dört ton pancar zor teslim ediyoruz. Eğer devletimiz bir pancar boşaltma makinesi daha getirirse üretici rahatlayacak. Makineyi devletimizden istiyoruz. Devletimiz üreticilerine sahip çıksın. Böyle giderse pancarlar kuruyacak. On beş gün oldu çıkarılan pancarlar fakat şartların uygun olmaması nedeniyle çıkarılan pancarlar kuruyacak. Her türlü zarar ziyan çiftçiye kaldı. Üreticiyiz fakat ürettiğimiz tarlada kalıyor. Kimse çiftçiyle ilgilenmiyor. Devletimizden yardım bekliyoruz. Bir daha pancar ekmeyi düşünmüyorum. Üretici olarak kaybım var bir daha pancar ekip zarar üstüne zarar almam.” İfadelerini kullandı.

Pancar üreticisi dertli

Kovancılar’da pancar teslim alanında sıra bekleyen üreticilerin yaşadıkları sıkıntıları anlatan Pancar Üreticisi Servet Akbal; “İki yılda 20 tonluk üretilen pancarları on güne sığdırmaya çalışıyoruz. Eskiden Eylül ayının 5 ile 15’i arası açılırdı. Şimdi getirdiler bu zamanı kış ayına kantar yetersiz. Bu kadar dolu römorkların içindeki pancarlar on güne sığmaz. Bir yağış olduğunu düşünelim nasıl olacak bu durum? Çamurda yağmurda nasıl bu pancarı kurtaracağız? Biz pancar üreticileri için bir kantar daha koyulması gerekiyor. İki yıldır pancar üreticisi rezillik çekiyor. Kamyon istiyoruz yok kantara getiriyoruz teslim edemiyoruz” dedi.

“Üreticinin sesini duyan yok”

Üretmeyi bizde isteriz fakat desteklerin yetersiz olduğunu ifade eden Pancar Üretici Latif Dağdelen; “Allah üreticiye yardım etsin. Üç gün oldu sıra bekliyorum. Önümüz kış bekliyoruz. Şu anda bir yağmur yağsa üretici ne yapacak? Kimse bunu düşünmüyor. Şartlar yetersiz ve üretici çaresiz. Sadece beklemekle yetiniyoruz. Elimizden bir şey gelmiyor. Sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Fakat üreticinin sesini duyan yok” şeklinde konuştu.

“Sıkıntı büyük çözüm yok”

Pancar sezonunun geç açıldığını söyleyen Pancar Üretici Hakkı Akbaş; “Çok yalvardık. Dedik ki; pancar sezonu açılırken bir hafta veya on gün önce açılsın. Geç açıldı ve imkânlarımız çaresiz bırakıyor. Buradaki şartlar üreticiye rahatlık sağlayacak şartlar değil. 24 saatte bir römork ancak teslim edebiliyoruz. Sıkıntı büyük çözüm yok” ifadelerine yer verdi.

Çiftçiye sahip çıkan yok

Üreticiye sahip çıkanın olmadığını ifade eden Elazığ Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Kaya; “Kantarda yaşanan sorunları şöyle anlattı. Fabrikamızın kapasitesi küçük 2 bin ton rakamına eşit. Kantarımızda 150 bin ton pancarımız var. Yeterince pancar boşaltma makinemiz yok en az iki kantarımızın olması gerekiyor. Üreticiler üç günde bir römork pancar teslim ediyor. Direkt fabrikaya mecburi nakliyat dayatması yapılıyor. Fakat çiftçinin ekonomik gücü olmadığı için fabrikaya kendi imkânları ile götüremiyor. Bir kamyon için devlet desteği beş bin fakat üretici bunun iki mislini kendi cebinden çıkarmak zorunda kalıyor. Çifti bin ton pancar kaldırıyor bu ise yüz araba ile taşınmasına denk geliyor. Her bir arabaya beş bin eklendiğini düşünün ve çiftçinin kazandığını düşünün elde kalan hiçbir şey yok üstüne zarar elde ediliyor. Bize acil bir şekilde ya bir makine ya da bir tane kantar verilmesi gerekiyor. Elazığ’a çevre illerden de gelenler oluyor. Çiftçimiz mağdur ve sıkıntı çekiyor. Çiftçiye sahip çıkan yok ilgililer ilgilenmiyor. Milletvekillerimize sesimizi duyurmak istiyoruz. Gelip üreticinin halini görsünler. Üreticiyi gelip görsünler sorunlarımızı gündemine alsınlar. Artık sesimizi duyurmak istiyoruz. Üreticinin dayanacak gücü yok artık. Üreticinin hakkını sonuna kadar arayacağız. Sesimizi yetkililere duyuracağız” diyerek sözlerini noktaladı.