Türkiye’de üretilen çömleklerin toprağının Elazığ’dan gittiğini belirten Elâzığ Elizi çömlek fabrikası ortaklarından Münir Suncak “Yaklaşık 100 çeşit ürün üretmekteyiz. Elazığ’ımızda toprağı mevcut. Türkiye’de nerede çömlek üretiliyorsa maya olarak toprağı Elâzığ’dan gider. Isıya dayanıklı sağlığa uygun en iyi çömlek toprağı Elâzığ’da mevcut. Kapadokya ve Nevşehir’de çömlek için toprak Elâzığ’dan gidiyor. Tabi tamamını götüremedikleri için bu bir maliyet maya olarak götürüp kullanıyorlar ve kendi topraklarına karıştırıyorlar. Buda ısıya dayanıklı ve sağlıklı olmuyor. Ama Elâzığ’daki toprak tamamıyla özüyle yapıldığı için sağlıklı oluyor. 2018’den itibaren üretime başladık. Tanıtımlarımızı çok iyi yaptığımızı düşünüyorum ilgi talep çok fazla olunca üretimi ve fabrikayı genişlettik. Birçok ile bayilikler verdik. 30 35 ilde şu an satış noktalarımız mevcut.” Dedi.

Dünyanın en sağlıklı mutfak araç gereçlerinden biri çömlek diyen Suncak “Çömlek dünyada en sağlıklı mutfak araç gereçlerinden biri cam diğeri de topraktır. Neden toprak, toprak çömlekte yemek yaparken ocağın üzerine koyduğunuzda alev tek noktaya vurduğunda çömleğin kabın tamamını ısıtmış oluyor ve tamamıyla birlikte pişmiş oluyor. Ama çelik ve alüminyumda pişirilen yemekte sadece alt kısım pişer ya da yanar. Üst kısımlar pişmez o zaman yemek lezzetsiz olur. Çömlekte yemek eşit ısındığı için daha lezzetli oluyor. O yüzden çömlek tercih edilmeli. Özümüz sonuçta atalarımızın mutfakta kullandığı eşyalar çömlekti. Biz özümüze döndük diyelim biz özümüzü kaybettiğimiz için birçok sağlık problemleri yaşıyoruz. O yüzden çömleğin kullanılmasını tavsiye ediyorum.” İfadelerini kullandı.

Canlı su içmek için çömlekte su tüketilmeli diyen Suncak “Çömlek testilerdeki su neden daha sağlıklı diye sorarsanız çömleğe bırakılan su testiyi nemlendirir ve testini dışı nemli hale gelir. Dışını nemlendirmeyen bir testi suyu soğutmaz hem kireci arındırarak dışarı atıyor hem de içerisindeki suyu süzüyor ve saf su haline getirmiş oluyor. Bizim bu plastik şişelerde, damacanalarda içtiğimiz su ölü su. Daha canlı saf su içmek istiyorsak testilerden içmeliyiz. Bunu da toplumumuz yavaş yavaş alışacak diye düşünüyorum.” Şeklinde konuştu.

Elazığ TSO Başkanı Alan; “Hibe desteği üyelerin hesaplarına aktarılıyor” Elazığ TSO Başkanı Alan; “Hibe desteği üyelerin hesaplarına aktarılıyor”

Her yöreye özgü satılan ürünler bulunmakta diyen Suncak “Satışlarımız bölgeye göre değişiyor ama Elazığ, doğu ve Güneydoğu’da en çok satılan ürün üç boy güveç, üç boy tepsi, sütlaç kâseleri de dediğimiz sufle kapları. Bunların birkaç boyu mevcut. Elazığ’da fırın kültürü var biliyorsunuz buda güveç modelleri ve tepsi modellerine daha çok ilgi oluşturuyor. Karadeniz tarafında genelde yoğurt mayalamak ve tereyağında kullanıyorlar. Antalya kısmında da hediyelik eşya türü satışımız mevcut. Avrupa ülkeleri de kâse ağırlıklı. Tajine diye bir modelimiz var genelde Katar, Kuveyt, Fas bölgesi kullanıyor. Kubbeli kapak modellerimiz mevcut onu genelde Arap ve Fas bölgesi kullanıyor. Avrupa’ya da gönderdiğimizde örneğin Belçika ve Cezayir’de yine tajine modeli daha çok satılıyor.” İfadelerini kullanarak sözlerine son verdi.