Fırat Hayvan Ürünleri Tedarik ve Ticaret Merkezi tamamlandığında içerisinde; bin adet büyükbaş veya 3 bin adet küçükbaş hayvan barınma kapasitesine sahip toplam 5 bin m² kapalı ve yarı kapalı padoklar, 800 m² sosyal tesis ve idari bina, 600 m² Elektronik Satış Salonu, acil kesim ve karantina alanı içeren bir tesis Elazığ’a kazandırılmış olacak. Bu projenin onaylanmış bütçesi ise yaklaşık 28 milyon TL civarındaydı. Ancak geçtiğimiz günlerde Başkan Dumandağ bu projeye verilen desteklerin daha da artırılmasını istedi. Bizler de projeye dair ne gibi gelişmelerin olduğunu ilk ağızdan Elazığ Ticaret Borsası Mehmet Ali Dumandağ’a sorduk. İşte Başkan Dumandağ’ın açıklamalarından kesitler…
“Projenin bütçesi artmalı”
Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, “İki yıl önce Fırat Kalkınma Ajansına verdiğimiz proje kabul gördü. 28 milyon bir destek çıktı bunun yüzde ellisi hibe yüzde ellisini de biz borsa olarak karşılıyoruz. Miktar o dönemde öyleydi şimdilerde bu proje yüz binleri geçecek. Bu projeye sağ olsunlar Belediye Başkanımız Şahin Şerifoğulları da destek verdi. Belediye olarak bu projemize ortak olacaklar” şeklinde görüş bildirdi.
“Projenin daha geniş bir alanda yapılması gerekti”
Açıklamasını sürdüren Başkan Dumandağ; “Geçtiğimiz günlerde Meclis başkanımız ve yönetim kurulu üyelerimizle bir Ankara ziyaretimiz oldu. Milletvekillerimizi ziyaret ederek projemizi anlattık. Sağ olsunlar Milletvekillerimizde destek vererek Sanayi ve Teknoloji Bakanımızla görüşeceklerini söylediler. Bir sonrası gün Milletvekillerimiz; Prof. Dr. Erol Keleş, Ejder Açıkkapı, Belediye Başkanımız Şahin Şerifoğulları ve yönetimim kurulumuzla Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mehmet Fatih Kacır yanına gittik. Sayın Bakana projemizin çıktığını kabul gördüğünü söyledik. Ancak bu projemiz için tahsis ettiğimiz yerin bir on yıl sonrasına cevap veremeyeceğini söyleyerek yer değişimi istedik” ifadelerini kullandı.
“Proje için arsa satın aldık”
Başkan Dumandağ; “Biz Borsa olarak Milli Emlak’tan bir yer talebinde bulunmuştuk, 50 dönümlük bir yer bize tahsis edilmedi biz parasını ödeyerek satın aldık. Bu konuda Eski milletvekilimiz Sayın Metin Bulut’un çok büyük desteklerini gördük. Bu projemiz ileriye dönük düşünüldüğünde o dar yere sıkıştırmamız mantıklı gelmedi o nedenle yeni yer bulmak zorunda kaldık. Sadece elimizi değil, gövdemizi taşın altına soktuk o arsayı aldık. Arsamız Hayvan Pazarında Elkas’ın arka tarafında aynı organize sanayi içerisinde alanı büyük ileriye dönük kullanışlı bir alan” diyerek yer konusunda hassas davrandıklarının altını çizdi.
“Ankara’da taleplerimiz kabul edildi”
Ankara temaslarına da değinen Başkan Dumandağ; “Projemiz çok kapsamlı bir proje, burada satış standımız var, kesimhanemiz var, idare binalarımız var, çok sayıda hayvan kotraları var, büyükbaş ve küçükbaş olmak üzere bunları bakan beye anlattık hem sermaye artışına gidelim hem de arsa değişimine gidelim diye Sağ olsun Bakan beyde kabul etti ve “İleriye dönük bu gerekli” dedi.
Bu işlemler tamamlandı, artık proje safhasına geldi. Projemizi tamamladıktan sonra kısa süre içerisinde temel atacağız” dedi.
“Şehrin dört bir tarafında hayvan kesilmeyecek!”
Açıklamasına devam eden Başkan Dumandağ; “Bu merkezimiz tamamlandığında il genelinde kurban kesimleri olmayacak biliyorsunuz. Kurban Bayramı’nda ilin her tarafında kurban kesimleri yapılıyordu ve inanılmaz görüntüler ortaya çıkıyordu. Daha hijyen bir ortamda bu merkezde kesimler yapılacak, Kurban kesimleri dışında da vatandaşlarımız adak vesaire kesimleri de bu merkezde yapılacak.
Zaten bu nedenle belediye başkanı bizim bu projemize ortak oldu. Şehrin dört bir tarafına kurulan kurban satış alanları ve kurban kesim alanları ile hem masraf ediliyor hem de şehirde kirlilik oluyor diye bu projede yer aldı” dedi.
“Mühim olan memleketin kazanması”
“Önemli olan memleketin kazanması” diyen Başkan Dumandağ; “Bu alanlarda çok sayıda kotralar var hayvan barınak alanları küçük ve büyük başlar için kafeterya oturma alanları, 10 odalı bir otel var il dışından gelenler için, satış salonları ile tüm bölgeye hizmet verecek kapasitede bir kompleks olacak. Şu anda Belediye ile yüzde elli, yüzde elli ortağız. İşletmesini isterse biz belediyemize devredebiliriz, isterlerse biz işletiriz. O kadar da önemli değil. Önemli olan Memleket kazansın” ifadelerini kullandı.
Dumandağ, ortaklıkların devamlılığından bahsetti
Tarıma Dayalı Besi OSB’si hakkında da bir takım bilgiler veren Başkan Dumandağ; “Cevizdere’de besi OSB’e yeri tespit etmiştik. Orayı Elazığ’a kazandırdık. Orada 61 parselimiz var. Oranın da altyapı ihalesi geçtiğimiz günlerde yapıldı. Oranın altyapı çalışmaları tamamlandıktan sonra nereden bakarsanız en az 10 bin büyükbaş hayvan barınabilir. Ayrıca orada biyogaz tesisi kuruldu. Biyogaz tesisine 60 hemşehrimiz ortak oldu. Bu Elazığ için çok önemli oranın ve ortaklığın bozulmaması için gayret gösterilmeli. Eğer bu bozulursa bundan sonra Elazığ’da üç kişiyi bir araya getirip iş kuramazsınız” ifadelerini kullandı.
“Üreticiler için TOKİ devreye girsin!”
İnşaat malzemelerindeki maliyet artışlarına da değinen Başkan Dumandağ, “Çevre ve Şehircilik Bakanımıza; Besi OSB de projeye başlarken demirin kilosu 2-3 liraydı bugün demirin kilosu 20 lira. Haliyle üretici kendi imkânları ile inşaat yapamaz yani hemşehrilerimizin buradaki çiftlikleri yapmaya gücü yetmez buraların da TOKİ tarafından yapılması gerekiyor. Bu tabi bedava olmayacak. Hemşehrilerimiz TOKİ’ye borçlandıralım dedik, bakan beyde yakında deprem bölgelerini gezecek. O zaman da bu sorunları yerinde de aktarmış olacağız” dedi.
“Elazığ Ticaret Borsası; bölge borsası”
Bölge borsası olduklarını da kaydeden Başkan Dumandağ; “Elazığ Ticaret Borsası aynı zamanda bölge borsası. Biz bir tek Elazığ’a hizmet vermiyoruz. Bingöl, Tunceli ve Muş İllerine de hizmet veriyoruz. Geçtiğimiz ay Muş ve Bingöl’de temsilcilik açtık. Karakoçan’da da temsilcilik açtık temsilcilik açtığımız iller ve ilçelerde personelimiz var. Elazığ Ticaret Borsası olarak biz çok iyi hizmetler veriyoruz” dedi.
“İş merkezinin ihalesi tamam”
Bir iş merkezi kazandıracaklarının da notunu düşen Başkan Dumandağ; “Eski Çocuk Şube Müdürlüğü yerini alma talebimiz vardı dönemin Emniyet Genel Müdürüne durumu ilettik, uygun gördüler Sayın Valimizin destekleri ile o yerin devri için girişimlerde bulunduk. Bunun karşılığında Mehmetçik Vakfına iki araba değeri maddi yardımda bulunduk ve arsayı da rayiç bedel üzerinden satın aldık. Oranın da ihalesini yaptık 4 katlı bir iş merkezi yaptıracağız ve borsamıza katacağız” dedi.
“Hayvancılık sektörü şu an zayıf”
Hayvancılığın durumunun çok iç açıcı olmadığını da belirten Başkan Dumandağ; “Hayvancılığın durumu şu an zayıf nedeni de vatandaşın elindeki sermayenin yetersiz oluşu. Elindeki parayla yüz tane hayvan alan vatandaşımız şimdi 40 tane alabiliyor. Onun için hayvan sayısı düştü, artı elinde ki o 40 tane danayı da götürüp o betona bağlarsa sıfıra sıfır elde bir şey kalmaz. Onun için TOKİ’nin Hayvan OSB’yi yapması sonucu burada bir canlanma olacak. Onun içinde ilde birlik olmalı! STK’ler, belediye, milletvekilleri birlik olursak çözemeyecek sorun kalmaz” dedi.
“Geçen yıl 30 bine aldığımız hayvanı bu yıl 70- 80 bin TL’ye alıyoruz”
Bazı ürünlerde bolluk olduğunu ama ham hayvan fiyatlarında ciddi bir artış olduğuna da değinen Başkan Dumandağ; “Geçen yıla oranla hububatta da peynirde de artış var. Küçükbaşta da artış var. Küçükbaşta artış olunca haliyle peynirde de artış oluyor. Hububutta da çok şükür yağış olduğu için arpa, buğday ve mısır yüz güldürdü. Geçen yıla oranla mısır gübre fiyatları çok artmadı. Yalnız ham hayvan fiyatları çok arttı. Geçen yıl 30 bine aldığımız danaları bu yıl 70-80 bine alıyoruz. Geçen yıl bu aylarda canlı kilo aldığımız 40 liraydı şimdi 200 lira canlı kilo bu da hayvan sayısının az olduğundan dolayı” dedi.
“Karkas et kimseye fayda sağlamaz”
Hayvancılığın bütün olarak ele alınması gerektiğine işaret eden Başkan Dumandağ; “Eğer biz üretimimizi artırırsak süt hayvanlarımıza da gereken önemi verirsek çözüm bulabiliriz. Biz Sayın Valimiz ve yönetimimizle de görüştük. Bu tarıma bağlı olan besi OSB’mizin bir tarafını süt hayvancılığına ayıracağız. Bir diğer tarafını da et hayvanlarına ayıracağız. Damızlık hayvan sayısı artarsa hayvan sayısı artar o da artarsa et fiyatı da düşebilir, canlı hayvan fiyatı da düşebilir. Başka illerden getirilen karkas etin o ile faydası olmaz ne hayvancılığına ne çobanına ne de tarımına” şeklinde görüşlerini bildirdi.