Haber: Kübra TÜRKAN
Çaysız ve kahvesiz yapamam diyenler. Bu haber tam size göre çünkü Türkiye Beslenme Rehberi’ni hazırlayan uzmanlar hem çayın hem de kahvenin birçok faydasının olduğunu yaptıkları araştırmalarla gözler önüne serdi.
“Çay; kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümleri azaltıyor”
Uzmanlar; “Çay; sudan sonra en yaygın tüketilen içecektir. Potasyum ve flor alımına katkıda bulunur. Siyah çay (oksidasyona uğratılmış), yeşil çay (oksidasyona uğratılmamış) ve oolong çayı (yarı okside çay) olmak üzere 3 çeşittir. Yeşil (3 kupa/gün) ve siyah (4-5 kupa/gün) çayın kan basıncını düşürücü etkisi gösterilmiştir. Çay tüketimi ile kalp damar hastalıkları, inme, diyabet riskinin ve tüm nedenlere bağlı ölüm riskinin düştüğüne ilişkin veriler vardır” dedi.
Kahve adeta potasyum deposu
Çay kadar olmasa da sohbetlerin vazgeçilmez lezzetlerinden olan kahvenin de birçok faydası bulunuyor. Uzmanlar; “Kahve; patates dışındaki sebzeler ve meyveler kadar potasyum sağlar. Sağlıklı kişilerde orta düzeyde (ılımlı miktarlarda; günde 4-5 kupa (946-1183 mL) kahve tüketiminin bazı kanser türleri, kalp damar hastalıkları, tip 2 diyabet, Parkinson gibi kronik hastalık riskini ve tüm nedenlere bağlı ölüm riskini düşürdüğüne ilişkin veriler vardır. Bazı çalışmalarda ise kan lipitlerini yükselttiği gösterilmiştir. Yararlı etkileri içerdiği fenolik asitlere bağlı olabilir. Kan lipitlerini yükseltici etkisi ise kahveol ve kafesterolden kaynaklanabilir. Bu maddeler filtre kahvede önemli ölçüde azalır” ifadelerine yer verdi.
“Bir kupa çay ya da kahve; fitobesin sağlar”
Kahve ve çayın içeriğinden de bahseden uzmanlar; “Kahve ve çaydaki fitobesinler (fitoaktif maddeler/fitokimyasallar); çay ve kahvenin yararlı etkileri bu fitobesinlere, kafeine, trigonelline, diterpenlere ve çözünür posaya bağlanabilir. Bu fenolik ve polifenolik maddeler çeşitli biyoaktif ve antioksidan etkilidir. Dolayısıyla yağ oksidasyonunu önlenir, insülin duyarlılığı artar, glikoz emilimi ve kullanımı düzenlenir, nitrik oksit üretimi ve vazodilatasyonu uyarılır. Bir kupa (240 mL) çay ve kahve bu fitobesinlerin alımına büyük ölçüde katkı sağlar ve alınan fitobesin miktarı 1 kupa meyve ve sebzeden alınan miktarlardan daha fazladır” dedi.
“Kafein; canlılık sağlar”
Çay ve kahvenin kafein maddesi içerdiğine de değinen uzmanlar kafeinin vücudumuzda nelere yol açtığına da değindi. Uzmanlar; “Çay ve kahvenin etkin maddesi olan kafein merkezi ve sempatik sinir sistemini uyarır canlılık sağlar. Kafein miktarı kahvenin cinsine, kavrulma derecesine, yapım yöntemine, su kahve oranına göre değişir (50-300 mg/240mL). Demlenmiş çay daha az miktarda kafein içerir (15-50 mg/240mL). Kafeinsiz çay ve kahvede yaklaşık 10 mg/240 mL veya daha az kafein bulunur. Gazlı içeceklerde de kafein bulunur” ifadelerine yer verdi.