Bu çalışmada sporcuların ne şekilde beslenmesi gerektiğine dair uzmanlar püf noktaları verdi. Uzmanlar; iyi beslenen sporcuların artıları olduğuna değindi.

Haber: Kübra TÜRKAN

Hacattepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Prof. Dr. Gülgün Ersoy ve Dr. Dyt. Aylin Hasbay tarafından hazırlanan Sporcu Beslenmesi adlı akademik çalışma Sağlık Bakanlığı Beslenme Bilgi Serisi içerisinde yer aldı.  İşte bu çalışmada yer alan çarpıcı birkaç kesitin detayları…

“İyi beslenen sporcu avantajlıdır”

İşin uzmanları ilk olarak sporcular için temel beslenme ilkelerini sıraladı. Uzmanlar; “Yeterli ve dengeli beslenmenin bir sporcunun başarısını garanti etmediği, ancak yetersiz ve dengesiz beslenmenin bazı sağlık problemlerine ve performans düşüklüklerine neden olduğu kabul edilmektedir. İyi beslenen bir sporcunun, kötü beslenen bir sporcuyla kıyaslandığında bazı avantajlara sahip olduğu bilinmektedir” dedi.

Uzmanlar, iyi beslenen sporcuların artılarını da sıraladı

İyi beslenen bir sporcunun avantajları hakkında da bilgi veren uzmanlar; “ İyi beslenen sporcunun; performansı yüksektir, yapılan antrenmanın etkinliği maksimum düzeydedir, üst düzey konsantrasyon ve dikkate sahiptir, hastalık ve sakatlanma oranı düşük, bu durumlarda toparlanma süresi kısadır, büyümesi ve gelişmesi beklenen düzeydedir. Vücut ağırlığı ve vücut yağı önerilen sınırlarda veya bu sınırlara yakındır” ifadelerini kullandı.

Sporcular için en iyi beslenme şekli hangisidir?

Temel beslenme grubunun tüm sporcular için benzer olduğunu aktaran uzmanlar; “Sporcuların enerji ve besin öğeleri gereksinimleri yaş, cinsiyet ve spor dalları açısından farklılık göstermekle birlikte, temel beslenme kuralları tüm sporcular için benzerdir. Beslenme; sporcunun gereksinimi olan enerji ve besin öğeleri ile yeterli sıvı alımını içermelidir” dedi.

“Sporcular için mucizevi bir besin yok!”

“Sporcular için önerilen mucize bir beslenme şekli veya besin yoktur” diyen uzmanlar; “Genel olarak sporcuların karbonhidrattan zengin diyetle beslenmesi önerilirken, protein, vitamin ve mineralleri yeterli tüketmesi, yağdan sağlanan enerjinin spor yapmayan bireylerden biraz düşük olması önerilmektedir. Ayrıca sporcuların tükettikleri sıvı miktarı da fazla olmalıdır” dedi.

Spor yapan kişiler neden daha çok enerji harcar?

Sporcuların günlük enerji ihtiyaçlarının fazla olduğuna dikkat çeken uzmanlar; “Çünkü vücudumuz egzersiz sırasında, dinlenme durumuna göre daha fazla enerji harcamaktadır. Ayrıca sporcu beslenmesinde en önemli hedefleri de aktaracak olursak; sporcunun genel sağlığını korumak ve performansını artırmaktır. Sporcu beslenmesi ile kaslar daha güçlü kasılır,  kalp atımı hızlanır, kalp vücuda kanı daha hızlı pompalar ve akciğerler daha hızlı çalışır. Tüm bu nedenlerle, sporcuların sporcu olmayanlara göre günlük enerji gereksinimleri daha yüksektir” ifadelerini aktardı.