Haber- Yorum: Kübra TÜRKAN

15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü dolayısıyla Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü’nün internet sitesinde bir takım bilgiler yer aldı. Bugünde önemli olan bu hasatlığa dikkat çekmekken böylesi önemli bir rahatsızlığa sadece bilgi notları üzerinden dikkat çekmek mümkün olabilecek mi? Diye sorgulamadan edemedik.  Keşke daha etkin bir şekilde farkındalık çalışmaları yapılsa. Peki İl Sağlık Müdürlüğü 15 Eylül Lenfoma Farkındalık Günü dolayısıyla nasıl bir bilgi notu paylaştı? İşte o bilgi notundan bazı önemli kesitler sunularak; hem lenfomaya dair hem de lenfomanın daha çok erkeklerde görülen  bir rahatsızlık olduğuna dikkat çekildi.

Bu hastalığın belirtileri neler?

Hastalığa dair bazı belirtilere de yer verilerek; “Bacaklarda ve bileklerde şişkinlik, karın ağrısı ve karında şişkinlik, gece terlemeleri ve ateş, iştah ve/veya kilo kaybı, titreme, normal olmayan kaşıntı, bitkinlik, acı veya normalde olmayan fiziksel his, normal olmayan yorgunluk/enerji kaybı, kronik öksürük, nefes darlığı, bademciklerin şişmesi ve baş ağrısı belirtilerden bir veya daha fazlasının varlığı, mutlaka lenfoma olduğu anlamına gelmez. Yine de sayılan belirtilerin varlığı halinde hekiminize başvurmanız yerinde olacaktır.  Maalesef lenfomalar için erken tespite yönelik kabul edilmiş bir tarama metodu bulunmamaktadır. Bu nedenle kişilerin lenfoma belirtisi olabilecek belirtileri bilmeleri ve bu belirtileri tespit etmeleri durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurmaları büyük önem taşımaktadır. Lenfomanın tanısında en önemli basamaklar ayrıntılı öykü ve fizik muayenedir. Öykü ve muayenede şüpheli bulguların tespit edilmesi durumunda lenf nodu biyopsisi, kemik iliği biyopsisi, görüntüleme tetkikleri, kan sayımı, kan testleri, biyokimyasal incelemeler gibi ek tanı metotlarına başvurulur. Hastalığın türlerine göre farklı tedavi yöntemleri mevcuttur. Kemoterapi, radyoterapi gibi klasik tedavi metotlarına ek olarak uygun hastalarda biyolojik tedaviler (monoklonal antikorlar), kök hücre nakli gibi yöntemlere de başvurulabilmektedir. Biyopsi ve hastalığın durumunu tespit amaçları dışında, cerrahi lenfoma tedavisinde nadiren kullanılmaktadır” denildi.

Uzmanından kış çayı uyarısı Uzmanından kış çayı uyarısı

Bilgi notu dışında bir faaliyet yapıldıysa keşke bu da paylaşılsaydı

“Her yıl 15 Eylül'de Dünya Lenfoma Farkındalık Günü yapılmaktadır” denilen açıklamada; “Dünya Lenfoma Farkındalık Günü, ilk kez 2004 yılında Lenfoma Koalisyonu tarafından hastalığa yönelik bilgi eksikliğini gidermek, hastalık hakkında farkındalığı artırmak, hastaların ve bakım verenlerinin karşılaştığı duygusal ve psikososyal zorluklara dikkat çekmek amacıyla düzenlenmektedir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de “erken tanı ve tedavi hayat kurtarır” prensibinden hareketle ile her yıl 15 Eylül gününü hastalığa yönelik dikkat çekmek, bilgilendirmek ve hastalık ve tedavisine ilişkin güncel durumu gözden geçirmek üzere etkinlikler yapılmaktadır” şeklinde sonlandırıldı. Bu durum üzerine bilgi notu dışında yapılan faaliyetler varsa keşke bunlar da kamuoyu ile paylaşılsaydı demeden bu durumu geçemedik.