Coğrafi işaret tescili bulunan Geven Balı Çalıştayı için Elazığ’a gelen Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Halil Yeninar iklim değişikliğinin arılar üzerindeki etkisi hakkında Fırat Habere özel açıklamalarda bulundu.
Bitkiler, hayvanlar ve ekosistemlerin yanı sıra insan toplulukları da ciddi risk altında olması üretimi de derinden etkiliyor. Arıların bal üretme dışında polenleme işlemini gerçekleştirerek çiçeklerin canlı kalmasında önemli rol oynuyor.
İklim değişikliğinin arı ve arıcılık üzerindeki etkileri hakkında Prof. Dr. Halil Yeninar bilgilendirmelerde bulundu.
Arıcılar iklim değişikliğine adapte olmazlar ise arılarına yardımcı olamaz
İklim değişikliğinin üreticiler üzerindeki etkilerine değinen Prof. Dr. Halil Yeninar “İklim değişikliğinde ilk olarak bu duruma arıcıların adapte olması gerek. Çünkü sonuç itibariyle bal arısı kolonileri arıcıların bakım besleme kontrol ve yönetimi altında. Eğer arıcılar iklim değişikliğine adapte olmazlar ise arılarına yardımcı olamazlar.” İfadelerini kullandı.
Verim düşüklükleri söz konusu
İklimle birlikte bitkiler de değişiyor diyen Prof. Dr. Yeninar “Bu süreçte bir müddet daha iklim değişikliğinin hızı uzayacak o yüzden dolayı bitkiler değişiyor. İklimle beraber olarak bitkiler de değişiyor. Bitkinin değişmesi arıların besin kaynaklarını değiştirdiğinden dolayı bağışıklık sistemini ve beslenmeden kaynaklı metabolik hastalıklara neden oluyor. Bunun sonucu olarak bizde verim düşüklükleri söz konusu.” Dedi.
Çünkü arı yaşamadan üretim yapmanın da imkanı yok
Arı olmadan üretim yapmanın mümkün olmadığını söyleyen Prof. Dr. Yeninar “O yüzden arıcı iklim değişiklikleri sonucu oluşan bu değişim gerek bitki gerekse su kaynaklarındaki değişikliklerle ilgili bu dönemde arıyı desteklemeli ki yaşamını sürdürsün. Çünkü arı yaşamadan üretim yapmanın da imkanı yok.” İfadelerini kullanarak sözlerini noktaladı.