Özel Haber: Kübra TÜRKAN

Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Asif Rüstemli ve Manas Kültür Evi Koordinatörü Şener Bulut Fırat Gazetesine nezaket ziyaretinde bulundu. Prof. Dr. Rüstemli ve Bulut’u Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti (FHGC) Başkanı ve Fırat Gazetesi İmtiyaz Sahibi Semih Erdem ağırladı. Prof. Dr. Rüstemli’ye ve Bulut’a nezaketlerinden dolayı teşekkür eden Başkan Erdem ikili ile Elazığ’ın kültürü üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi.

“Elazığ’da kendimi öz evimde hissediyorum”

Ziyarette Elazığ’da olmaktan mutlu olduğunu aktaran Prof. Dr. Rüstemli; “Ben birkaç gün önce Elazığ’a geldim. Fırat Üniversitesi’nin daveti üzerine burada oldum. Fırat Üniversitesi ile Azerbaycan Milli İlimler Akademisi; kültür, sanat ve edebiyat alanlarındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve bilimsel çalışmaların artırılması amacıyla Mutabakat Zabtı imzalamak üzere buraya geldim. Ayrıca Manas Kültür Evi’nde, Fırat Üniversitesi’ndeki akademisyenlerinde katılımıyla Azerbaycan'ın Eski Cumhurbaşkanı ve Ulusal Lideri Haydar Aliyev'in doğumunun 100. yılı ve çağdaş Azerbaycan konulu bir toplantı düzenledik. Bunlara iştirak ettik. Elazığ’da kendimi öz evimde hissediyorum” dedi.

“Azerbaycan’ın en yüksek yerinde; Azerbaycan ve Türk bayrağı birlikte dalgalanmakta”

Elazığ ile Azerbaycan’ın ciddi benzerlikleri olduğuna değinen Prof. Dr. Rüstemli; “İnsanları da aynı güzellikte. İnsanlar manevi zenginlik bakımından da birbirlerine yakın. Tarih açısından da yakınız. Azerbaycan’da Cumhuriyet kurulurken Türkiye’deki kardeşlerimiz bize çok destek verdi. Sesimize ses verdi. Bize yardım edenler arasında Elazığlılar da vardı. Azerbaycan’ın en yüksek yerinde Azerbaycan bayrağı ile Türk bayrağı yan yana dalgalanmakta” dedi.

“Türkiye’deki deprem felâketinde Azerbaycan’da kalbimiz sızladı”

Karabağ Savaşı’nda Türkiye’nin çok ciddi desteği olduğuna da değinen Prof. Dr. Rüstemli; “Bu zaferde Türkiye’nin desteğini çok güçlü hissettik. Kardeşimiz, dostumuzsunuz. Ayrıca Şubat ayında Türkiye’deki deprem felâketinde de Azerbaycan insanının da tıpkı Türk insanı gibi kalbi sızladı ve ağrıdı. Bizler de acılar çektik. Bizdeki en fakir insanlar bile güçleri ile herkes öz yardımda bulunmayı bir vatandaşlık borcu olarak gördü. Haydar Aliyev’in söylediği gibi; ‘bir millet iki devletiz’ bu sözü hakiki manada inandık” dedi.

“Ata ocağımız; Türkiye”

“İnsanlarımız yıllar geçtikçe birbirini daha iyi tanıyor” diyen Prof. Dr. Rüstemli; “Yürekten bağlıyız. Sovyet Rejimi sırasında ilişkilerimiz zayıftı. 1991’de bağımsızlığını kazanınca Azerbaycan; insanlarımızın; ilmi, iktisadi, siyasi ve sosyal alanlarda ilişkiler git gide hızlandı. Bu milletler turan ideali noktasında ruhen birbirlerine bağlılar. Orta Asya’dan ve dünyanın muhtelif yerlerinde yani nerede Türk yaşıyorsa orayı Türk toprağı olarak lanse ediyoruz. Bu manada hepimizin yüzünü çevirdiği ve dikkatimizi çeken bir mekân varsa o da Türkiye’dir. Bir ata ocağı varsa o da Türkiye’dir. İşte bu nedenle Elazığ’da özümü ata ocağında hissediyorum” ifadelerini kullandı.

“Bilim insanları olarak; bağlantıları daha da güçlendirmeliyiz”

Elazığ’da Uluslararası Hazar Şiir Akşamları etkinliği sürede de Azerbaycan ile ilişkilerimiz iyi bir noktadaydı. Şimdi bu etkinlikler çok kapsamlı yapılmıyor. Sizler bu etkinliklere katılım sağlamış mıydınız? Dememiz üzerine de Prof. Dr. Rüstemli; “Manas Kültür Evi; Azerbaycan için bir kültür merkezidir. Azerbaycan’da çok tanınır yani ben de 2008 yılında Hazar Şiir Akşamlarında Manas Kültür Evi Kurucusu Şener Bulut ile tanıştım ve bu tanışıklığımızda 42 Elazığlı şairin şiirini Elazığ Gül Destesi adıyla Azerbaycan Türkçesine çevirerek 2010 yılında yayınladık. Ayrıca Şener Bulut beraberinde bir heyeti de Azerbaycan Milli Kütüphanesi’nde ağırladık ve buradaki toplantımıza çok sayıda akademisyen katıldı. Türkiye’den gelen alimler ile görüştük. Bunları da sürdürüyoruz. Fırat Üniversitesi’nden bazı akademisyenleri Azerbaycanlılar da çok iyi tanıyor. Yani Azerbaycan ile Elazığ arasında kültürel ve ilmi çok sık bağlılıklar var. Biz bilim insanların borcu bu bağlantıları daha da güçlendirmektir” dedi.

“Seçimlerde kazanan Türk halkı olacaktır”

Son olarak bir mesaj vermenizi istesek Elazığlılara özgü neler dersiniz? Dememiz üzerine Prof. Dr. Rüstemli; “Elazığ’a insanların düşüncesinde bir kaygı merkezine çevrilmiş. Cumhurbaşkanlığı Seçimleri 2. Turu arifesinde geldim. Bu süreçte insanlar daha çok kendi problemlerini görüşmekte. Bu zamanda ben geldim ama yine de bana karşı ilgi ve dikkat çok güzeldi. Yani bu hiç zayıflamadı. Münasebetin soğuduğunu görmedim. Önceki dönemlerdeki gibi bana son derece sıcak davranıldı. Tabi ki ben de öz teşekkürümü bildiririm. Azerbaycan’da Bakü’de Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin birinci turunu  hepimiz çok dikkatli izledik. Neticesi düşünüyorum ki Türk halkının kazandığı ve Türk milletinin yüksek siyasi kültürü özünde aksettiren bir netice oldu. Bütün dünyada ABD’de Fransa’da bile görmediğimiz yüksek bir siyasi kültür gördük. Bu; Türk insanının yüksek siyasi kültürünü gösterdi. Ben bu seçimlerde inanıyorum ki kazanan Türk halkı olacaktır. Böyle de arzuluyorum” diyerek sözlerini noktaladı.