Haber: Remziye KÖKBURİ—ÖZEL

Hayvanı olanın tespiti yapılarak ve gerçek ölçüde bunun oranı kadar her ay parası yatırılarak arpa tahsisi hususunda denetimde süreklilik olmalı ifadelerini aktaran Mühendis, Teknik Ziraatçı, Bitki Koruma ve Besleme Uzmanı Ramazan Ayhan;  “Sanal üretimle devletin hibesi heba edilmemeli. Haksız kazanç elde edilmemesi hususunda denetim gerçekleştirilmeli. Bakanlığımızın dikkat etmesi gereken hususların başında bu konu gelmekte. Benim hayvanım var diyene değil hayvanı olana destek verilsin. Devlet malının ziyan edilmemesi için gerçek yerde gerçek kişilere hibe verilmeli. Verilen hibelerde denetimi olmalı” ifadelerini kullandı. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ayhan’ın açıklamaları haberimizin detayında…

“TMO İLE ARPA ALABİLMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER…”

Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığı ile hayvancılık yapan üreticiye, besiciye ve küçükbaş keçi-koyun üreticisine,  uygun fiyatlı arpa tahsisi yapılması için neler yapılması gerektiğini açıklayan Ayhan; “Öncelikle elinizde bulundurduğunuz mevcut hayvan mevcudunuzu Tarım il ve ilçe müdürlüklerinde Hayvan Kayıt Sistemine kayıt yaptırmanız gerekiyor. Yani hayvanınız var, kaydınız yok yahut tam tersi üzerinizde çok hayvan görünüyor ama hayvanınız yok ya da az. Bu defa yetkililer bu tahsilatları yaparken öncekilere göre daha hassas davranmaları gerekecek. Tahsis için müracaat yaptığınızda gerçekten hayvanlarınızın olup olmadığını ve kaç tane hayvanınız olduğunu gelip gözleriyle görüp tespit yapmalıdırlar ki, gerçekte var olan hayvan sayısı netleşsin. Yani ölen, kesilen, satılan hayvanlar halen kayıt altında ise bunların düşülmesi gerçek hayvan sayısının netleşmesi gerekir. Böylece Sanal üretime destek yapılarak gerçekten hayvancılık yapana destek ve hem de kayıt altına alınan rakamların gerçeği yansıtmaması açısından tehlike arz etmekte. Üreticimizin de bunun için gereken hazırlıkları yapması gereklidir. Uygun fiyatlı arpa alımı için şimdiden Hayvan Sağlığı Şubelerinden hayvan cins ve sayısını gösterir kayıtlarınızı yapınız” dedi.

“SANALA DESTEKTEN KASTIMIZ TAM OLARAK ANLAŞILMALI!”

Sözlerine devam eden Ayhan: “Tahsis ile alakalı bazı suiistimallerin yapıldığı net, ancak devlet üreticisine destek verirken tabii ki suiistimal edenler olacaktır. Bu oran çok düşüktür %5 civarında bir suiistimalin varlığı için projenin tamamı kötüdür diyemeyiz. Uygun fiyatla Arpa tahsisi üreticiye nefes aldırmaktır. Devletimiz var olsun. Böylesi projeler üretimde süreklilik sağlayacaktır fakat denetimi olursa bu belirlenen amaca ulaşılır. Aksi takdirde haksız kazanç ve üretimden kopukluk meydana gelecektir” ifadelerini aktardı.

“NEYİN SUİSTİMAL OLDUĞUNU NEYİN SUİSTİMAL OLMADIĞINI AYRIŞTIRMAK LAZIM”

Ayhan; “Sanal destek, kesilmiş ve veya satılmış hayvanlar hayvan sağlığı şube kayıtlarından düşürülmediği için yani kayıt dışı kaldığı için halen var görülen hayvanlara desteğin verilmesi halidir. Hayvan sayısı, yetkililerce yerinde netleştirilip küpe numaraları, küpenin var olup olmadığı ve sayısı mutlaka kontrol edilmelidir. Hayvanı olmadan hayvanı varmış gibi evrak toplamak, 100 tane koyunu varken 2bin tane koyun varmış gibi göstermek, kesim yaptığı hayvanları işletme numarası üzerinden düşmemek ve bu şekilde müracaat yapmak gibi. Başkalarına ait Tahsisleri Çok cazip fiyatlarla satın alarak kendilerine ticari rant elde etmek işte bunlar ki sanal olan destek ve mutlaka önlenmelidir. Ayrıca, Hayvancılıkla alakalı STK olan Birliklerin bu konuya el atarak tahsisleri toplu olarak alması, ezme makinesi, nakliye gibi sorunları çözerek üreticiye ulaştırması daha da mantıklı olacaktır. Hülasa amacımız hayvancılık için çok değerli olan Bakanlığımızın, Arpa Desteği Projesi hep olsun. Doğru kişilere ve gerçek kayıtları ile olsun” dedi.