Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına önerge verdi.

Milletvekili Erol verdiği önergede, Elazığ’ın en kıymetli ovalarından biri olan Kuzova’da yer alan 48 köy ve 28 mezranın sulama sorununun 30 yıldır devam ettiğini ve sulama boruları ile kanallarda bakımsızlıktan dolayı kaçaklar olduğunu işaret etti.

Kuzova; 48 köy ve 28 mezradan oluşuyor

Uluova Sulama Projesi ile ilgili çalışmaların uzun yıllardır devam etmesine rağmen 29 bin hektarlık verimli arazinin tam anlamıyla suya kavuşamadığının altını çizen Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle verdiği soru önergesinde şu ifadeleri kullandı; ‘’Kuzova Sulama Projesi 1993 yılında 29 bin hektarlık verimli arazinin sulanması amacıyla başlatılan ve 3 etaptan oluşan bir projedir. Anadolu’nun en kıymetli ovalarından biri olan Kuzova, Elazığ’ının da ikinci en geniş ovasıdır. Elazığ’ın meyve ve sebze deposu olan Kuzova; 48 köy ve 28 mezradan oluşmaktadır. Bu sulama projesinin hayata geçmesiyle bölgedeki çiftçilerimiz tarım arazilerinden daha etkili faydalanabilecek ve gelirleri artacaktır. Bölgenin canlanması da Elazığ ekonomisine katkı sağlayacaktır. Fakat aradan 30 yıl geçmesine rağmen projenin 3 etabı da hayata geçirilememiş ve verimli topraklarımız su ile buluşturulamamıştır. Haziran ayında yerel basına çıkan haberler ve sosyal medyada yapılan paylaşımlarda; 1. Etap’ın tamamlandığı ve bayram öncesi bölgeye tarımsal suyun verileceği söylenmiştir. Kuzova Sulama Projesi 1. Etap sulama alanı 47.830 dekar olup, Pirinçci, Muratcık, Fatmalı, Dallıca, Koruk ve Dambüyük köyleri başta olmak üzere toplam birçok köyün arazilerini kapsamaktadır. Yerel basına çıkan haberler ve bölge halkından gelen bildirimlere göre; projenin 1. Etabının tam kapasiteyle çalışmadığı, sulama boruları ve kanallarda bakımsızlıktan dolayı kaçaklar olduğu, Pirinçci, Muratcık, Fatmalı, Dallıca, Koruk ve Dambüyük köylerinde fazla debili (vahşi) su verilmesinden dolayı sorunlar yaşandığı şeklindedir. Bazı köylerde verilen fazla su çözüm olarak kanalizasyon giderine yönlendirmiş fakat gerektiğinden fazla su verilmesi nedeniyle kanalizasyon taşmıştır. Bundan dolayı da bölge halkı bakteri ve mikrop kaynaklı çeşitli hastalıkların meydana gelmesinden korkmaktadır.’’

Milletvekili Gürsel Erol 11 soruya cevap istedi!

1993 yılında 29 bin hektarlık verimli arazinin sulanması amacıyla başlatılan ve 3 etaptan oluşan Kuzova Sulama Projesi aradan 30 yıl geçmesine rağmen halen tamamlanmadığını belirten CHP Milletvekili Gürsel EROL Tarım ve Orman Bakanı İbrahim YUMAKLI tarafından cevaplandırılması talebiyle şu soruları sordu;

1.1993 yılında başlayan ve 2014 yılında tamamlanacağı söylenen ve halen tamamlanmayan Kuzova Sulama Projesi’nin tüm etapları ne zaman bitirilecektir?

2.Ekim 2023 itibariyle Kuzova Sulama Projesi'nin tamamlanan etaplarında elektrik girdi maliyetleri nedeniyle sulama yapan çiftçilerimize herhangi bir destekleme yapılmış mıdır? Yapıldı ise ne kadarlık destekleme yapılmıştır?

3.Bakanlığınız tarafından Kuzova Sulama Projesinde çözüm getirilemeyen sulama probleminin nedenleri araştırılmış mıdır? Tespit edilen problemler ve nedenleri nelerdir?

Elazığ Belediyesi’nden “İş Geliştirme” Semineri Elazığ Belediyesi’nden “İş Geliştirme” Semineri

4.Kuzova Sulama Projesi’nden ve sahip olduğu su kaynaklarından daha iyi yararlanabilmesi adına bakanlığınızca son 5 yılda hangi tedbirler alınmıştır?

5.Ekim 2023 tarihi itibariyle 1993 yılında yapımına başlanan Kuzova Sulama Projesine yıl bazında ne kadar yatırım harcaması yapılmıştır? Projenin kalanının tamamlanması için yeterli ödenek mevcut mudur?

6.1993 yılında başlatılan Kuzova Sulama Projesi’nin Ekim 2023 tarihi itibariyle fiziki gerçekleşme oranı nedir?

7.Kuzova Sulama Projesi’nin 1. Etabında yer alan Pirinçci, Muratcık, Fatmalı, Dallıca, Koruk ve Dambüyük köylerinde fazla debili (vahşi) sulamadan ötürü sorunların yaşandığı yerel basında yer almıştır. Bakanlığınıza bu konuda gelen şikâyet/şikayetler var mıdır?

8.Bölge de vahşi sulamadan ötürü meydana gelen maddi hasar ne kadardır? Bakanlığınızın bu zararların giderilmesi ile ilgili bir çalışması var mıdır?

9.Kuzova Sulama Projesi kapsamında suyun verildiği boru hatları ve kanallara bakım en son ne zaman yapılmıştır? Boru hatlarının deforme olmaması ve kanallarda kaçak olmaması için hangi tedbirler alınmıştır?

10.Kuzova Sulama Projesi 1. Kısım Pompaj Sulama Tesisi 2 MW GES Projesi 2022 yılının Kasım ayında yapıldığı açıklanmıştır. Ekim 2023 tarihi itibariyle bu proje ne aşamadadır? Ne kadar ödenek ayrılmıştır?

11.2 MW kapasite Kuzova için yeterli midir? Kapasite gücünün arttırılması yönünde Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır? Var ise ne kadar ödenek ayrılmıştır?

Fırat Gazetesi konuyu manşete taşıdı

Milletvekili Erol’un verdiği öneriyi Fırat Gazetesi’nde manşete taşıyan Kübra Türkan ise sorunun yıllardır devam ettiğine vurgu yaparak haberinde şu ifadelere yer verdi; “Elazığ’ın ne yazık ki bazı kronikleşen sorunları var. Hâl böyle olunca Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Elazığ’ı temsil eden Milletvekilleri, Ankara’da Elazığ’ın sorunlarına dikkat çektiğinde bazı sorunlara yönelik yönetilen soruların da değişmediği gözlemlenmekte. Özellikle yılan hikâyesine dönen bazı sulama projeleri; bu gidişle sadece Elazığ’daki siyasilerin ve bürokratların değil, Ankara’daki siyasilerin ve bürokratların da diline pelesenk olacağa benziyor. Dileriz sorunlar tarihe karışır ve Ankara’da; Elazığ daha güzel işlerle anılır. Elazığ’ın bıkıp usandığı ve artık konuşmaktan da gündeme almaktan da bıktığı bir takım sorunları var. Her ne kadar zaman zaman bu sorunların üzerine gidilse de henüz bu sorunlar, tam manasıyla çözüme kavuşturulmadığından dolayı gündemdeki yerini korumaya devam ediyor.”