Özel Haber: Şah İsmail GEZİCİ
Alım gücünün giderek düşmesi sadece vatandaşı değil, vatandaşın bütçesi ile evinin geçindirmek için çalışan esnafı da bir hayli sıkıntıya sokuyor. Bir kilo kıymanın fiyatı; 400 TL olunca haliyle kasap satamamaktan, vatandaş ise alamamaktan dert yanmaya başladı.
“Vatandaş et alamaz duruma geldi”
Kasap Celal Erdoğan, insanların ette alım gücünün kalmadığını, belirterek, “ Vatandaş eskiden yine nispeten alabiliyordu. Yarım kilo alıyordu 100 lira veriyordu. Şimdi kilosu 400 lira oldu. Şimdi yarım kiloya iki katı ödemesi gerekiyor böyle olunca vatandaş et alamaz duruma geldi” dedi.
“Her zamdan sonra et satışlarımız düşüyor”
Kasap Celal Erdoğan, her zam sonrası satışlarının düştüğünü ifade ederek, “Eskiden et satışlarımız daha iyiydi her zamdan sonra biraz daha düşüyor. Şu anda oldukça düştü insanların alım gücü azaldıkça işler kötüye gidiyor. Böyle olunca kar marjımızı düşük tutuyoruz kısaca hem biz kasaplar için hem de vatandaş için durum hiçte iyi gitmiyor” diye konuştu.
“İthal et çözüm olmaz”
Erdoğan, ithal etin de çözüm olmayacağını aktararak, “Bizler çift taraflı bir kayıp yaşıyoruz, et fiyatları pahalı müşteri yok olandan da kar payı düşük böyle olunca çift taraflı kaybımız var. İşler her geçen gün kötüye gidiyor. Her yakıt zammı et fiyatlarına da yansıyor. Dışarıda et gelir de düzelir düşüncesi var. Ama bu da tutmaz bir iki ay gelir sonra yine eski haline döner, bu çözüm değil. Bir standart olmayınca düzelme de söz konusu olmuyor. Fiyatların her gün artması farklı olması yakıt zammının değişkenliği et fiyatlarını etkiliyor” dedi.
“Köye dönüşler sağlanmalı hayvancılık teşvik edilmeli”
Celal Erdoğan, şehirlere göç olayının hayvancılık sektörünü vurduğunu da kaydederek, “Bunun kesin çözümü hayvancılığın gelişmesinde, öyle ithal etle çözülecek bir durum değil. Şehirlere göçler durdurulmalı, köye dönüşler sağlanmalı ve hayvancılık teşvik edilmeli. Bizler de köyde kaldığımız zamanlarda her evin önünde yüzlerce hayvan vardı. Şehirlere göçler başlayınca hayvancılık kalmadı, haliyle bu da et fiyatlarına yansıyor. Hayvancılıkta ki girdilerin artması hayvancılığı cazibesinde uzaklaştırdı. Böyle de olunca insanlar şehirlere göç etmeye başladı. İşte geldiğimiz durum ortada” diye konuştu.