Röportaj: Stajyer Ahmet Mert TALAY
Türkiye Vücut Geliştirme (Fitness), Bilek Güreşi Elazığ İl Temsilcisi ve Beden Eğitimi Öğretmeni, Antrenör Evren Kılıç ile Elazığ EKA Eğitim ve Akademi ofisinde spora dair birçok şeyi konuştuğumuz keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. İşte Kılıç ile gerçekleştirdiğimiz söyleşinin detayları…
Yapmış olduğunuz bu spor branşını seçmenizdeki en büyük etken nedir?
“FİTNESS; OBEZİTENİN ÇOĞALDIĞI ŞU DÖNEMDE FİT KALABİLMEK İÇİN ÖNEMLİ”
Bu sporu seçmemdeki en büyük etken; özellikle obezitenin çoğaldığı şu dönemde fit kalabilmek içindir. Fit olmak demek; bedenen, ruhen ve sosyal yönden daha iyi hale bürünmek demektir. Bu açıdan bakarsak eğer sağlıklı olmak demektir.
Yapmış olduğunuz spor gündelik hayata ne gibi katkılar sağlamaktadır?
“SPOR; İNSANIN RUHEN VE FİZİKEN GÜÇLÜ, ZİHİNSEL OLARAK DA BAKIŞ AÇISINI ÜST DÜZEY KILAR”
Spor her şeydir ve spor yaşlanmanın karşıtıdır. Ayrıca spor; kişinin gündelik hayatta psikolojik olarak, fiziken güçlü, zihinsel olarak da bakış açısını üst düzey kılarak, hayata karşı daha pozitif bakmasını sağlar.
Yapmış olduğunuz sporun zorlukları nelerdir?
SPORCULARIN BESLENMESİ AKSIYOR
Yapmış olduğumuz sporun en önemli zorluğu beslenmedir. Gün geçtikte artan hayat pahalılığı; bu sporu yapan sporcular ve bu spora gönül veren insanlar için tüketmesi gereken besin öğelerine erişimi zorlu kılmakta. Bu sporu yapanlar ve yapmak isteyenler, gerekli olan; protein, yağ, vitamin ve karbonhidratları yeterli ve dengeli tüketememektedir.
Yerel yönetimlerin, spora yeterli desteği verdiğini düşünüyor musunuz?
“BU SPORU YAPANLAR; YURT İÇİ VE YURT DIŞI YARIŞMALARA KENDİ EKONOMİK DURUMLARINI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURARAK YAPIYOR”
Yerel yönetimlerin katkısı beklenilen düzeyde değil. Bu sporu yapan sporcular ve antrenörler yurt içi ve yurt dışı yarışmalara kendi ekonomik durumlarını göz önünde bulundurarak yapıyor. Hatta bu anlamda milli olan sporculara bile destek yeterince verilmemektedir.
Vatandaşlarımızı spor yapmaya teşvik etmek için veya daha çok milli milli sporcu yetiştirmek için Elazığ Vücut Geliştirme Fitness ve Bilek Güreşi İl Temsilcisi olarak ne gibi önerileriniz var?
“DENEYİMLİ ANTRENÖRLER YETİŞTİRMELİYİZ”
Bizler, bu sporun içinde var olan antrenörler, sporcular olarak vücut geliştirmeyi daha geniş sahalara yaymak için yerel ve ulusal medyada daha sık yer almalıyız. Spor organizasyonları düzenlemeliyiz. Deneyimli antrenörler yetiştirmeliyiz. Spora daha fazla bütçe ayırmalıyız böyle olursa eğer ülkemizin spor branşlarındaki katkısı üst düzey olmakla birlikte daha çok ulusal ve uluslararası arenada yer alır ve ülkemiz daha başarılı kılıp, ülkemizin adından sıkça söz ettirebiliriz.
Spor yapmak isteyenler, spora ne kadar zaman ayırmalı?
“SPORA GÜNDE EN AZ; 45 DAKİKA VAKİT AYRILMALI!”
Benim günde en az iki kez antrenman programım var. Vücut geliştirme sporunu yapmak isteyenler; Türkiye Fitness ve Vücut Geliştirme Federasyonu’na bağlı antrenman süresi beslenme ve antrenman programlarına riayet etmeli. Bu da günde minimum 45-60 dakika çalışmak demektir. Bu antrenman süresi yeterlidir. Tabi kişinin amacı ve hedefleri üst düzey değilse. Normal insanların bu süre ve hususları göz önünde bulundurarak, spora vakit ayırmalı.
Yorucu bir sporla ilgileniyorsunuz, bu sporu sürdürmek adına kendinizi nasıl motive ediyorsunuz?
“VÜCUT GELİŞTİRME; HIRS VE DİSİPLİN SPORUDUR”
Bu spora kendimi motive etmek için yaptığım şey; antrenman yaparken aynada gördüğüm surettir. Vücudunuz güçlendikçe, ölçüleriniz değiştikçe hep daha iyisi, daha mükemmeli, daha kusursuzu olmak istersiniz. Vücut geliştirme ve fitness hırs ve disiplin sporudur.
Hiç ağır bir sakatlık yaşadınız mı?
Uzun yıllardır bu sporun içindeyim çok şükür sakatlık yaşamadım. Çünkü antrenmandan önce düzenli idman yapmaya dikkat ediyorum.
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Bu sporu yapacak olan kişilere tavsiye ile sözlerimizi noktalayalım. Bu sporu yapacaklar; üşenmeyin, ertelemeyin ve vazgeçmeyin. Ayrıca sizin nezdinizde gazeteniz Fırat’a da bu röportaj imkânını sağladığı için teşekkür ederim.