Öğrencilerin ilk gün heyecanı ve kaygısıyla baş edebilmeleri, kendilerini keşfetmeye başladıkları bu önemli yılı güzel geçirebilmeleri ve okulu sevebilmeleri için velilerin yapacakları oldukça önemli. Çocukların okula başlama ve uyum sürecine nasıl alıştırılması, ailelerin bu konuda neler yapması gerektiği ise büyük bir merak konusu.

Çocuklar için okula başlama dönemi, yeni bir hayatın başladığı, bireyselleştiği bir sürecin ilk adımı olarak büyük önem taşıyor. Bu dönemin, tanıdık olmayan bir ortama girmek, güvenli alanından uzaklaşmak, yeni kişilerle tanışmak ve yeni ilişkiler kurmak anlamına geliyor.

Çocukların okula uyum süresinin çocuğun karakterine, bağlanma durumuna göre değişiklik gösterebiliyor. Burada en önemli nokta ebeveynlere düşüyor.

Peki çocuklar okula başlama-uyum sürecine nasıl alıştırılmalı? Neler yapılmalı?  

Çocuklara okul ile ilgili eksik bilgiler verilmemeli

Bu süreç birçok kriz anını barındırabilir ve bu süreç belki beklenenden uzun sürebilir. Çocuğun krizler yaşamasında evde yaşanan çatışmalar, kardeşin evde kalacak olması, onu geri almayacağınızı düşünmesi, evde hasta birinin olması gibi bazı etkenler de söz konusu olabilir. Ayrıca çocuklara okulla ilgili sadece eğleneceği, oyunlar oynayacağı yer olduğuyla ilgili eksik bilgiler verilmemeli. Okulda kuralların olduğunu, oraya bilgiler öğrenmek için gidildiğini de bilmeleri gerekiyor. Öte yandan, okula başlamadan 15-20 gün önce uyku düzeni gibi okula uyum sağlayacak rutinlere başlanmalı. Aileler kendi okul deneyimlerinden bahsedebilir, bununla ilgili varsa fotoğraflar gösterilebilir ve okula başlamayla ilgili kitaplar okunabilir.

Çocuğunuza güven verin

Çocuğunuza güven verin. Okula gideceği için heyecanlı olabileceğini, ancak bunu başarabileceğini ve sizin her zaman yanında olduğunuzu ona söyleyin. Onun yeteneklerine ve kabiliyetlerine inandığınızı göstermek, öğrenme sürecini olumlu yönde etkileyecektir. Ayrıca, velilerin çocuklarına kendilerinin de çocukken yaşadıkları sıkıntıları ve yaptıkları hataları anlatmaları, çocukların sürece daha rahat adapte olmalarını sağlar.

Çocuğunuzun okula hazırlanmasına yardımcı olun

Çocuğunuzun okula hazırlanmasına yardımcı olun. Okul çantasını, kırtasiye malzemelerini, giysilerini ve diğer ihtiyaçlarını okul başlamadan önce hazırlayın.  Çocuğunuzun okulda kullanacağı defteri ve kırtasiye malzemelerini kendisinin seçerek almasına olanak tanıyın. Her şeyi önceden hazır ederek ilk sabah yaşanacak telaşı mümkün olduğunca azaltın.

İlk gün okula birlikte gidip çocuğunuza onun yanında olduğunuzu gösterin

İlk gün muhakkak okula gidin. İlk gün okula birlikte gidip çocuğunuza onun yanında olduğunuzu gösterin. Okula başlama süreci bazen çocuklar için ayrılma kaygısı yaratabilir. Çocuğunuz onu bıraktığınız anda tedirgin görünmeye başlarsa, diğer çocukların ona dostça davranacaklarını, öğretmeninin onu  sınıfında sabırsızlıkla beklediğini söyleyin.  Okul biter bitmez onu almaya geleceğinizi ya da evde onu bekleyeceğinizi özellikle belirtin. Vedaları kısa tutmaya çalışın. Endişesini artıracağı için kaygılandığınızı ve üzüldüğünüzü belli etmemeye çalışın. Çocuğunuz okulun ilk günü oldukça sakin ve güvenli görünüyorsa, bu onun okula çok iyi hazırlanmış olduğunun göstergesidir.

Ödev yaparken ona rehberlik edin

Çocuğunuzun ödevlerine yardım edin. Ancak ödevleri onun yerine yapmayın. Ödev yaparken ona rehberlik edin ve doğru cevabı bulması için onu teşvik edin. Böylelikle zorlanıp pes etmesinin veya ders çalışırken sıkılmasının önüne geçin.

Küçük başarılarını bile kutlayın

Çocuğunuzun okuldaki başarısını takdir edin. Küçük başarılarını bile kutlayın. Bu, çocuğunuzun kendisini iyi hissetmesini ve okulla daha fazla ilgilenmesini sağlayacaktır.

Çocuğunuzun günlük programa uymasına yardımcı olun

Okul öncesinde ve sonrasında sabit bir rutin oluşturmak, çocuğunuzun kendini daha güvende hissetmesini sağlar. Belirli uyku saatleri, beslenme düzeni ve oyun zamanları oluşturarak çocuğunuzun gün içinde ne yapacağını bilmesini sağlayın. Evde bir programı takip etmeyi öğrenmek, çocuğun okuldaki ders programına uyum sağlamasını kolaylaştıracaktır. Bu ayrıca, belirli saatlerde çalışma disiplini edinmesini de destekleyecektir. Okul çağı çocuklarının çoğunlukla yaşadıkları en yaygın sorun, programlı yaşayamamalarından ve ders çalışmayla oyun oynama saatlerini birbirinden ayıramamalarından kaynaklanmaktadır.

Çocuğunuzun okuldaki deneyimleri hakkında konuşmaya özen gösterin

İletişim kanallarını açık tutun. Çocuğunuzun okuldaki deneyimleri hakkında konuşmaya özen gösterin. Ona gününün nasıl geçtiğini sormak, arkadaşlarıyla neler yaptığını öğrenmek ve olası sorunları çözmek için iletişim kanallarını açık tutmak oldukça önemlidir. Ne var ki okul çıkışı hem fiziksel hem de duygusal olarak çok yorgun olabileceğini ve tüm ayrıntıları hemen anlatmayı istemeyebileceğini aklınızdan çıkarmayın. Sabırlı olun, onu eve götürün, bir şeyler atıştırmasına olanak tanıyın ve sonra kendi istediği zaman gününü size anlatmasına izin verin.

Her çocuk okula farklı bir hızda adapte olabilir

Sabırlı olun. Her çocuk okula farklı bir hızda adapte olabilir. Bu süreçte sabırlı olun ve çocuğunuzun kendine özgü ihtiyaçlarına saygı gösterin.