Özel Haber: Remziye KÖKBURİ
Geçtiğimiz yıllarda dünyayı hızla etkisi altına alan Covid-19 virüsünün ardından son zamanlarda ciddi şekilde yayılım gösteren Eris varyantı vatandaşı korkuya sevk ediyor. Tekrar aynı durumların yaşanabilir olacağı korkusuna kapılan vatandaş varyantın etkilerinin ne olacağı ne gibi sonuçlar doğuracağını merak ediyor. Konuya ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan Hemşehrimiz Prof. Dr. Ceyhan’ın açıklamaları şu şekilde…
“Eris varyantında salgının ilk yılındaki görülen hastane yatışları ve ölüm sayıları olmaz”
Kast edilen tekrar ölümlerin olup olmayacağı veya hastanelerin dolacağı yönünde bilgi veren Prof. Dr. Ceyhan; “Var olan varyant geçmiş dönemde yaşanılan şekilde olmaz. Çünkü bir varyantın iki özelliğine bakarız. Birincisi daha ağır klinik tablo yapıyor mu? Yani daha çok hastane yatışına ve daha çok ölüme yol açıyor mu? Bu varyantın öyle bir özelliği yok. Daha önceki varyantta neler gördüysek klinik tablo halinde aynı şeyleri görüyoruz. Dolayısıyla daha sık bir tablo var. Vaka sayıları artacak mı derseniz vaka sayıları artıyor. Vakaların varyant analizini yapan bütün ülkeler yaklaşık %40 civarında vaka artışları mevcut. Buna paralel olarak da hastane yatışlarında artış gözüküyor. Eris varyantında salgının ilk yılındaki görülen hastane yatışları ve ölüm sayıları olmaz” dedi.
Prof. Dr. Ceyhan eris varyantının belirtilerini sıraladı…
Türkiye’de hangi varyant, hangi sıklıkla görülüyor bunun belirlenmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ceyhan; “Dünya Sağlık Örgütü, Eris kaynaklı ölüm bildirmedi ama hastaneye yatışlarda artış olduğunu ABD, İngiltere rapor etti. Bunun nedeni varyantın klinik tablosunun daha ağır seyretmesi değil vaka sayısının artması. Hastanelere yatan vaka sayısında da bir artış var. Eris genellikle baş ağrısı, boğaz ağrısı, halsizlik burun akıntısı gibi belirtileri var. En belirgin özelliği ise koku alma kontrolünün bozulması. Eris sağlıklı insanlarda hafif seyrettiği için pandeminin başındaki ağır önlemlere gerek yok. Artık hastalık geçirerek veya aşıyla toplumda kısmi bir bağışıklık oluştu. Varyantın, eski hızla yayılmasını bekleyemeyiz. Ancak sağlıklı insanlar da böyle hafif bir tablo ile seyrederken risk gruplarında yaşlılar da ve kronik rahatsızlığı olanlar da daha ağır seyrediyor. Ve hastaneye yatışlara neden oluyor” ifadelerine yer verdi.