Arıcılık toprağa bağımlı kalmadan az bir sermaye ile kısa sürede gelir getiren bir faaliyettir” diyen Erdal Çetinkaya; “Ülkemiz, iklim ve bitki örtüsü bakımından dünyada arıcılık faaliyetleri ve bal üretimi bakımından oldukça iyi bir konumdadır” dedi.

“Türkiye’de üretilen en kaliteli ballardan biri; geven balıdır”

Türkiye’nin dünyadaki arı kolonisi ve bal üretimi bakımından nasıl bir konumda olduğuna da dikkat çeken Erdal Çetinkaya; “Arı kolonisi bakımından dünyada dördüncü, bal üretimi bakımından dünyada; Çin'den sonra ikinci sıradadır. Ülkemizde, bitkiye bağlı olarak birçok bal çeşidi üretilmektedir. Ülkemizde üretilen ballardan en kaliteli olanlardan biri ise; Geven balıdır. Elazığ’da da üretilen Geven bitkisi; Sivas, Erzurum, Bingöl, Muş, Erzincan, Kars, Ağrı gibi illerimizde de bulunmaktadır” dedi.

“Elazığ’da geven balında coğrafi işaret aldı”

Açıklamasını sürdüren Erdal Çetinkaya; “Elazığ il olarak Geven balında coğrafi işaret almış bulunmaktadır. Balın faydalarına gelecek olursak; saymakla bitmez. Yüksek enerji ve karbonhidrat içeren bal, sindirim sistemi düzenleyicisidir. Gelişim çağında olan çocukların beslenmesinde ve gelişmesinde önemli bir yere sahiptir. Vücutta; kana karışma hız oranı diğer besinlere göre çok daha hızlı olduğu için vücutta kısa sürede etkisini gösterir” ifadelerini kullandı.

“Bal; birçok hastalıktan korur”

Balın faydalarını saymaya da devam eden Çetinkaya; “Bal; iştah açıcıdır. Ayrıca vücuttaki demir eksikliğinin giderilmesi, sakinleştirici özelliğinin olması, kan yapıcı özelliğinin olmasından dolayı çok tercih edilmektedir. Mide ülseri, gastrit sorunlarının giderilmesinde bal çok faydalıdır. Vücuttaki bağışıklık sistemini güçlendirmesinden dolayı birçok hastalıktan koruma özelliğine sahiptir” ifadelerini kullandı.

“Gerçek balın faydası vardır”

Balın kışında bir hayli tercih edilen bir gıda olduğuna değinen Çetinkaya; “Bal, kış aylarında yüksek enerji verdiği için daha sık kullanılır. Ayrıca bal; vücudu sıcak tutma, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklardan da korur. Kemoterapi gören hastaların yıkıcı hücre etkilerini azaltır ve balın hücre yenileme özelliği ile tüketilirse hastaya çok faydalıdır. Saydığımız balın bu özellikleri gerçek bal için geçerlidir” dedi.

“İklim değişiklikleri bal verimini de düşürdü”

“Sahte, kaçak, glikozlu ve yapay ballardan uzak durmalıyız” diyen Çetinkaya; “Sahte ballar insan vücuduna ciddi zararlar verir. Balı ya analiz yaparak ya da tanıdık arıcılardan alarak tüketmeliyiz. 2023 yılı itibarıyla küresel ısınma ve iklim değişikliğinden dolayı dünyada, ülkemizde ve Elazığ’da bal üretiminde ciddi düşüşler olmuştur” diyerek açıklamasını tamamladı.