Elazığ El Sanatları Merkezi Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği projeler ve kurslar, kadınlar başta olmakla beraber bir çok vatandaşa istihdam alanı sağlıyor. 18 yaş üstü kadın ve erkeklerin el becerilerini geliştirmek, boş zamanlarını değerlendirmek veya bir meslek edinmek amacıyla kurslara katıldıklarını belirten Seramik Ustası Şerife Dilek; “Kursiyerlerimiz aldıkları eğitim sonrasında, hediyelik eşya yapımı ile ilgilenen işletmelerde çalışabiliyor. Ayrıca evde kendi atölyelerini kurup, sonrasında bizden girişimcilik ve e-ticaret eğitimlerini alarak kendilerine gelir de elde ediyorlar” dedi. Seramik Kursu’na gelen vatandaşların bu işi sadece hobi olarak görmediğini, bu sayede kendilerine bir kazanç kapısı da araladıklarını ifade eden Seramik Ustası Şerife Dilek; “El becerilerini geliştirerek sanat öğrenen kursiyerler aynı zamanda hayatın günlük stresini de atıyor” diye konuştu. Kursiyer Kader İrtegün ise Bipolar bozukluk hastası olduğunu ve seramik kursuna giderek bu hastalığını yendiğini söyledi.
“Amacımız ev hanımlarına psikolojik destek olmak”
Amaçlarının hayatın rutin akışından kurtulmak isteyen ev hanımlarına psikolojik olarak destek vermek olduğunu belirten Seramik Ustası Şerife Dilek; “El Sanatları Merkezi Müdürlüğü’nde 2 buçuk yıldır görev yapıyorum. Burada kurs verirken amacımız hayatın rutin akışından kurtulmak isteyen ev hanımlarına psikolojik olarak destek olmaktır. Kadınlarımız buraya geldiklerinde biz ilk olarak onların psikolojik rahatlamalarını ve aynı zamanda meslek öğrenmelerini sağlıyoruz. En son aşamada ise öğrenip yaptıkları bütün ürünleri satışa çıkararak ev ekonomilerine katkı sağlamaktır. Kadınlarımız rehabilite olmakta maddi ve manevi olarak kendilerini burada özgür hissediyorlar. El becerilerini geliştirerek sanat öğrenen kursiyerler aynı zamanda hayatın günlük stresini de atıyor” dedi.
“Kursiyerler, ürünlerini satışa çıkararak ev ekonomilerine katkı sağlıyorlar”
Kursiyerlerin hem fiziksel hem de psikolojik olarak kendilerini daha iyi hissettiklerini gözlemlediklerini ifade eden Dilek; “Bize gelen kursiyerler hiçbir şeklide herhangi bir ödeme yapmıyorlar. Ödemelerden kastımız şu; her türlü atölye masrafını kurumumuz karşıladığı için onların yapmak istedikleri her şeyi rahatlıkla yapabilirler. Hatta yaptıkları ürünleri satışa çıkararak ev ekonomilerine katkı sağlayabiliyorlar. Gelen kursiyerlerimiz buraya kayıt yaptırmadan önce bütün kurumumuzda kursları gezebilir ve o kurslara katılabilirler. Çünkü herkesin ilgi alanı farklıdır” dedi.
“Buraya gelen bütün kursiyerlerimiz rahatlıyor”
Elazığ El Sanatları Merkezi Müdürlüğü bünyesinde bir çok kursun olduğuna değinen Dilek; “Dikiş nakış kursumuz, aşçılık kursumuz, filografi kursumuz gibi bir çok kursumuz var. Bize gelen kursiyerlere diyoruz ki; gidip diğer kursları da gezin. İlginiz hangi yönde ise oraya gidip o kursa katılın. Çünkü bir kursiyer bir işi severek yaparsa daha güzel işler çıkartır. O zaman da kafasını daha güzel dağıtır. Kayıtlarını yaptırdıktan sonra burada güzel bir arkadaşlıklar ediniyorlar. Manevi olarak buraya gelen bütün kursiyerlerimiz rahatlıyor. Kursiyerlerimiz aldıkları eğitim sonrasında, hediyelik eşya yapımı ile ilgilenen işletmelerde çalışabiliyor. Ayrıca evde kendi atölyelerini kurup, sonrasında bizden girişimcilik ve e-ticaret eğitimlerini alarak kendilerine gelir de elde ediyorlar” diye konuştu.
“Kursiyerler burada meslek öğreniyor”
Sözlerini sürdüren Usta Öğretici Dilek; “Burada ürünlerimizi yaparken tamamen sıfırdan ürün çıkartıyoruz. Seramik kursunda tamamen imalat üzerine çalışıyoruz. Yapılan bütün ürünler kalıplar döküm aşamasında başlayarak boyamasına, süslemesine kadar sıfırdan satış aşamasına getiriyoruz. Böyle olduğunda atölye ortamımıza gelen kursiyer meslek öğrenmiş oluyor. Ürünlerimiz döküm ürünler. Kalıplarda döküyoruz. Bazen de epoksi dökümler yapıyoruz. Epoksi döküm Elazığ ve Türkiye’de çok yoktur. Biz kursumuzda bu hizmeti de veriyoruz. Epoksi dökümleri ile duvar saatleri, sehpalar ve değişik ürünler yapabiliyoruz” şeklinde konuştu.
“Kursiyerlerden en çok istediğim şey; hayal güçlerini kullanmak”
“Kursiyerlerden en çok istediğim şey; hayal güçlerini kullanmak” diyen Dilek; “Bir epoksi dökümüyle ya da bir taş tozu dökümüyle klasik işler yapmamaları. Kendilerini değiştirmelerini ve yeni şeyler üretmelerini istiyorum. Burada sipariş alıyoruz. Geleneklerimizde var olan testi kırmayı ürünü alacak kişinin isteğine göre modellendirip şekillendiriyoruz. Nişanda veya nikahta dağıtılacak hediyelikler, doğumlarda kapı süslerine kadar ne istiyorlarsa ona göre taleplerini karşılıyoruz. Biz şunu talep ediyoruz diyen vatandaşlarla fikir birliği yaparak ne yapmamız gerektiğine karar veriyor öyle siparişi çıkartıyoruz. Ürünümüz çok ve sabit bir iş yapmıyoruz. Çoğu kişinin hayalini gerçekleştiriyoruz. Ne istiyorlarsa ona göre sipariş alıyoruz. Kursiyerlerimizi kurslarımıza bekliyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.
Kursiyer İrtegün: bipolar bozukluk hastalığımı buraya gelerek yendim
Bipolar bozukluk hastası olduğunu ve seramik kursuna giderek bu hastalığını yendiğini ifade eden Kursiyer Kader İrtegün; “El Sanatları Merkezi Müdürlüğü’nde seramik boyama kursuna geliyorum. Buraya geldiğim günden beri seramik boyamayı çok seviyorum. Hem hocamla zaman geçirmeyi hem de burada ürün çıkarmayı çok seviyorum. Şerife Hocsam gibi seramik boyama hocası olmak istiyorum. Bipolar bozukluk hastalığım vardı. Burada geçirdiğim zaman, hocam ve yaptığım çabayla birlikte bu hastalığımı yendim. Usta öğretici sınavına gireceğim inşallah bende topluma güzle öğrenciler yetiştirmek için seramik boyama hocası olacağım” dedi.