Kış mevsiminde pazarlarda ve marketlerde artan fiyatlar sıcakların artması ve yazın gelmesi ile birlikte azda olsa düştü. Pazarcı esnafı vatandaşın haftalar öncesinden fiyatların pahalı olmasından dolayı gramla aldığı ürünleri şimdi kilo ile almaya başladığını söyledi. Havaların ısınmasıyla birlikte fiyatların bir hayli düşmesini ümit eden vatandaşlar ise umduğunu bulamadı. Kentteki pazarlarda fiyatlar geçen haftalara göre belirgin şekilde düşse de hâlâ birçok vatandaşın alım gücüne uygun değil. Vatandaş; “Pazar tezgâhlarında fiyatlar düşse de kimse de alım gücü yok. Fiyatların daha da düşmesini bekliyoruz. İnşallah kurutmalık zamanında tezgâhlarda istediğimiz fiyatları görürüz. Eğer fiyatlar düşmez ise kimse doğru düzgün kışa hazırlık yapamayacak” dedi.

Özel Haber: Aysun ÇETİN KILIÇ

Sağlıklı beslenmenin en önemli yollarından biri de meyve ve sebze tüketimidir.  Havaların ısınmasıyla birlikte vatandaş pazar tezgâhının renkliliğini sofralarına taşıyabilecek mi? Fiyatlar düşüyor ama alım gücü yok. Kış mevsimi nedeniyle sebze ve meyvelerin seralarda yetişmesi fiyatların yükselmesine neden olmuştu. Tüm Türkiye'de olduğu gibi Elazığ’da da haftalar öncesi meyve ve sebzedeki yaşanan yüksek fiyatlar, havaların ısınmasıyla birlikte azda olsa düştü. Meyve ve sebze fiyatlarındaki düşüş pazarlardaki etiketlere de yansıdı.

Fiyatlar halen daha istenilen seviyeye düşmedi!

Havaların ısınmasıyla sera masraflarının azalması pazarcının tezgâhına yansıdı. Kentteki pazarlarda fiyatlar geçen haftalara göre belirgin şekilde düşse de hâlâ birçok vatandaşın alım gücüne uygun değil. Pazar esnafı, sebze ve meyve fiyatlarındaki düşüşü olumlu bulurken, vatandaşlar da daha önce gramla aldıkları ürünleri artık kilo ile alabildiklerini fakat fiyatların halen daha istedikleri seviyeye düşmediğini söyledi.

Pazar tezgahlarında fiyatlar şu şekilde…

Sebze fiyatları;

Domates:10- 15 TL

Salatalık: 12 TL

Patlıcan:10 TL

Kabak: 10 TL

Biber:10 TL

Kuru Soğan:12 TL

Patates: 15 TL

Yeşil Fasulye: 25 TL

Roka, tere, maydanoz: 3 TL

Marul:6 TL

Kıvırcık: 8 TL

Meyve fiyatları;

Kavun: 25 TL

Karpuz: 25 TL

Erik: 15 TL

Yeni Dünya: 25 TL

Çilek:25 TL

Elma:12 TL

Kayısı: 25 TL

Şeftali: 20 TL

Nektarin: 25 TL

Muz: 18- 25 TL  

“Maliyet düştükçe, fiyatlarda düşecek”

Havaların ısınmasıyla birlikte meyve ve sebze fiyatlarında düşüş yaşandığını belirten pazar esnafı Onur Yanar; “Havaların ısınmasıyla birlikte meyve ve sebzede düşüş oldu. İnşallah fiyatlar daha da düşecektir.  Havalar ısındı ekimler başladı. Artık kış aylarında serada yetişen ürünler bahçede yetişiyor. Böylece üreticinin maliyeti de düşüyor. Maliyet düştükçe fiyatlarda düşecektir. Fiyatların düşmesi biz pazarcıların işine geliyor. Çünkü fiyatlar düştükçe alımda artıyor. Böylelikle hem biz pazarcılar kazanıyoruz hem de vatandaş rahat nefes alıyor” dedi.

“Domatesin fiyatı halen yüksek!”

Domates fiyatının halen daha yüksek olduğunu vurgulayan pazar esnafı Yanar; “Şu an en sıkıntılı ürün domates. Ekim az olduğundan dolayı fiyatı halen daha yüksek. Geçtiğimiz yıllarda bu zamanlarda domatesin fiyatı en fazla 6 liradan satılırken şimdi ise 15 liradan satılıyor. Domateste bu yıl ekimde sıkıntı var. Böyle giderse kışın için hazırlanan kurutmalıklar, soslar, menemenler sofralarımızda eksik olacak. Çünkü fiyat çok yüksek olacak ve vatandaş ürün alamayacak.  Millet bu fiyatlara halen daha alışık değil.  Biberin eskiden kilosu 3 liraydı şimdi ise en düşük 10 lira. Alımlar kiloya döndü ama halen istenilen fiyata düşmedi” ifadelerini kullandı.

“Gübre ve tohum pahalı, üretim bitti!”

Üretimin bittiğine vurgu yapan pazar esnafı Yanar; “Halden aldığımız üründen kâr etmeden satışa çıkartıyoruz. İşçinin, poşetin, yolun masrafı derken bizim hiç kârımız kalmıyor. Para kazanma derdimiz kalmadı. Çiftçiyi öldürdüler. Çiftçinin yok olma sebebi ise gübre ve tohumun ciddi anlamda yüksek olması. Ürün eken kişiler kalmadı. Gübre ve tohum çok pahalı. Çiftçi artık üretmiyor. Çünkü kendi masrafını bile çıkartamıyorsa o zahmete gerek duymuyor” dedi.

“Vatandaşlar fiyatlardan memnun değil”

Vatandaşların meyve ve sebze fiyatlarından memnun olmadığını ifade eden pazar esnafı E.T.; “Sağlıklı sebze ve meyve tüketmek isteyenlerin başta pazara gelmesi lazım. Pazarda günlük taze ürün satılıyor. Fiyata gelecek olursak; hava sıcak olacak ki ürün bol olsun. Artık yavaş yavaş fiyatların düşeceğini umut ediyoruz. Vatandaşlar fiyatlardan memnun değil. Memnun olmamakta haklılar. 3 liradan satılan biber şu an 10 liradan satışa sunuluyor. Vatandaş evine domates alamıyor.  Mayıs ayı bitecek halen daha domatesin kilosu pazarda 15 lira” diye konuştu.

“Çiftçi üretmekten vazgeçti!”

Üretimin bittiğini, çiftçinin yok olduğunu ve bunun fiyatlara yansıdığını iddia eden pazar esnafı; “Mazot ve çiftçinin masrafı otomatik olarak fiyatlara yansıyor. Sebze bedavadan Elazığ’a gelse bile üstüne fiyat koyuluyor. Mazot düşmedikçe ürünlerin fiyatı da düşmeyecektir.  Çünkü çiftçinin maliyeti ürünlere yansıyor. Maliyetler düşürülecek ki fiyatlarda düşsün. Çiftçiye desteğin artırılması lazım. Çiftçinin iş yükü çok fazla. Çiftçi üretmekten vazgeçti” dedi.

“Çiftçinin masrafları ağır”

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte ürünlerin fiyatlarında düşüş yaşanacağını ifade eden pazar esnafı; “Tek temennimiz fiyatların düşmesi ve vatandaşların evine meyve ve sebzeyi rahatlıkla götürmesi. Tezgâhımızda en çok rehavet alan ürünler arasında domates ve salatalık var. Bu ürünleri alan vatandaşlar zaten öyle kiloyla değil taneyle alıyorlar.  Havanın ısınmasıyla fiyatların daha da düşmesini bekliyoruz. Bir de öteden gelen bir rahatlama var insanlarda. Kentleşme var, köyünü terk ediyorlar. Çiftçi yok oldu. Üretim olursa fiyatlarda düşecektir. Çiftçinin masrafları ağır” şeklinde konuştu.

“Fiyatlar düşsede alım gücü yok”

“Fiyatların daha da düşmesini bekliyoruz” diyen vatandaş; “Eskiden pazara gelip kasayla ürün alıyorduk. Şimdi ise en fazla 2 kilo ürün alabiliyoruz. Kışa göre fiyatlar düştü. Rahat bir nefes aldık fakat halen daha fiyatlar yüksek. Pazar tezgâhlarında fiyatlar düşse de kimse de alım gücü yok. Fiyatların daha da düşmesini bekliyoruz. İnşallah kurutmalık zamanında tezgâhlarda istediğimiz fiyatları görürüz. Eğer fiyatlar düşmezse kimse doğru düzgün kışa hazırlık yapamayacak.  Tek ümidimiz fiyatların daha da düşmesi” dedi.