Kültürel mirasın geçmişten geleceğe taşınması anlamında oldukça önemli bir kurs olan Rölyef kursunda 3 boyutlu tablolar elde ediliyor. Bu kapsamda Elazığ El Sanatları Eğitim Müdürlüğü’nün açtığı Rölyef kursu büyük ilgi görüyor. Açılan kursta tablo yapmasını öğrenen ev kadınları, yaptıkları eserleri satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Aynı zamanda rölyef kursuna ilgi gösteren kadınlar bu kursun kendileri için adeta bir terapi olduğunu söyledi. Kurs öğretmeni Esin Çakır ise stresten günlük sıkıntıdan uzaklaşmak isteyenlerin psikiyatriye gitmek yerine rölyef kursuna gelmelerini önerdi.
Özel Haber: Aysun ÇETİN KILIÇ
Elazığ El Sanatları Eğitim Müdürlüğü’nde açılan 3 boyutlu kâğıt rölyef kursuna katılan kadınlar, el becerilerini geliştirme fırsatı bulduklarını ve kurs sayesinde ev ekonomilerine de katkı sağladıklarını söyledi. Kursiyerlerin kâğıt rölyef kursu ile kendilerini geliştirme imkânı bulduğunu belirten kurs öğretmeni Esin Çakır; “Şu anda talebimiz çok yoğun bir şekilde var. Kadınlarımız hem el becerilerini geliştiriyor. Hem de ev ekonomilerine katkı sağlıyor” dedi.
“Rölyef sanatı bir terapi”
“Rölyef sanatı kâğıtların dansı” diyerek sözlerine başlayan Rölyef eğitmeni Esin Çakır; “Burada rölyef sanatının eğitimini veriyorum. Çok güzel eserlerimiz var. Arkadaşlarımız ilk önce geldiklerinde acaba yapabilir miyim? Endişesi çok oluyor. Bir ürün çıkardıktan sonra ikinci, üçüncü, dördüncü tablolara hız vererek çalışıyorlar. Burada çok güzel işler yapıyoruz. Rölyef sanatı bir terapi. Stresten günlük sıkıntıdan uzaklaşmak isteyenlerin psikiyatriye gitmek yerine rölyef kursuna gelsinler. Saatin nasıl geçtiğini bilmiyoruz. Öyle oluyor ki biraz daha biraz daha yapalım derken akşamı buluyoruz. Normalde saat 10 buçuktan 2 buçuğa kadar derslerimiz oluyor ama biz bu saat aralığına takılmadan buradan çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.
“Maliyeti düşük maneviyatı çok yüksek”
Her yaşa hitap ettiklerini belirten Çakır; “Yaptığımız ürünlerde satışlarımız oluyor. Kursiyerlerimiz kendi eğitimleri ve ileriki dönemlerde hoca olabilmek için geliyorlar hem de evlerinde oturarak sipariş alıyorlar. Kursiyerlerimin çoğu evlerinde oturup sipariş alıp sanatlarını icra ediyorlar. Yaptığımız tabloları dışarıda hediyelik malzeme almaktansa kendilerinin el emeği göz nuru olarak yapıp manevi değeri daha büyük olarak hediye olarak götürüyorlar. Tepsilerimizi, tablolarımızı hediye olarak götürüyorlar. Hem maliyeti düşük hem de maneviyatı çok yüksek. Ayrıca kadınlarımız yaptıkları tabloları satıp ev ekonomilerine de katkı sağlıyorlar. Kadınlarımız rölyef sanatını çok tercih ediyor. Geçen sene 14 yaşında bir kursiyerim oldu. Aynı zamanda 55 yaşında bir teyzemiz oldu. Hemen hemen her yaşa hitap ediyoruz” diye konuştu.
“Youtube’den araştırarak bu işi öğrendim”
Rölyef sanatını YouTube’den araştırarak öğrendiğini ifade eden Çakır; “Kapıdan içeri girerken acaba yapabilir miyim? Diyen kursiyerlerimizden çok güzel ürünler çıktı. Araştırmayı çok seviyorum. Boş oturmayı hiç sevmiyorum. Hep YouTubeden araştırarak bu işi öğrendim. Halk Eğitim’in açmış oldukları kurslara da giderek kendime bir şeyler katarak yaptım. Bu sanat birazda mantığını çalıştırma sanatı. Severek yapıyorum. Yapamam diye bir şey yok. Biraz azim ve sabırla her şey yapılabilir” diyerek sözlerini noktaladı.
Kursiyer Özen: Başlayınca arkası zevkli bir şekilde geliyor
2018 yılından beri El Sanatları kurslarına katıldığını belirten kursiyer Jale Özen; “Zevkle yapıyorum. Bir tek Esma yapmak için gelmiştim ama arkası geldi. Becerilerimi geliştirme fırsatı buldum ve kurs sayesinde ev ekonomime katkı sağlıyorum. Tepsi, kız kulesi gibi daha birçok şey yaptım. Başlayınca arkası zevkli bir şekilde geliyor. Evde oturup sıkılacağıma buraya gelerek hem zamanı güzel bir şekilde değerlendiriyorum hem de sıkılmıyorum. Burada zaman geçirmek bana mutluluk veriyor. 60 yaşındayım. Burada çok güzel zaman geçiyor. Hobi olarak yapıyorum şu an. Daha öncede farklı kurslara gitmiştim. 2018 yılından beri el sanatları kurslarına katılıyorum. Boncuk işi, tel kırma, örgü gibi birçok şeye katılarak yaptım. Ustalık belgemi aldım. Günüm geldiğinde inşallah hoca olarak devam edeceğim. El sanatlarında hoca olacağım” dedi.
Kursiyer Algül: Çok rahatlatıyor
Rölyef sanatını hobi olarak yaptığını dile getiren kursiyer Neşe Algül; “Rölyefe 2 aydır başladım. El sanatlarına daha önce gittim. Emekliyim. Burada zaman geçirmeye çalışıyorum. Evde sıkılmamak için buraya geliyorum. Çok rahatlatıyor. Daha önce hiç gelmemiştim şu an koştura koştura geliyorum. Birçok şey yaptım. Hobi olarak yapıyorum. Kendi el emeğimle bir şeyler çıkartıp arkadaşlarıma hediye ederken çok mutlu oluyorum. Severek yapıyorum. Yaptığımız ürünleri çok beğeniyorlar çevremde güzel tepkiler alınca mutlu oluyoruz” diye konuştu.
Kursiyer Çevik: İnsan burada kafasını dağıtıyor
“Bizim için adeta bir terapi haline geldi” diyen kursiyer Candan Çevik; “Kendimde hocayım. Rölyef gerçekten öğrenilmesi gereken bir sanat. Kendimde öğreniyorum bunu da öğrencilerime icra etmeye çalışacağım. Güzel bir duygu. Geleneksel El Sanatlarında öğretmenim. İnsan burada kafasını dağıtıyor. Bizim için adeta bir terapi haline geldi. Hobi olarak yapıyor, ihtiyaç olarak yapıyor. Bence kesinlikle gelinmesi gereken bir yer. Başta acaba yapabilir miyim? Korkusu oluştu. Yapınca zevkli oldu. Her karesini yapıyoruz ve bu bizi mutlu ediyor. Kesinlikle tavsiye ediyorum. İnsanı dinlendiriyor” dedi.