Elazığ El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde açılan mermer işlemeciliği kursuna kursiyerler yaptığı çeşitli süs eşyası ve aksesuarlar ilgi topluyor. Kursiyerler, mermer fabrikalarından aldıkları vişne mermeri ile el aletleri ve makine yardımıyla çeşitli ürünler ortaya çıkarıyor. Kursiyerlerin; vişne mermeri ile yaptıkları süs eşyaları, portreler, uçak ve iş makinesi modelleri, çanak ve çömlekler, vazolar, isimlik, kalemlik, sehpa ve şömine gibi ürünler görenlerin dikkatini çekiyor.

“Elazığ’a ait olan vişne mermerini süs eşyalarına dönüştürüyoruz”

Elazığ’a ait olan vişne mermerini süs eşyalarına dönüştürdüklerini belirten Maden Mühendisi Usta Öğretici Hakan Topraş; “Elazığ El Sanatları Merkezi Müdürlüğü’nde mermer işleme kursumuz var. Burada Elazığ’a ait olan vişne mermerini süs eşyalarına dönüştürüyoruz. Vazolar, hediyelik eşyalar ve arkadaşların kendi düşüncelerine bağlı olarak herhangi bir ürünü yapıyoruz. Mesela sizin düşüncenizde uçak yapmak vardır ve biz o uçağı Elazığ’ın vişne mermeriyle yapıyoruz. Aklınıza gelebilecek her türlü şeyi yapıyoruz. İsimlikler küçük süs eşyaları gibi aklınıza gelebilecek her türlü şeyi burada yapıyoruz” dedi.

“Kadın kursiyerlerimiz var”

Kadın kursiyerlerin merak sardığını vurgulayan Topraş; “Şu anda kursumuza katılan kadın kursiyerlerimiz var. Kadınlarımızda bu işe merak sardı. Alet hırdavat kullanmak konusunda kadınların yeteneği olduğu biliniyor. Her ne kadar uzak durmak isteseler de. Önceden kursiyerlerimiz erkekti. İş kur destekliydi. Şu anda iş kur destekli değil. Buradan alınan sertifikayla herhangi bir mermer fabrikasına bir yetkinlik olarak gözükmekteler. Şu anda 14 tane kursiyerimiz var. Kadınlar çoğunlukta. 9 tane kadın kursiyerimiz var geriye kalan kursiyerlerimiz erkek kursiyerler” diye konuştu.

“Sanat öğrenmek için geliyorlar”

Buraya gönüllü olarak geliyorlar. Bir sanat öğrenmek için geliyorlar. Ortalama ders saati olarak 6 saat burada zaman geçiriyorlar. Gelen kursiyerlerimiz burada hem sosyalleşiyor hem de güzel arkadaşlıklar ediniyorlar. Kadının girdiği her ortam, elinin değdiği her şey daha da güzelleşiyor. Kadınlarımız iyi ki burada ve iyi ki burayı güzelleştiriyorlar. Çok güzel bir alanımız var. ” şeklinde konuştu.

Kursiyer Karakalem: Hocalarımız kadınların sosyalleşmesi ve öğrenmesi için ellerinden geleni yapıyorlar

“Kendimi bu alanda geliştirmeyi düşünüyorum” diyen Kursiyer Aslıhan Karakalem; “Daha önce El Sanatlarında dikiş nakış kursundaydım. Buradaki hocalarımızın hepsi bize çok destek veriyorlar. Kadınların sosyalleşmesi ve öğrenmesi için ellerinden geleni yapıyorlar. Diğer kurslara gelirken mermer işleme kursunu gördüm öyle gelmeye karar verdim. İlk olarak 3 hilal yaptım. Devamını da getirmeyi düşünüyorum. Kendimi bu alanda geliştirmeyi düşünüyorum. İlk başladığınızda biraz zorlanıyorsunuz ama sonrasında devamı geliyor. Yaptıkça daha çok hevesleniyorsunuz. Hocaların yaptıklarını görünce daha çok asılıp güzel şeyler yapmak istiyorum. Mermer taşından farklı bir ürün çıkarmak bana zevk veriyor. Kadın arkadaşlarımızla ortaklaşa isimlik yaparak bu sen yap şunu ben yapayım diyerek birbirimize yardımda bulunuyoruz. Bir birimize fikir veriyoruz. Yaptığım ürünleri gören arkadaşlarım bize de yap diyorlar” dedi.