Asrın felâketinden en çok etkilenen kentlerin başında komşumuz Malatya geliyor. 6 Şubat Depremlerinin ardından Malatya’nın şehir merkezinin neredeyse %70’i ciddi hasar aldı. Kentin yetkilileri de Malatya’nın yeniden ayağa kalkması için kolları sıvadı. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, şehri gelişi güzel yeniden inşa etmeyeceklerinin mesajını net şekilde verdi ve bu durum Malatya basının da geniş yer tuttu. Bu durum karşısında bizler de demek ki komşumuz Malatya acı bir tecrübe sonucunda şehrin imarında denetimin ne denli elzem olduğunu anladı. Acı tecrübelere gerek kalmadan dileriz bütün yöneticiler şehirlerini bütün felâketlere uygun imar ederek, şehirleri hem güvenli hem de kültürüne uygun hale getirebilir temennisinde bulunmaktayız.
Haber- Yorum: Kübra TÜRKAN
Elazığ 3 yılda 3 büyük deprem yaşadı. 24 Ocak 2020 Elazığ Depreminin ardından da Elazığ adeta şantiye alanına döndü. Bir an evvel vatandaş güvenli yapılarına kavuşsun diye yoğun bir mesai de harcandı. Tam biraz inşaat işleri azaldı derken 6 Şubatta meydana gelen Kahramanmaraş Depremlerinin ardından Elazığ yeniden şantiye alanına döndü.
Komşu Malatya asrın felâketinden gerekli acı dersi çıkarmış olmalı!
24 Ocak Elazığ Depremi’nin ardından yapılan TOKİ konutları her ne kadar güvenlikleri ile vatandaşa huzur verse de bazı noktalarda ince işçiliklerin göz ardı edilmesi sık sık TOKİ sakinleri ile Emlak Yönetimi karşı karşıya da getiriyor. Özellikle 3 yıl önce yerinde dönüşüm konusunda istenilen adımlar da tam manası ile atılamadığından dolayı yeni imara açılan yerlerde de vatandaşı zorlayan bir takım sorunlar baş göstermişti. Kentini yeniden imara kalkışan Malatya’da yöneticiler; denetimleri sıka tutarak; gelişi güzel bir imara yol açmayacaklarının mesajını net şekilde verdi.
Başkan Gürkan: Hiç kimse kafasına göre iş yapamayacak!
Malatya Net Haber gazetesi de Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın bu açıklamalarına geniş yer verdi. Habere yansıyan çarpıcı kesitlerde; “Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) tarafından düzenlenen İstişare Toplantısına katıldı. Başkan Gürkan, burada “Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, ilçe belediyeleri de dâhil olmak üzere hiç kimsenin kafasına göre hareket etmesine müsaade etmeyeceğiz. İşlerin standardı neyse ona göre yapılacak” dedi.
Başkan Gürkan: Sorunları açık açık konuşmalıyız!
6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ağır hasar Malatya’da şehir planlamaları yapılıyor. Malatya’nın yeni şehir planı yapılırken, iş ve işlerin standardına göre yapılacağına vurgu yapan Başkan Gürkan, belirlenen kriterlerin dışına çıkmak isteyenlere müsaade edilmeyeceğini kesin bir dille ifade etti. Başkan Gürkan; “Bazı şeyleri açık aleni ve berrak bir şekilde söylememiz gerekiyor. Açık, aleni konuşulmadığı ve sorunlar kilimin altına süpürüldüğü zaman istemediğimiz bazı sonuçlarla karşı karşıya kalıyoruz. Malatya’mızdaki bütüncül plan ve Malatya Çarşısı için çalışma yapan Hilmi Şenalp Bey ile görüştük. Malatya ile ilgili tespitlerini istişare ettik. Binalarımıza bodrum, perde beton veyahut fore kazıkların kullanılması gerekiyor. Yeni konutlarımız yapılırken belediyeler, yapı denetim, proje müellifleri bunlara dikkat edecek. Bu konuda herkes suçludur, kimse kusura bakmasın. Topu başka tarafa atmamıza gerek yok. Kaldı ki bu bölgede Mânia Planı olmasına rağmen bu da dinlenmedi ha bire kat çıkıldı. Bu doğru bir yaklaşım değildir. Biz göreve geldiğimizde ‘hmaxserbest’ diye bir kavram vardı. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir kavram olamaz. O nedenle bu konular netleştirilmeden bir yere varılmaz” dedi.
Gürkan: Toplumdan bazı şeyleri gizlemek etik değil!
Malatya’da çarşı inşa edilirken bur aya 10 bin fore kazık çakılacağının da altını çizen Başkan Gürkan; “Malatya merkezin 3 metreden aşağısı su, en az 10 bin tane fore kazık çakmamız lazım yani Malatya merkezin 10 bin tane fore kazığın üzerine kurulacak. Yani Venedik nasıl kazıkların üzerine kurulan bir şehir ise Malatya’nın da aynı şekilde olması lazım. Toplumda bazı şeyleri gizlemek veya siyaseten birilerini aşağılamak veya açığa düşürmek mantığıyla basit ve sığ düşüncelerle farklı argümanlar kullanılıyor. Bu tür yaklaşımlar doğru şeyler değildir” ifadelerini kullandı.
Gürkan: İşlerin standardı neyse ona göre işler yapılacak!
Müteahhitlere de sorumluluk düştüğünü kaydeden Başkan Gürkan; “Müteahhit olarak ‘ilk etapta belediye bize zorluk çıkarmadı’ diyebilirsiniz ama netice itibariyle vicdanen hepimiz rahatsız mıyız? Rahatsızız. Maddi anlamda dün 3 kuruş verip, düzeltecekken bugün ne yapsak da zararı düzeltemiyoruz. Dolayısıyla bizim bundan sonra yapacağımız planlamada endişe duymaya, korkmaya gerek olmadan çalışmalarını sürdüreceğiz. Diyeceğiz ki, ‘bu işin yapımı bu şekildedir ve ona göre yapılmalıdır.’ Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, ilçe belediyeleri de dâhil olmak üzere hiç kimsenin kafasına göre hareket etmesine müsaade etmeyeceğiz. İlçe belediyeleri ‘Meclis kararımız var’ derlerse ona da müsaade etmeyeceğiz. İşlerin standardı neyse ona göre yapılacak.
Gürkan: Malatya’da 235 bin vatandaşımız dışarıdadır
Malatya’da 235 bin vatandaşın dışarıda olduğuna da dikkat çeken Gürkan; “Şu anda 235 bin vatandaşımız dışarıdadır ve bu vatandaşlarımız iş güç sahipleridir. Bizim şunun ayağını çekelim, bunu itibarsız hale getirelim gibi hastalıktan vazgeçelim. Aksi takdirde şehrimizi ayağa kaldırmamız mümkün değil. Malatya’daki standartlarla ilgili teknik arkadaşlarımız çalışmalar yürütüyor. Üniversitede bu koordinasyonun içerisindedir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile de görüşüyoruz. Bu işin takipçisi olacağız ve daha yaşanabilir Malatya için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.
Gürkan, hibe ödemelerine takviye bütçe için de çalışıyor
Memleketin istikbalinin söz konusu olduğuna da değinen Gürkan; “Yerinde dönüşüm ile alakalalı Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy ile görüştük. Konut ödemelerindeki hibe ve kredi miktarının az geldiğini raporlayarak, ilgililere ilettik. Konuyla alakalı bakanlıkla çalışma yapıyoruz. 7 milyar dolarlık hibenin Malatya’ya gelmesi, vatandaşın hibe ödemlerine takviye verilmesi için bir çalışma içerisindeyiz” cümlelerini sarf etti. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi olarak yapılan tüm çalışmaların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve ilgili bakanlıklara rapor şeklinde sunulduğunu belirtti.
Acı tecrübelerimiz olmadan da keşke denetim mekanizmaları harekete geçirilseydi
Az önce de belirttiğimiz gibi Başkan Gürkan’ın mesajı son derece net olduğu için bu Malatya basının da geniş yer tuttu. Fırat gazetesi olarak bizler de “Keşke yetkililer şehirlerini; bilim insanlarının açıklamalarına kulak vererek, çok daha sağlıklı inşa edebilse ve afetler sonrasında edindiğimiz böylesi acı tecrübelerimiz olmasaydı” demekteyiz. Her daim vurguladığımız gibi işlerin düzenli ilerlemesi adına denetim mekanizmalarının işini hassasiyetle yapması şart. Kent yöneticilerinin de insan hayatını doğrudan ilgilendiren bir konu üzerinde asla taviz vermeden ve kimsenin gelişi güzel uygulamalar yapmasına izin vermeden hareket etmesini sağlamalı. Yani işin özü imar gibi önemli bir konu asla oldubittiye getirilmemeli!