Özel Haber: Şah İsmail GEZİCİ
Ekonomik çalkantılar; bazı iş kollarında çalışan esnafların da iş tanımlarını bir hayli değiştirdi. Sipariş alarak özel dikim yapan terziler de sipariş usulü ayakkabı üretimi gerçekleştiren ayakkabıcılar da artık bu gibi işlerle kapılarının çalınmadığından dertli. Haliyle onlar da rızıklarını mesleklerinden kazanmak için yama ve onarımla günlerini kurtarmaya devam ediyor. Fırat gazetesi olarak bizler de terzilerin ve ayakkabıcıların sesi olduk. İşte terzilerin ve ayakkabıcıların dilinden çektiği sorunlar…
Yılların terzileri artık yama yapıyor
Elazığ’da çıraklıktan yetişen terzilerden İsmail Erol, sektör değiştirdiklerini ifade ederek; “Artık terzilik kalmadı. Yeni bir sektör oluştu. Eskiden takım elbise dikerdik son yıllarda tadilat, tamirat, daraltma, genişletme yapıyoruz. Eskiye rağbet var. Yani insanlar eski ürünlerini tamir edip onları kullanıyor. Artık atmıyorlar, yenisini almak yerine eskisini kullanılır hale getiriyorlar. Yani buda israfın önüne geçmiş oluyor. Bazıları ekonomiden dolayı bazıları sevdiği kıyafetleri atmak istemediğinden dolayı tamirata rağbet var. Buda bizim işimize geliyor. Tamirat işlerimiz oldukça yoğun “ diye konuştu.
Terzi deyince akla tamirat geliyor
Ekonomik şartlar karşısında yenisini alamayan vatandaşların yama ve onarım için terzilerin yolunu tuttuklarını ifade eden Terzi Ahmet Temiz, Terzi deyince akla tamirat geldiğini belirterek, “Şu anda terzilerin durumu şöyle; siparişler bitmek üzere daha sonu geldi. Artık konfeksiyon çıktı terzilik öldü. Konfeksiyondan sonra tamirat başladı. Zaten tamirat terzilikten daha öteye geçti” dedi.
“Tamirat başlı başına bir meslek kolu”
Tamiratın ayrı bir meslek kolu olduğuna değinen Terzi Temiz; “Tamirat kendi başına ayrı bir meslek dalı oldu. Bu terzilik değil, terzilikten daha öte. Tamiratı herkes yapamaz tamiratın ustalığı dahi yok şuan. Ama ufak ufak yetişecek inşallah. Yani yeni bir sektör yarattı. Nedeni de çünkü daha eskiye dönüş oldu. Eskiler daha kaliteliydi, daha iyiydi” dedi.
“Ekonomik şartlar yüzünden savurganlıklarımızı görmeye başladık”
“Eskileri getirip yaptırıyorlar şuan” diyen Terzi Temiz; “Yani artık bu yeni çıkanlar eskilerin yanından geçemez. Bazıları ona dayattırıyor ama zannetmiyorum. Bence öyle değil. Tabi eskiyi değerlendirme de var ama bence öyle değil. Savurganlıklarımızı görmeye başladık artık daha kendi kendimizi toparlıyoruz inşallah. Bunda ekonomik şartların rolü başta geliyor. İnsanların alım gücü kalmayınca eskiye yöneldiler böyle olunca da az önce de ifade ettiğm gibi Terzi deyince akla tamirat geliyor” ifadelerini kullandı.
“Yumurta topuktan yamalı ayakkabıya geçildi”
Elazığ halkının vazgeçilmezlerinden olan yumurta topuk ayakkabı imalatçıları artık ayakkabı yama ve onarımına başladı. Ayakkabı Tamircisi Resul Taştimur mesleklerinin bittiğini belirterek, “Bizim meslek bitti artık. Eskiden yumurta topuk ayakkabı yapardık. Biz imalattan gelmeyiz. Şu anda yaptığımız tamirat, tadilat” ifadelerini kullandı.
“İnsanların alım gücü azalınca, eskiyi onarıp kullanıyor”
“Tamiratta çoğalma gelirde düşüş var” diyen Taştimur; “İnsanların alım gücü azalınca yeni ayakkabı almak yerine ayakkabılarının tamiratını yaptırıyorlar. Bu da işlerimizin artmasına neden oluyor. İşlerimiz oldukça iyi” dedi.
“Tamiratta çoğalma, gelirde düşüş var!”
“Tamirat işi iyi de esnafın durumu zor, esnaf sıkıntılı” diyen Taştimur; “Sigorta primleri yükseldi. Yani en küçük esnafın günlük gideri, dükkân masrafı sırf nereden baksan 4 bin – 4bin 500TL. Bir kişi çalışıyorsa onu nasıl idare edecek? Tamiratta çoğalma var gelirde düşüş var” diye konuştu.
“Vatandaş, hazır ayakkabıları; atmak yerine onarıma getiriyor”
Ayakkabıcı ustası Burhan Taştimur ise yaptığı açıklamada, imalatçılıktan geldiğini ayda 30-40 çift ayakkabı yaptıklarını belirterek, “Artık ayakkabı yaptıran kalmadı. Hazır ayakkabı alıyorlar, ama eskisi gibi aldıkları ayakkabıları eskiyince değişmek yerine onarıma getiriyorlar” dedi.