Haber: Remziye KÖKBURİ - ÖZEL
İlimizde çiftçi ve üretici köylü tarım alanında ilimizin alt seviyelerde olduğunu sulu tarımın ise gerekliliğini vurguladı. Projelerin faydalı ve verimli olması gerektiğini söyleyerek devlet hazinesinin boş projelere akıtılmaması üretimin ise artırılması gerektiği çağrısında bulundu.
“HİBE DESTEĞİ İLE TARIM DÜZELMEZ!”
Ben çiftçiyim ve tarımın ne derece zor olduğunu hangi şekilde işlediğini çok iyi biliyorum. Fakat hibe desteği ile tarım düzelmez ifadelerini aktaran Elazığ İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ümit Fırat Turan; “Bizim elektriğimizi suyumuzu aklına getiren yok. Aşağı yukarı on yıllık süreç içerisinde tarıma dayalı hep söylediğim bir şey vardır. Bize destek vermeyin. Bizim üretmiş olduğumuz ürünleri değeriyle satabileceğimiz zemini hazırlayın veya satın alın. Tek istediğimiz bu bize tarımda zarar ettirmesinler. Gübrenin fiyatı yüzde üç yüz zamlanmışken bize gübre desteğini yüzde yüz arttıracağını söylemesi hiç bir şey ifade etmiyor. 10 liradan 20 liraya çıkarması faydasız. Ben zaten dekar başına 50 liralık gübre atıyorum. Bunun birçok işlevi var. Bunlar üretim yapan insanlara aktarılan paralar. Çiftçi olan zaten ürününü satınca ürünün değeri artar. Gerçek çiftçiye faydası olmayan projeler var. Benim cebimde 2 milyon para olsa ben gidip kendi çabamla çalışırım. Elazığ’da tarımda gerileme var ilerleme yok. İşletmelerin sayıma tabi tutulması gerekiyor. Projeler, destekler ve hibeler faydasız projeler. Devlet hazinesini tüketen çalışmalar söz konusu. Çiftçiye üreticiye faydası olmayan projeler var. Bundan 6 yıl öce kadın seyis projesi vardı. Sertifikasını alanlardan sadece bir kişi çalışabildi. Faydalı projeler yapılmalı! Üreticimi teslim ederken haklarını hukuklarını savunmak zorundayım. Doğrusu doğrudur. Ama şu anda görünen tek bir şey var, ilerleme yok” dedi.
“İLİMİZDE TARIM, FAYDASIZ PROJELERLE DOLU”
Ekonomik krizin yaşanmasının çoğunluğu üretimin olmamasından kaynakladığını söyleyen Başkanı Ümit Fırat Turan; “Ben 430 lira vererek gübre alamıyorum. Sertifikalı tohum veriyorlar bunun bana faydası yok. İlimizde tarım anlatıldığı gibi mükemmel değil. Devletimizin bütçesini boşaltmakta başka bir şey yapılmıyor. Bizim sorunlarımız çözülmüyor. İlimizde tarım faydasız projelerle dolu. Üretimle birlikte çiftçiyi de tüketiyorlar. Üretimden çekiliyoruz yavaş yavaş. İhracat yapmamız gerekirken ithalat yapıyoruz. İlimiz tarımda geriye gidiyor. Benim elektriğim suyum bedava değil ya elbette vergimi faturamı ödüyorum. Fakat hibe veriyoruz diyerek her şey mükemmelmiş gibi davranılmasın! Faydalı olan projeler elbette var inkâr edemem. Ama gereksiz projelere paralar akıtılmasın! Ben toprağımı işleyemez hale geliyorum. Bu ülke için de şehir için de istihdam için de çok kötü bir durum. Sulu tarımın yapılması gerekiyor. Kuru tarımın hiçbir faydası olmuyor” ifadelerini aktardı.
“İLİMİZ TARIMININ SIKINTISI BAKANLIĞA SÖYLENMİYOR!”
Zamlar ve hibelerin yanı sıra ilimiz tarımının sıkıntısının bakanlığa söylenmediği ifadesini aktaran Üretici köylü ve Merkez Köy Muhtarlar Dernek Başkanı Mahmut Ergün; “İlimizde tarımsal faaliyetleri ve hibeleri yeterli göremiyorum. Çiftçi memnun değil. En beğenilmeyen traktör bile 400 bin TL civarında. Çiftçi nasıl alacak, nasıl üretecek? Bir torba yem 180 TL bu ne demek oluyor bilen gerçekte biliyor mu? Hibe desteğini duyan kârcı kazanıyor. Üretici köylü kazanamıyor. Tarımda ilerleme kaydedilmesi gerekirken elde olan da gidiyor. Kimse çiftçinin köylünün sorununu dinlemiyor. Hibeler akıtılıyor ama elektrik su ve gübre zamlarına etkisi yok. Çiftçi kalkınamıyor. Elektrik artıyor su artıyor. Elazığ’ın dört bir yanı su ama tarıma su yok! Tarım bitmiş durumda. Bütün köylerin tarım alanında gerekli çalışmaları olduğuna inanmıyorum. Kimse tarımı önemsemiyor. Sulama alanlarımız git gide çürütülüyor. Köylü, çiftçi ve üretici mağdur. Köylü tarlasını hayvanını bırakıp gidemez. Sesimizin duyulması gerekiyor. Elazığ’da tarımın sıkıntısı bakanlığa söylenmiyor. Tarıma elverişli bir şehirde tarım yok olma seviyesinde. İş-Kur kapılarında bekleyeceğimize tarımla ilgilenip üretiriz. Elimizden bir şey gelmiyor. Sorular çok dinleyen yok” dedi.