Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Canbay son zamanlarda artan arı ölümleri ile ilgili açıklama yaptı.

Arı ölüm oranlarının artış göstermesiyle birlikte kayıpların en az seviyeye indirilmesi yapılan çalışmalara dikkat çeken Canbay; “ İlimizde, Elazığ İli Arı Yetiştiricileri Birliğine kayıtlı aktif 1200 yetiştirici olmak üzere 1900 üye ve bunlara ait 100.000’in üstünde arılı kovan varlığı bulunmaktadır. Kayıtsız yetiştiricileri de değerlendirdiğimiz zaman ilimiz coğrafyasında 120.000 üstünde arılı kovan varlığı bulunmaktadır. Biz arı yetiştiricileri olarak bu canlı materyaller bizlere doğrudan gelir kaynağı olsa da tarımın diğer alanlarında ise polinasyondan dolayı dolaylı gelir kaynağıdır” dedi.

“İlimizde arı kayıpları %30’ları aşmış durumda”

Başkan Canbay; “Arı varlığından dolayı, polinasyonun ektisiyle dolaylı olarak gelir sağlayan tarımın diğer sektörleri, biz arı yetiştiricilerinin sağlamış olduğu gelirden en az 10 kat daha fazladır.  Ne yazık ki geldiğimiz noktada kamuoyu ve yetkili kurumların dikkatini çekmeyen çok ciddi arı ölümleriyle karşı karşıyayız. Bunların sahadaki sebeplerine baktığımızda dış parazit başta olmak üzere buna bağlı gelişen virüs yoğunluğu gibi birden çok sebeplerden kaynaklı ölümler olduğu bizler tarafından tespiti gerçekleştirilmiştir. An itibari ile ilimizde arı kayıpları %30’ ları aşmış durumdadır. Bu oranın kış mevsimi ile beraber maalesef %40’ların üstüne çıkma ihtimali söz konusudur” şeklinde konuştu.

Elazığ Diş Teknisyenleri Dernek Başkanı yaşadıkları sorunları anlattı Elazığ Diş Teknisyenleri Dernek Başkanı yaşadıkları sorunları anlattı

“Şu ana kadar hiçbir dinamik harekete geçirilmemiştir”

Başkan Canbay; “Mevcut zenginliğimizi değişen iklim koşulları başta olmak üzere bütün olumsuzluklara karşı korumak ve geliştirmek gerekmektedir. Bu sadece birliklerin sahadaki gücüyle olmaz. Bugün 100 üstünde veteriner hekim istihdam eden ilimiz Tarım teşkilatının sahaya hakim olması gerekirken maalesef gelen tehdittin varlığından haberleri bile söz konusu değildir. Aynı zamanda şu ana kadar hiçbir dinamik harekete geçirilmemiştir. İstatistik verilere göre Avrupa’ da kışa bağlı ölüm oranı %10 iken ülkemizde yer yer %17 ve maalesef ilimizde bu rakam son üç yıldır %20-25 civarlarında seyretmektedir. Bu yıl ise sahadaki bulaşık oranının yüksek olmasından dolayı %40’lara kadar ulaşması kaçınılmaz olmuştur. Bu da ilimizde arıcılık sektöründe sürdürülebilirliğin riske girmesidir. Bu sektörde eksik olsun deme şansına sahip değiliz” ifadelerini aktardı.

“Arıcılığın bu bölgede varlığının korunması ve güçlendirilmesi gerekmektedir”

Başkan Canbay; “Kamuoyu şunu bilmedir ki bizler sadece bal üreticileri değiliz. Bizlerin yetiştirdiği arıların varlığı ekolojik dengenin en önemli argümanıdır. Arı varsa hayat vardır. Kaldı ki arıcının öz kaynağı olan arı varlığı memleketin milli sermayesidir. Kırsaldaki istihdamın varlığını sektörde tutmak başta olmak üzere milli sorumluluk olan sofrayı zenginleştirmek gıdada kendi kendine yetebilmek için ve kısacası ilimizde, tarımın her alanından bahsetmek için arıcılığın bu bölgede varlığının korunması ve güçlendirilmesi gerekmektedir” dedi.