Elazığ İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yiğit Elazığ’da ki kaçak eğitim kurumlarına ilişkin açıklama yaptı. İl Müdürü Yiğit, okul önlerinde Emniyet ve Jandarma ekipleri tarafından alınan önlemlere ilişkin de değerlendirme yaptı…
“Kaçak eğitim kurumlarına toplam; 3 milyon ceza kesildi”
Fırat Gazetesi’nden Kübra Türkan’a konuşan Elazığ İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yiğit, kaçak eğitim kurumlarına asla geçit vermeyeceklerinin altını çizerek; “Kaçak 8 kurum kapatıldı ve 4 kuruma da şube gibi açıp; kütüphane tarzında işlettikleri dolayısıyla uyarıda bulunduk. Onlara bulundukları mekânları işlettikleri için eski hallerine dönmeleri gerektiğini ifade ettik. Toplam 3 milyon ceza kesildi ve bu konudaki mücadelemiz devam edecek. Çünkü bunlar son derece önemli işler. Bunun devamı gelecek bizler sürekli denetim halindeyiz” dedi.
Faaliyet alanının dışına çıkanlar cezadan kaçamıyor
Açıklamasını sürdüren Müdür Yiğit; “Biri geliyor danışmanlık hizmetleri adı altında bir mekân açıyor ve maliyeden de bu şekilde ruhsatını alıyor. Denetimler sırasında da ama benim vergi levham var diyor. Evet ama senin bir yere danışmanlık hizmeti vereceğine dair bir vergi levhan var. Oraya masalar sandalyeler koyarak bir bakıyorsunuz; çocuklara ders çalıştırıyor. Kütüphane gibi işletiliyor ve öğrenci başı aylık 3 ya da 4 bin TL gelir elde diyorlar. Bazen özel dersler de veriyorlar. Burada çalışanların SSK’si yok. Vergi yükleri de yok ve haliyle vergide kaçırmış oluyorlar yani ortada kontrolsüz bir takım süreçler dönüyor” ifadelerini kullandı.
“Kaçak yapılar konusunda geri adım atmayız”
Kaçak yapılarla topyekûn bir mücadelenin gerektiğini de vurgulayan Müdür Yiğit; “Eğitim kurumu gibi faaliyet gösterdiği için bizim sorunumuz ama devletinde burada ciddi bir sorumluluğu var. Başka faaliyet varsa; buradaki durum Emniyeti de Zabıtayı da ilgilendiriyor. Bizler, denetimleri; hep beraber gerçekleştiriyoruz. Tek başımıza gitmiyoruz denetimlere; bizlerin Valilikte komisyonları var. Valimiz Sayın Dr. Ömer Toraman da bu konularda çok hassas ve hiç geri adım atmıyor” dedi. “Şu anda kaçak kütüphane olan bir yerin levhası kalmadı” diyen Müdür Yiğit; “Eğer böyle bir yeri varsa lütfen şikâyet ve ihbar hatlarımız üzerinden bizlere ulaşılsın. Bunu istirham ediyoruz. Bizim görmediğimiz bilmediğimiz yerlerle ilgili de anında önemler alırız” dedi.
“Emniyet ve jandarma okul önlerinde güvenliği sağlıyor”
Madde bağımlılığının çok küçük yaşlara düştüğünü üzülerek görüyoruz. Emniyet personeli bu minvalde okul önlerinde sıkı tedbirler alıyor. Veliler bunları nasıl değerlendirmekte? Dememiz üzerine de Müdür Yiğit; “İçişleri Bakanlığı, Emniyet ve Jandarma ile birlikte sürekli işbirliği halindeyiz. Geçen günlerde Jandarma’nın alanında olan Yemişlik’teki okullarımız ile ilgili İl Jandarma Komutanı Murat Evren Albayımız ile görüştük. Okul önlerinde hem trafik güvenliği sağlanıyor hem de önleyici bir takım hizmetler de yapılıyor” ifadelerini kullandı.
“Madde bağımlılığı konusunda uyarmak; profesyonellerin işi”
Ehliyetsiz insanların madde bağımlılığı ile ilgili konulara eğilmesinin yanlışlığından da bahseden Müdür Yiğit; “Maddeyi göstererek, bundan uzak durun denilemez! Bunu profesyonel bir şekilde ima eden veya bundan uzak durulması gerektiğini aktarmak faydalıdır. Önlem alırken; özendirici olunmalı. Bizim önleyici hizmetlerde muhatabımız Yeşilay, yakalamada ise Emniyet ve Jandarma’dır” diyerek önleyici faaliyetlerin profesyoneller tarafından yapıldığına dikkat çekti.
“Okula giren herkes kontrol altında”
“Yerelde bir sıkıntı olmadığı için Bakanlık nezdinde bir şikâyetin oluşturulması gibi bir durum olmadı” diyen Müdür Yiğit; “Emniyet Müdürlüğümüz gerekli her türlü tedbiri alıyorlar. İhtiyaç olan yerlerde bir risk analizimiz var. Bu risk analizini emniyet ile birlikte yapıyoruz. Eğer bir yerde emniyet görevlisi bulunması gerekiyorsa bu konuda gerekli görevlendirmeler yapılıyor. Risksiz alanlarda ise ihbarlar dâhilinde çalışılıyor. Ama sıkıntılı alanlarda muhakkak polis görevlendiriliyor ve kendileri de okul idaremizle bir koordinasyon içinde hareket ediyor. Taşıma kapsamında olmayan özel servislerde şoförlerin de GBT’lerine bakılıyor. Yani okula giren herkesi denetim altında tutmaya çalışıyoruz” dedi.
Müdür Yiğit, okullara randevusuz gitmek isteyen velileri de uyardı
“Velilerin okul bekleme alanlarında randevu sistemine uygun hareket etmesi de son derece önemli” diyen ve velilere de çağrıda bulunan Müdür Yiğit; “Eğitimde oluşabilecek şiddetin önlenmesi de bu şekilde sağlanabilir hem de çocukların kontrolsüz bir şekilde veli adı altında başka kişilerle yüz göz olmalarının da önüne geçilecektir. Randevusuz velilerimizi okullarımıza almayacağız. Bunu aslında daha önce belirttik bu konuda okul idarelerimiz biraz esnek davrandı ama uygulama aşamasında artık bu durumun sıkılaşması gerekiyor” dedi.
“Bütün öğrencilerin hakları korunacak”
Velilerin de kendilerine bu konuda yardımcı olması gerektiğini belirten Müdür Yiğit; “Bu konuda diğer öğrencilerin de hakları korunmuş olacak. Çünkü bazen veliler doğrudan başkasının çocuğuna müdahalede bile bulunmak istiyor. Çocuklar kavga edebilir, tartışabilir olaya bir büyük müdahale edince olay faklı boyutlara taşınabiliyor. Çocuk velisine söylüyor ama arkadaşıyla sıkıntısını okul idaresine bildirmiyor. Sonra da istemediğimiz bir takım yanlışlıklar oluyor. Sadece bu da değil, öğretmen derse gidecekken çocuğunun bilgi düzeyini öğrenmeye kalkan veliler, sınıfta öğretmenini bekleyen diğer öğrencilerin öğrenme zamanını da bir nevi gasp etmiş oluyor. Yani profesyonel bir çalışma sistemi oluşturmalıyız. Bu konuda okullar belirli bir altyapı oluşturdu. Bunlar son derece önemli. Velilerimizin de bu süreçte bize yardımcı olmasını istiyoruz” diyerek açıklamasını sonlandırdı.