Özel Haber: Aysun ÇETİN KILIÇ

Elazığ Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, çalışmalarını ve kurslarını aralıksız bir şekilde sürdürüyor. Bu çerçevede bir sene içerisinde 60 bin vatandaşa eğitim veren Halk Eğitim Merkezi isminin hakkını veriyor. Geçen yıl 2 bin 300 kursta vatandaşa hizmet vererek adeta rekor kıran merkez, bunların yüzde 68’ini kadınlara yönelik düzenledi. Halk Eğitim deyince halk oyunları, dikiş ve nakış algısını da kıran merkez, artık istihdama ve kalifiyeli eleman ihtiyacına bire bir karşılık veriyor. Meslek kurslarına ağırlık veren Halk Eğitim Merkezi, vatandaşın büyük ilgisini çekiyor. Her yaştan ve kesimden vatandaşa hitap eden merkez, 3 bin 773 kurs çeşidi ile sadece kendi binasında değil, mahalle mahalle açtığı kurslarla hizmetini sürdürüyor. Artık köylere kadar ulaşan ve yine geçen sene 15 köyde Köy Yaşam Merkezini hayata geçiren merkeze, 2023-2024 eğitim öğretim yılı için yaklaşık 2 bin kişi başvuru yaptı. Canla başla çalışmalara devam ettiklerini belirten Halk Eğitim Merkezi Müdürü Kenan Tabar, herkesi kurslara beklediklerini söyledi.  Öğrenmek isteyen herkesi kurslarına beklediklerini aktaran Müdür Tabar, “Hedefimiz herkese ulaşmak. Öğretmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ve engel tanımıyoruz” dedi.

Elazığ Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, açtığı kurslar ile adeta isminin hakkını veriyor. Daha önceleri halk eğitim deyince akla dikiş-nakış gelirken artık; meslek, istihdam, öğrenme ve kalifiyeli eleman terimleri geliyor. Bunun en büyük nedeni ise 3 bin 773 kurs modülünün yüzde 68’inin meslek kurslardan oluşması. Yaklaşık 700 usta öğretici ile bir yılda 2 bin 300 kurs açan Halk Eğitim Merkezi, 60 bin vatandaşa eğitim verdi. Bu yılda 2 bin başvuru alan merkez, hazırlıklarını tamamladı. Tüm kurumlarla dirsek temasında bulunan merkez, cezaevi, hastaneler, Engelsiz Yaşam Merkezi ve okullarda olmak üzere birçok kurumda kurslar açarak taleplere yetişmeye çalışıyor. Eğitime 36 aylıkken başlayan merkez, her kesimden ve her yaştan insana hitap ediyor. Gelişen teknoloji ve iş kollarına göre kendini güncelleyen merkez, yenilenebilir enerji kaynakları ve bilişim kursları ile çağa ayak uyduruyor.

MERKEZ, DERSHANEYE GİDEMEYEN ÖĞRENCİLERE BÜYÜK DESTEK SUNUYOR

Çalışmalarını sadece ana binada sürdürmeyen Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, mahalle mahalle, köy köy kurs açıyor. Talep olması halinde istenilen yerde kurs açma potansiyeli bulunan merkez, üniversite ve KPSS kursları ile de dershaneye gidemeyen öğrencilere büyük destek sunuyor. Tüm kursları ücretsiz olan ve amacı sadece halka hizmet ve eğitim olan merkez, adeta isminin hakkını veriyor. Eğitim yanı sıra yaşanan toplumsal olaylarda da elini taşın altına koyan merkez, pandemi döneminde maske üretimi ve deprem felâketinde uyku tulumu, battaniye, kıyafet üretimi ile ülkesine destek oldu. Öğrenmek isteyen herkesi kurslarına beklediklerini aktaran Halk Eğitim Merkezi Müdürü Kenan Tabar, “Öğretmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ve engel tanımıyoruz” dedi.

“YOĞUN BİR ŞEKİLDE YENİ KURSLARIMIZ BAŞLIYOR”

Yeni dönem eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla birlikte yoğun bir şekilde kursların başlayacağını belirten Elazığ Halk Eğitim Müdür Kenan Tabar; “Eylül sonu ekim başı olarak çok yoğun bir şekilde yeni kurslarımız başlıyor. Kurslarımız değişik binalarda hizmet veriyor. Bakanlığımızın zaten amacı o. Tek bir merkezde tüm kursları istemiyoruz. Muhitinde kurs açmak istiyoruz. Mahallelerde kurslarımız var. Bize ait kurs merkezlerimiz var. Sürsürü Mahallesi’ndeki ana binada yönetim hizmetleri veriyoruz. Bu binada ayrıyeten 3 tane bilgisayar laboratuvarında bilişim kurslarını veriyoruz. 2 tane giyim atölyemiz 3 tane el sanatları bir tanede trikotaj atölyemiz var” dedi.

“AŞÇILIK KURSU ÇOK RAĞBET GÖRÜYOR”

Kurslara katılmak isteyen ve çalıştıkları için kurslara katılamayan vatandaşlar için akşam saatlerinde de kurs verdikleri vurgulayan Müdür Tabar; “Olgunlar Mahallesi’nde 5 katlı binamız var. O binada her kurs çeşidinden mümkün olduğu kadar olmasını istiyoruz. Aşçılık kursumuz var orada çok rağbet görüyor. Günde 3 defa sabah ölen ve akşam olmak üzere aşçılık kursumuz var. ‘Kursunuz çok güzel ama çalışıyoruz kurslara katılmak istiyoruz’ diyen vatandaşlarımız var. Kuaförlük kursu açtık. Ana sınıfı açtık. Kursiyer kadınlarımız var. Genelde oradaki kurslara katılanlar kadınlar. O kadınlar kurstayken çocuklar orada 6 saat duramaz. Hem çocuğun pedegolojik gelişimi açısından hem de güvenlik olarak riskli. Makinalar çalışıyor, ütü çalışıyor. Biz tüm bunları göz önünde bulundurarak orada bir ana sınıfı oluşturmaya karar verdik. Şimdi kadınlar kurslara gelirken çocuklarını ana sınıfına bırakıyorlar kendileri ise kurslarına devam ediyorlar” diye konuştu.

“GEÇEN YIL 2 BİN 300 TANE KURS AÇTIK”

Geçen yıl Elazığ Halk Eğitim Merkezi olarak 2 bin 300 tane kurs açtıklarını ifade eden Müdür Tabar; “İstasyon Caddesi’nde Tuncay Küçüközer Ek hizmet binamız var. Orada da daha çok akademik kurslarımızı veriyoruz. Okuma yazma kursları, dil kursları, İngilizce, Arapça gibi kurslar mevcut. Çocuk gelişimi ile ilgili kurslar, diksiyon kursları, aile eğitim kursları, hafta sonu üniversiteye hazırlık kursları gibi sınıf ortamında işlenen kursları bu binamızda veriyoruz. Bu binalar yeterli mi? Değil. Çünkü biz geçen yıl Elazığ Halk Eğitim Merkezi olarak 2 bin 300 tane kurs açtık. 3 bina da toplam 37 dersliğimiz var. 2 bin 300 tane kursu bu 37 derslikte vermenin imkânı yok. Bu 3 bina dışında kullandığımız binalar var. Daha çok milli eğitim binalarını kullanıyoruz. Bunla ilgili bakanlığımızın da bir projesi var. ‘Hayat boyu öğrenen mahalle’ Bizim mahallelerde kurslarımız var. Çaydaçıra mahallesindeki bir vatandaş kalkıp oradan başka bir yere kurs merkezine gitmeyecek. Bir ya da iki minibüs değiştirmeyecek. Hem maddi külfet hem de zaman kaybı” şeklinde konuştu.  

“KAMU KURUMLARI İLE İŞ BİRLİĞİ İÇERİSİNDEYİZ”

Birçok kurum ile iş birliği içerisinde olduklarını belirten Müdür Tabar; “Okullarımızda öğrenci sayısı fiziki durumu yeterli olması durumunda birçok okulumuzda kurslarımız var. Oda yetmiyor biz kamu kurumları ile iş birliği içerisindeyiz. Örneğin cezaeviyle iş birliği protokolümüz var. Cezaevlerinde kurslarımız var. Elazığ Belediyesi ile iş birliği içerisinde açtığımız kurslar var. Engelsiz Yaşam Merkezinde 30 tane aktif kursumuz var. Belediyeye ait birçok yerde kurslarımız var. Aile sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü ile iş birliği ile açtığımız kurslar var. Kadın konuk evinde kurslarımız var. Rehabilitasyon merkezinde kurslarımız var. İl Müftülüğü ile iş birliği içerisindeyiz. Gençlik Spor İl Müdürlüğü ile iş birliği içerisinde açmış olduğumuz kurslar var. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile çok yoğun çalışıyoruz. Tarım müdürlüğü bünyesinde tarımsal makineler, gübre makineleri bakım onarımdan tutun sebze ve meyve yetiştiriciliği, arıcılık, aromatik tıbbi bitki yetiştiriciliği gibi birçok alanda kurslarımız var” dedi.

“ÖĞRETMEK İÇİN ELİMİZDEN GELEN HER ŞEYİ YAPIYOR VE ENGEL TANIMIYORUZ”

Eğitime 36 aylıkken başladıklarını ve her kesime hitap ettiklerini vurgulayan Müdür Tabar; “Sağlık Bakanlığı ile iş birliği içerisindeyiz. Fethi Sekin Şehir Hastanesi’nde geçen sene 13 tane kursumuz vardı. Yine Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Bölümünde 4 kursumuz vardı. Akıl ve Ruh Sağlığı Hastanesinde kurslarımız var. Tüm kurumlarla iş birliği içerisinde çalışıyoruz. Onların taleplerini karşılıyoruz. Talebini karşılamadığımız ne bir kursiyer ne de bir kurum var. Öğretmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ve engel tanımıyoruz. Çoğu kişi yanlış bilir. Genelde Halk Eğitim Merkezini belli bir yaşın üzerindeki kişilerin gittiği bir yer olarak bilir bu yanlış. Biz kurs vermeye 36 aylıkken başlıyoruz. 36-72 ay arası çocuk oyun odası kursumuz var. Miniklerden eğitim vermeye başlıyoruz. Her kesime kurslarımız var” ifadelerini kullandı.

“3 BİN 75 ALANDA 3 BİN 773 KURS ÇEŞİDİ VAR”

“2023-2024 eğitim öğretim yılı içerisinde yaklaşık 2 bin kişi başvuru yaptı” diyen Müdür Tabar; “Talebe göre kaç kişinin çalışacağı belli oluyor. Örneğin İngilizce kursu için bir yılda yüz tane kursta açabiliriz. Talep yoksa hiç te açmaya biliriz. Güneykent Mahalle Muhtarı mahallelerinde Kuran Kursu’nun olmadığını söyledi. Orada hemen Kuran Kursu açtık. Talep çok oldu sayı çoğaldı ikinci Kuran Kursu’nu açtık. Dilek ve taleple çalışan bir kurumuz. Kurs çeşitliliğimiz fazla. 4 bine yakın kurs çeşidimiz var. Şu anda 3 bin 75 alanda 3 bin 773 kurs çeşidi var. Çok müthiş bir sayı bu. Genelde yıl içerisinde bizden görev alan usta öğretici sayısı 500 ile 700 arası oluyor. Kurs yerlerinin yüzde 68’i kadınlar oluyor” dedi.

“AMACIMIZ KALİFİYE ELEMAN İHTİYACINA KATKIDA BULUNMAK”

İstihdama katkı sağladıklarını hatırlatan Müdür Tabar; “3 bin 773 modülden yüzde 68’i mesleki kurs. Eskiden Halk Eğitimler okuma yazma, halk oyunları, dikiş nakış. Herkesin aklında bu vardı. Şimdi o algı yıkıldı vatandaş meslek öğrenmeye geliyor. Çocuklarımız konservatuara hazırlanmak için geliyor. Sporcu olmak için geliyorlar, çok güzel neticeleniyor. Asıl yönlenmemiz gerek şey mesleki eğitim. Çünkü bizim bir görevimizde bir amacımızda kalifiye eleman ihtiyacına katkıda bulunmak. Halk eğitimlerde alınan eğitimle, bilgiyle, tecrübeyle meslek sahibi olmak. Bu konuda da istihdama katkı sağlıyoruz.  Usta öğreticilerin hemen hemen tamamı yüzde 90’ı kadın hocalarımız. 500, 700 kişiyi alarak zaten istihdama katkıda bulunuyoruz. İkincisi bizden edinilen bilgiler ve alınan sertifikalarla işe giriyorlar” diye konuştu.

“İŞE YERLEŞTİRMEDE VESİLE OLDUĞUMUZ BİNLERCE KADINIMIZ VAR”

Sözlerini sürdüren Müdür Tabar; “Geçen yıl bir projemiz vardı. Buradan kadınlarımıza giyim üzerine kurs verdik. Kadınlarımız o kurstan mezun oldukları anda hemen Organize Sanayi Bölgesinde tekstilde işe başladı. Bu şekilde işe yerleştirmede vesile olduğumuz binlerce kadınımız var. El sanatları alanında da artık görev alan usta öğreticiler ve kursa katılan kursiyerlerimiz para kazanmaya başladılar. Ürünlerini satmaya başladılar. El ürünlerine ilgi her geçen gün artıyor. Yaptıkları çantalar, filografi ürünleri, seramik ürünleri, ahşap boyana gibi ürünlerinin tamamını satabiliyorlar. Ürünleri satarken aile ekonomisine katkıda bulunuyorlar. Güneş panelleri kurulum bakım onarım kursları açıyoruz. Bu şu anda çok revaçta. Türkiye’de ilk kursu açan Halk Eğitim bizdik. Çok kıymetli bir kurs. Hatta TKDK’de başvurularda bizden aldıkları belge ile 15 puan öne geçerek projeden teşvik alma hakkında katkımız oldu. Elektrikçilere topraklama ile ilgili kurslar açıyoruz. Meslek gruplarına yönelik çalışmalarımız var” şeklinde konuştu.  

“13 BİNE YAKIN KAYITLI AÇIK ÖĞRETİM ÖĞRENCİSİ VAR”

Müdür Tabar; “Açık öğretim çoğu kişinin farkında olmadığı bir alan ama müthiş öğrenci potansiyeli var. Bizim şu anda 13 bine yakın kayıtlı açık öğretim öğrencisi var. Bunların yaklaşık 3 bin 500’ü açık orta okul.  Geri kalan 9 bin 500’ü de açık öğretim lisene kayıtlı öğrencilerimiz. Açık öğretim de okuyan öğrencilerimiz ilk kayıtlarını yapıyoruz. 3 dönem sınavları var. O sınav hizmetlerini duyuruyoruz planlıyoruz. Bunların senede 3 defa kayıt yenileme işlemleri var. Belge ihtiyaçlarını biz karşılıyor ve diplomalarını biz veriyoruz” dedi.

“ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK KURSUMUZ TAMAMEN ÜCRETSİZ”

Kursların tamamen ücretsiz olduğunu hatırlatan Müdür Tabar; “Üniversiteye hazırlık kursumuz var. Çok önemsiyoruz. Üniversiteye hazırlık sürecinde kurs merkezlerinin, dershanelerinin çok fahiş fiyatlarla çalışıyorlar. Herkesin onu karşılayacak gücü yok. Biz tamamen ücretsiz olarak o kursu veriyoruz. Eylül ayında başlıyor haziran ayına kadar devam ediyor. Kendi kişisel çabalarımızla o kursa katılan çocuklarımıza kaynak desteği veriyoruz.  Hazırlık kitapları veriyoruz. Yine çocuklarımıza ücretsiz deneme sınavları hizmeti veriyoruz. Hocalarımızda bu alanda yetkin. Milli Eğitim’in kadrolu öğretmenleri görev alıyor. Geçen yıl hocalarımızın yarısı fen lisesi öğretmenleriydi. Birçok öğrencimiz yerleşerek bunun karşılığını verdi. KPSS kurslarımız var. Oda tamamen ücretsiz. Vatandaşlarımız bize başvurduklarında tüm bu kurslardan faydalanabilir” diye konuştu.

“EĞİTİM ALANINDA KURSLARIMIZ ÇOK”

Eğitim alanında kursların çok olduğuna değinen Müdür Tabar; “Kişisel gelişimi var, dil eğitimi var. Dil kurslarına çok talep var. Bunun yanında bilişim kurslarımız çok revaçta. 5 tane bilgisayar öğretmenimiz var yıl boyu kurs açıyorlar ve yetmiyor. Milli Eğitimden de bilgisayar öğretmenleri alarak bu kursları veriyoruz. Zabıt katipliği gibi sınava giren öğrencilerimiz var. Onlara da klavye kursu veriyoruz. Genellikle teknik alanda çalışan veya okuyan gençlerimize AutoCAD dediğimiz 2 boyutlu veya 3 boyutlu bilgisayar tasarım kursları veriyoruz. Bunlar kıymetli kurslar. Dışarıda bir ton parayla alınan kurslar. Biz bu kursları ücretsiz veriyoruz ve hizmet kalitesi de iyi. Örgün eğitimde devam eden birçok çocuğumuz yan eğitim olarak bizden spor, müzik, sanat kursları alıyor” ifadelerine yer verdi.

“BİR YILDA 60 BİNE YAKIN VATANDAŞA KURS VERİYORUZ”

Tüm velilere aile okulu kursunu vermek istediklerini ifade eden Müdür Tabar; “Aile okulu kurslarıyla birlikte bu kursu alan ailelerimiz çocuklarıyla iletişimleri, kendi aile içiyle olan iletişimleri olumlu olarak farklılık gösterdiği yönünde duyumlar aldık. Bu tür olaylar bizleri mutlu ediyor. Halk eğitim kurslarının örgün eğitimden ayrılan kısmı gönüllü olması. Aile okulu kursunu İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün de gayreti var. Tüm velilere aile kursunu vermek istiyoruz. Talebe göre her mahallede kurs açabiliyoruz. Her mahallede kurslarımız var. Verdiğimiz kursların tamamını bir yerde toplayamayız. Bir yılda ortalama 60 bine yakın vatandaşa kurs veriyoruz. 60 bin kişiyi tek bir yerde toplayamayız. Ona gerek yok. Hem zaman hem de kaynak israfı” dedi.

“AMACIMIZ TÜM KÖYLERDE KURS AÇMAK”

15 köyde Köy Yaşam Merkezi açtıklarını belirten Müdür Tabar; “Geçen yıl İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün talimatı gayreti ve teşviği ile 15 köyümüzde Köy Yaşam Merkezi açıldı. Köylerimize de kurs açıyoruz ve bunu da çok önemsiyoruz. Elazığ il merkezinde vatandaşın gideceği yüzlerce kurs var. Her mahallede kurs var ama köylerde öyle bir seçenek yok. Geçen yıl Sarıçubuk Köyü’nde Köy Yaşam Merkezi Açıldı. Halk Eğitim Kursu açıldı. Çok güzel bir ortam tamamen eğitime odaklı. Kırsala da desteğimiz çok fazla ve çok talep var. Amacımız tüm köylerde kurs açmak. Talep olursa ve uygun yer bulursak her köyde kurs açmaya hazırız” diye konuştu.

“PANDEMİ DÖNEMİNDE TÜRKİYE’DE İLK MASKE DİKEN KURUMLARDAN BİRİYDİK”

Pandemi sürecinde Türkiye’de ilk maske diken kurumlardan biri olduklarını anımsatan Müdür Tabar; “Geçen yıl 2 bin 300 kursta Elazığ merkezde 60 bine yakın vatandaşa kurs verdik. Bu yıl hedefimiz yine yüzde 18’e kadar vatandaşlarımıza kurs hizmeti vermektir. Hakikaten çok elzem kurumlar. Biz bunun önemini depremde daha çok gördük. Depremden sonra Halk eğitimlerinin mevcut potansiyeli ile çabuk organize olduk. Yaklaşık bir saat sonra deprem bölgelerine 1 kamyon mal çıkardık. Sayı olarak da kalabalığız ve atölyelerimiz var. Pandemi döneminde de Türkiye’de ilk maske diken kurumlardan biriydik. Yine o süreçte maskenin bulunamadığı, kıt olduğu zamanlarda; kamu kurumlarına, emniyet ve sağlık kuruluşlarının maske ihtiyaçlarını karşıladık. Pandemide de çok güzel hizmetler verdik” dedi.

“5 BİN KİLOGRAM KUMAŞ DİKİP DEPREM BÖLGESİNE GÖNDERDİK”

“5 bin kilogram kumaş diktik deprem bölgesine gönderdik” diyerek sözlerini sürdüren Müdür Tabar; “Uyku tulumları, eşofmanlar, bluzlar, battaniyeler dikip gönderdik. Toplam 17 kamyonet yardımda bulunduk. Giysi yardımı yaptık, battaniye yardımı yaptık. Malatya’da depremzedelere çadır kentte çocuk gelişimi anlamında hizmet verdik. El sanatları alanları alanında kurslar verdik. Adıyaman’a kuaförlerimizi gönderdik. Çadır kentlerde vatandaşların saç bakımlarını, kesimlerini yaptılar. İlimizde konteyner kentte kalan depremzedelerimiz var. Konteyner kentlerde kurs açtık. Kursiyerlerimize kumaş desteği sağladık. İzzetpaşa Kız Öğrenci Yurdunda kalan depremzedelerimiz vardı oradaki ailelere çocuk gelişimi alanında, el sanatları alanında, kuaförlük alanında kurslar verdik. Talep olması halinde vermeye devam edeceğiz. Al yapımızı kullanarak deprem zamanında elimizden geleni yaptık” şeklinde konuştu.

“HİÇBİR KURSTAN ÜCRET ALINMAZ”

Hiçbir kurstan ücret almadıklarını belirten Müdür Tabar; “Vatandaşlarımıza şunu söylemek istiyorum. Yeni kurs dönemimiz başladı. Herkese yönelik bir kursumuz mutlaka vardır. Bizim hedefimiz herkese ulaşmak. Akademik kurslardan tutun, sanat, spor alanına, el sanatlarından tutun giyim, meslek edindirme kurslarına, aşçılıktan tutun, kuaförlüğe, çocukların eğitimine, dil kurslarına, üniversiteye hazırlık kurslarına, KPSS kurslarına kadar birçok alanda kurslarımız var. Tüm vatandaşlara Halk Eğitim Merkezine gelerek ilgi duydukları veya ihtiyaç duydukları alanda kursa katılmaya davet ediyorum. Halk eğitim kursları başladığından bitene kadar ücretsizdir. Hiçbir kurstan ücret alınmaz. Vatandaşlarımızı kurslarımıza bekliyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.