Son yılların en ciddi tehlikesi; kuraklık. Bundan dolayı da sürekli küresel ısınmadan kaynaklı tehditler gündeme gelip duruyor. Gündemimiz bunlarla meşgulken;  bir anda Nisan ve Mayıs ayında etkisini gösteren mevsimsel yağışlar yüzleri güldürdü. Barajlarımız doldu ve ilkbahar yağışları tarımsal ürünlerin verimini artıracak diye ümitlendik. Lakin yağışların hem şeklinin hem de şiddetinin mevsim koşullarına uymaması üreticileri ciddi bir zarara uğrattı. Bu zararın boyutunun ne ölçüde olduğunu Elazığ Ziraat Odası Başkanı İbrahim Hacıoğulları’ndan öğrendik. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Başkan Hacıoğulları; “Geçtiğimiz günlerde etkili olan şiddetli sağanak ve dolu yağışının ardından üreticinin zararını tespit etmek adına sahadayız. Henüz çalışmalarımız devam ediyor net bir şey söyleyemezsem bile çiftçilerimizin yaklaşık 20 milyonluk zararı oldu” dedi.

Özel Haber: Kübra TÜRKAN

Üreticilerin sorunları ne yazık ki son yıllarda katmer katmer artıyor. Üreten ellerin üretimden çekilmemesi adına Tarım ve Orman Bakanlığı son derece ciddi destekler sağlıyor olsa da mevsimsel koşullar çiftçinin ya yüzünü güldürüyor ya da çitçiyi ağlatıyor. 

Üreticiler, ciddi bir savaş vererek üretiyor

Son yıllarda tarımsal girdi maliyetleri bir hayli arttı. Özellikle sürdürülebilir tarım fonksiyonlarını gerçekleştirmek bir hayli güçleşti. Hangi üreticinin sesi olmaya çalışsak, borçla harçla bile olsa bildikleri işi yapmaya gayret ettiklerinin notunu düşüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)  tarafından zaman zaman kamuoyu ile paylaşılan veriler de üreticinin nasıl zor bir savaş vererek, ürettiğini gözler önüne seriyor.  

TÜİK’te verileri de üreten ellerin işinin zorlaştığını gösteriyor

TÜİK,  Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi Mart 2023 verilerini kamuoyu ile paylaşmış ve bu verilere göre de 2023 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %1,41, bir önceki yılın Aralık ayına göre %9,05, bir önceki yılın aynı ayına göre %49,70 ve on iki aylık ortalamalara göre %106,81 artış gerçekleştiğini aktarmıştı.  Yani bir yılda üreticinin maliyetlerinde %100’ün üzerinde bir artış yaşandı.

Üreticilerin sorunlarının çözümü noktasında kalıcı adımlar atılması gerektiğine işaret edip duruyoruz

TÜİK’in zaman zaman paylaştığı bu verilerle ilgili de haberler yaparak, üretimde tıkanıklığın olmaması adına muhakkak üreticilerin desteklenmesi gerektiğine işaret edip duruyor ve üreticilerin cebi dolmadan neredeyse üretmesinin imkânsız olduğunu da aktararak sık sık uyarıcı haberlere de imza atıyoruz. Hatta üreticilerin sadece günü kurtaran değil, çok daha kalıcı çözümlere ihtiyacı olduğunu da sık sık gündeme taşımaya özen gösteriyoruz.

Şiddetli sağanak ve dolu yağışları, üreticiye adeta darbe vurdu

Tam bahar yağışları üreten ellerin yüzünde bir tebessüm oluşturmuşken ne yazık ki son günlerde Elazığ genelinde üreticiyi çok ciddi zarara sokan şekilde ve şiddette düşen yağışlar; üreticiye adeta darbe vurdu.  Özellikle bu yağışlar merkeze bağlı köylerimizi ciddi zarara uğrattı. Koçharmanı, Yalındamlar, Sakabaşı, Akçakale, Günaçtı, Ortaçalı, Küllük, Bölüklü, Temur, Gözpınarı, Yolçatı, Öksüzuşağı köylerinde etkili olan dolu yağışının çağla döneminde olan meyvelere büyük zarar verdiği de belirtildi.

Muhtar Yirik: Dolu yağışından zarar gören köyler, afet kapsamında değerlendirilmeli!

Yalındamlar Köy Muhtarı Muhittin Yirik ise köy sakinlerinin ne gibi bir zararla karşılaştığına dair de bir açıklamada bulunarak; “Kayısı, kiraz, ceviz, elma armut tüm meyve çeşitleri, domates, biber fidelerinin tamamı.  Arpa buğday hububat çeşitlerinin tamamı. Daha doğrusu hiç bir şey kalmadı. Devletimizin dolu zararı gören köylerin tamamını afet kısmına alınması gerekiyor” dedi.

Başkan Hacıoğulları: Dolunun vurduğu köylerimizde; meyve, sebze ve tahıl ürünleri neredeyse kalmadı

Gerek üreticilerin gerekse köylülerin sorunlarına ilk etaptan vakıf olan muhtarların  açıklamaları bu  şekildeyken  Fırat gazetesi olarak üreten ellerin zararının hangi boyutta olduğunu Elazığ Ziraat Odası Başkanı İbrahim Hacıoğulları’ndan öğrendik. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Başkan Hacıoğulları; “Geçtiğimiz günlerde sağanak ve dolu yağışlarının etkisi merkeze bağlı birçok köyümüzde ciddi tahribata yol açtı. Meyve ağaçları, sebze fideleri, tahıl ürünleri neredeyse üreticinin hiçbir şeysi kalmadı” dedi.

Başkan Hacıoğulları, üreticinin yaklaşık zararını açıklarken zorlandı

Üreticinin zararını öğrenmek adına Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ndeki ilgili kişilerle saha çalışması yaptıklarına da açıklık getiren Başkan Hacıoğulları; “Şu zamana kadar yaptığımız incelemelerde gözümüzle gördüğümüz kadarıyla üreticinin zararı gerçekten çok ciddi. Şu an sahadayız ve üreticinin zararını tespit etmek adına çalışmalarımız sürüyor ama üzülerek üreticinin yaklaşık zararının 20 milyon olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.