11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü etkinlikleri Elazığ’da sürüyor. Bu yıl 100. Yıl Cumhuriyet Ormanları'nı kurmak için “Geleceğe Nefes, Cumhuriyete Nefes” sloganıyla düzenlenen etkinlikler kapsamında Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda vatandaşlara ceviz, selvi, sedir ve badem olmak üzere 6 çeşit fidan dağıtıldı. Fidan dağıtım etkinliği vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü.
“Milyonlarca fidan toprakla buluşturuldu”
Etkinlik hakkında bilgi veren Elazığ Orman Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner; “Cumhurbaşkanımızın 11 Kasım’ı Milli Ağaçlandırma Günü ilan etmesinden bugüne 5’incisini düzenliyoruz. Cumartesi günü Tadım da ve tüm ilçelerimizde valimizin koordinesinde kurumların, STK’ların ve vatandaşların yoğun bir ilgisi ile fidan dikim etkinliklerimizi gerçekleştirdik. Bu yıl ki temamız, ‘Bugün Fidan Cumhuriyete Nefes’dir. 81 ilde 922 ilçede 2 bin 2023 lokasyonda eş zamanlı milyonlarca fidan toprakla buluşturuldu” dedi.
“Elazığ’da 100 bin fidanı ücretsiz olarak halka dağıtıyoruz”
100 bin fidanı ücretsiz olarak halka dağıttıklarını ifade eden Müdür Çetiner; “Elazığ’da da şehrin aziz insanlarıyla birlikte fidan dikim etkinliği oldu. Cumhuriyetin 100. Yıl olması nedeniyle kurum olarak biz Elazığ’da 100 bin fidanı ücretsiz olarak halka dağıtalım diye bir planlama yaptık. Bugün de Elazığ’ımızın Cumhuriyet Meydanı’nda vatandaşlarımızın yoğun bir ilgisi ile karşılaştık. Dağıttığımız fidanların arasında ceviz ve badem de var. Kimisi onlara rehavet ediyor. Kimisi mezarlıklarına sedir ve cam türlerine talep ediyor. Biz burada ücretsiz bir şekilde vatandaşlarımızın bu taleplerini karşılıyoruz” diye konuştu.
“Fidanlar türkiye 100 yılına nefes olacaktır”
Fidan dağıtımına bir haftadır başladıklarını belirten Müdür Çetiner; “Nasip olursa yarın da kolordunun sahasında Mehmetcik 100. Yıl hatıra ormanını tesis edeceğiz. Orada dikeceğimiz fidanlar Türkiye 100 yılına nefes olacaktır. Buradaki etkinlik bugünle sınırlı ama biz bunu bir haftadır başlattık. Tüm ilçelerde halka ücretsiz fidan dağıtım etkinliklerimiz oldu. 100 bin fidanı bu hafta boyunca dağıtmayı planladık. İlçelerde geçen Cuma gününden başladı. Fidan dikimine gelenlere de ayrıca fidanlar dağıtıldı” ifadelerini kullandı.
“6 tür fidan dağıtıyoruz”
6 türden fidan dağıttıklarını aktaran Müdür Çetiner; “Şu an burada ceviz ve badem gelir tür getirici kapsamında yer alıyor. Mavi ve kara selvi, sedir olmak üzere 6 tür dağıtıyoruz. Boyları 40-50 santim. Bunları kendi sahalarımızda dikemiyoruz. Çünkü boyları çok uzun. Daha kısa boyları dikmek zorundayız. Çünkü yaz kuraklığın atlatması gerek. Biz bu uzunları vatandaşlarımıza veriyoruz ve onlar istediği yere dikip sulayabiliyor. Ama bizim sulama şansımız çok olmuyor” şeklinde konuştu.
“Türkiye’de en fazla fidan üreten bir bölge müdürlüğüyüz”
Türkiye’de en fazla fidan üreten bir bölge müdürlüğüne sahip olduklarını hatırlatan Müdür Çetiner; “Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü 8 ile hitap ediyor. Hinterlant alanımız Malatya’dan Hakkari’ye kadar gidiyor. Bu bölge müdürlüğümüzün merkezinde bir de Elazığ Ormanlık Fidanlık Müdürlüğü’müz var. Fidanlık Müdürlüğümüzde 13 milyon fidan olarak bu yıl programımızı fazlasıyla gerçekleştirdik. Türkiye’de en fazla fidan üreten bir bölge müdürlüğüyüz. Bundan da gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.
“Ürettiğimiz fidanları, sınır ötesine bile gönderiyoruz”
Üretilen fidanları sınır ötesine bile gönderdiklerini anımsatan Müdür Çetiner; “Ürettiğimiz fidanları özellikle illerde yaptığımız ağaçlandırma, erozyon toprak muhafaza sahalarına dikeceğimiz gibi koşu bölge müdürlüklerimize de gönderiyoruz. Hatta sınır ötesine bile gönderiyoruz. Daha önce Suriye’ye bile fidan gönderdiğimiz olmuştu. Yangın bölgelerine biz buradan fidan gönderdik. 7 milyon fidanı Elazığ’da üretiyoruz. 13 milyonun tamamı Elazığ’da değil. Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl’de fidan şefliklerimiz var. Toplam üretim 13 milyon, bunun 7 milyonunu Elazığ’da üretiyoruz. 3 milyonunu da bu yılın içerisinde inşallah hazırlamış olduğumuz erozyon kontrol toprak muhafaza sahalarına dikeceğiz” dedi.
“Başarı oranımız yüzde 80”
Dikilen fidanları kaderlerine terk etmediklerini belirten Müdür Çetiner; “Diktiğimiz fidanlar geleceğe nefes olacak. Başarı oranımız gayet güzel. Yüzde 80’lerdeyiz. Bu da ciddi manada bir başarıdır. Diktiğimiz fidanları da kendi kaderine terk etmiyoruz. 3 yıl bakımlarını yapıyoruz. Ot yolma ve çapa bakımlarını yaptığımız gibi ayrıca son baharda da kurumuş olanların yerine tamamlama yapıyoruz. Başarılı bir hale geldiğini görünce ve biyolojik özgürlüğüne kavuşuncaya kadar koruma uyguluyoruz. Ekip arkadaşlarımız ve bizler öz veri ile çalışılıyoruz. Kutsal bir görev ifa ediyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.