Elazığ 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Ahmet Erdem, 2023’ün ilk 8 ayında gelen çağrıların yaklaşık yüzde 70’inin asılsız, çağrıların yüzde 30’u ise vakaya dönüştüğünü söyledi. Alkollü şahıslardan gelen çağrıların oldukça fazla olduğunu belirten Müdür Erdem; “Sohbet etmek için arayanlar var. Yeni aldığı telefonu çalışıyor mu? Diye deneyen kişilerde 112’yi arıyorlar” dedi.

İçişleri Bakanlığınca acil çağrıların tek merkezde toplanması amacıyla kurulan 112 Acil Çağrı Merkezi, Elazığ’da 18 Şubat 2021 yılından itibaren hizmet vermeye devam ediyor. 7 gün 24 saat esasına bağlı olarak çalışan 112 Acil Çağrı Merkezine 2023 yılının ilk 8 ayında 451 bin 474 çağrı geldi. Bu çağrılardan 135 bin 45’i vakaya dönüşürken, 316 bin 429’u ise asılsız çağrı olarak kayıtlara geçti.  Hayat kurtarmak için telefon başında bekleyen çağrı merkezi çalışanlarını asılsız çağrıların yanı sıra en çok görev alanlarına girmeyen aramalar yoruyor. ‘Sularımız kesildi’ veya ‘elektriğimiz kesildi’ şeklinde çağrı alan 112 çalışanları bazen de hakarete varan durumlarla karşılaşıyor. Bazı vatandaşların zamları protesto etmek için 112’yi aramaları ise bu kadarı da olmaz dedirtti.

“Sohbet etmek için arayanlar var”

112 Acil Çağrı merkezini sohbet etmek için arayanların olduğunu belirten 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Ahmet Erdem; “Birkaç tane zihinsel engelli vatandaşlar var. Sürekli arayıp sohbet etmek istiyorlar.  Personelimiz artık bu 2 kişinin sesini tanıyor. Aynı zamanda gece 12’den sonra alkol alanlar çok arıyor. Elektrik kesiliyor 112’yi arıyorlar. 112 ücretsiz olduğu için sohbet amaçlı arayanların sayısı oldukça fazla” dedi.

“Asılsız çağrılar personelin performansını düşürüyor”

Yeni aldığı telefonu denemek için 112’yi arayanların sayısının oldukça fazla olduğunu ifade eden Müdür Erdem; “Yeni telefon almış telefonu çalışıyor mu diye arayanların sayısı oldukça fazla. Çocuklar çok fazla arıyor. Bunların hepsi ciddi bir şekilde asılsız çağrı durumumuzu artırıyor. Personelimizin performansını düşürüyor. Çünkü sürekli personel gelen çağrılara cevap vermek zorunda. Çok yoğun olduğunda cevap veremediğimiz çağrıları geri arıyoruz. Ya da telefon cebinde yanlışlıkla 112 aranmış ve fark etmemişse o kişilere de tekrar ulaşıyoruz. Çünkü orada ne olduğunu bilmediğimiz için aramak zorundayız. Böyle çok ciddi sıkıntılarımız var” diye konuştu.

“Ebeveynlerin bilinçli olması lazım”

Zaman zaman gereksiz çağrılar yüzünden oluşan çağrı yoğunluğundan dolayı asıl mağdura ulaşmalarının engellendiğine dikkat çeken Müdür Erdem; “Maalesef engelli olan vatandaşlarımızda çok arıyor. Hem çocukların yanında olanlar hem de engelli bireylerin yanında olanlar bilinçli insanlar. Bu konuda ebeveynlerin bilinçli olması lazım. Çocukların eline gelişi güzel telefon verilmemeli. Bu asılsız çağrıları yüzünden oluşan çağrı yoğunluğundan dolayı personelimiz asıl mağdura ulaşamaya bilir” ifadelerini kullandı.

“Gereksiz yere ambulans istiyorlar”

“Bazen de çok gereksiz yere ambulans istiyorlar” diyerek sözlerini sürdüren Müdür Erdem; “Kişinin o ambulansa ihtiyacı yok ama yine de ambulans talebinde bulunuyorlar. Başı ağrıyor ambulans istiyorlar. Doktorumuza yönlendiriyoruz doktorumuz konuşuyor gerçekten ambulans ihtiyacı var mı? Diye kontrol ediyor. Bu seferde karşı taraftakiler ambulans göndermeyecek misiniz? Göndermeye mecbur değil misiniz? Gibi tepkilerle karşılaşıyoruz. Bir konunun ne kadar ciddi olduğunu arayan kişinin ses tonundan artık anlayabiliyoruz.

“Alkollü kişilerden çok fazla çağrı alıyoruz”

Alkollü şahıslardan gelen çağrıların oldukça fazla olduğunu belirten Müdür Erdem; “Çok fazla arıyorlar. Özellikle gece saatlerinde Alkollü kişilerden gelen çağrı sayımız çok fazla. Sohbet amaçlı arayan çok” diyerek sözlerini noktaladı.