Haber: Songül DURSUN
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ nın Mezopotamya’ nın tarihi, kültürü ve gastronomisiyle keşfedilmesini sağlamak amacıyla yedi Mezopotamya rotası oluşturdu.
ELAZIĞ, ‘SANAT VE BİLİMİN PEŞİNDE: ARTUKLULAR’ KONSEPTİNDE YER ALIYOR
Mezopotamya rotası; Ay tanrısı Sin’e inanan Sabiilerin tapınaklarının bulunduğu Soğmatar da İslam’ın astronominin merkezi olan Tillo ve Botan Vadisi de bir kase buğday karşılığında ilk asgari ücretin ödendiği Aslantepe Höyüğü de rotalarda yer alıyor. Bakanlığın ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) tanıtım çalışmalarını yürüttüğü ‘GoTürkiye’ web portalından duyurulan rotalar, ‘Büyük Mezopotamya turu’, ‘Buğdayın İzinde’, ‘Büyük Taşların Gizemi’, ‘Mozaik Yolu’, ‘Merhamet Turu’, ‘Hititlerden Komagene’ye’ ve ‘Sanat ve Bilimin Peşinde: Artuklular’ konseptlerinden oluşuyor.
ELAZIĞ’IN SADECE ULU CAMİİ İLE SINIRLANDIRILMASI TEPKİLERE NEDEN OLDU
Elazığ ise bu rotada ‘Sanat ve Bilimin Peşinde Artuklular’ konsepti içerisinde yer alıyor. Ancak Elazığ bu konsept içerisinde sadece ve sadece Harput’ta bulunan eğri minareli Ulu Cami ile sınırlı kaldı. Doğu Anadolu’nun Yukarı Fırat Bölümü’nde yer alan, Mezopotamya'ya can suyu veren Fırat ve Dicle nehirlerinin anayurdu, onlarca medeniyetin ev sahibi, Türkiye gibi üç tarafı sularla çevrili bir huzur yarımadası, bereketli topraklar ve Anadolu kültürüyle yoğrulmuş olan İlimiz Elazığ’ın Mezopotamya Rotasında sadece Harput’ta bulunan eğri minareli Ulu Cami ile sınırlandırılması tepkilere neden oldu.
ELAZIĞ’IN, KEŞFEDİLMEYE DEĞER BİRÇOK VARLIĞI MEVCUT
Bölgede, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe, Nemrut Dağı, Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri, eşsiz lezzetleriyle Gaziantep, kilise ve manastırlarıyla Mardin, doğal güzellikleriyle Halfeti, Hasankeyf, Botan Vadisi ile Cudi Dağı, tarihi ve turistik mekânlar olarak ön plana çıkarılırken; doğa, inanç, tarih, spor ve gastronomi meraklıları için keşfedilmeye değer birçok varlığıyla ön plana çıkarılması gereken Elazığ’ın Ulu Cami ile sınırlandırılması akıllara zarar olarak ifade ediliyor.
ELAZIĞ’IN BU GİBİ TURİZM ROTALARINDA DAHA FAZLA YER ALMASI GEREK
Elazığlılar olarak, tarihi, arkeolojik buluntulara göre MÖ 10.000 yıllarındaki Paleolitik dönemlere kadar uzanan, günümüzden 4,000 yıl öncesindeki yazılı Hitit kaynaklarında adı “İşuva” olarak geçen kadim bir yerleşim bölgesi olan, bu denli öneme haiz Elazığ’ın bu gibi turizm rotalarında daha fazla yer alması gerektiğini özellikle yakın zamanda deprem geçirmiş olmasından dolayı pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini vurgulamak isteriz.