Aynı zamanda teknolojiyi yakından takip eden Elazığ İl Özel İdaresi, güneş enerji sistemiyle baraj gölünden tarla sulama sistemini kurarak geliştirdi. Yıl boyunca birçok projeyi aynı anda yürüten Elazığ İl Özel İdaresi, köylerde son 3 yılda 500 bin metrekare yakın kilitli parke çalışmasını yürüterek, köy içi temizliğine de önem veriyor. Çalışmaları hakkında gazetemize önemli açıklamalarda bulunan Elazığ İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Şiş; köylerde altyapı probleminin kalmadığını söyledi. Şiş; “Elazığ’ın her yerinde çalışmaya, standardı yükseltmeye, aksiliklerin önüne geçmeye devam edeceğiz. 700 personelle her zaman sahadayız. İyi niyetliyiz, gayretliyiz. Ekibimizle beraber çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Özel Haber: Aysun ÇETİN KILIÇ
Yaz kış demeden çalışmalarını aralıksız sürdüren Elazığ İl Özel İdaresi, yıl boyunca birçok projeyi aynı anda yürüterek, vatandaşa daha rahat yaşam sunabilmek adına köy yollarını sıcak asfalta kavuşturdu. Sıcak asfalt üretimi yaptıklarını gazetemize açıklayan Elazığ İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Şiş; “Yol anlamında başlattığımız sıcak asfalt, aldığımız araçlar, köylerin sıcak asfalt standardına kavuşmuş olması hem kaliteyi hem de sürekli tadilat yapma gerektiğinden dolayı israfı önledi. Bizim 2022’nin en yıldız çalışması; sıcak asfaltı köylere kendi araçlarımız ve üretimimizle götürebilmemizdi” dedi.
“Köy yolları sıcak asfalta kavuştu”
2022 yılında ek ödeneklerle çalışmalarını maksimum seviyeye getirdiklerini belirten Elazığ İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Şiş; “2022’de yoğun bir çalışma mevsimini geride bıraktık. 2022 bizim için yatırımın maksimuma çıktığı bir yıl oldu. Maddi anlamda gelen ek ödemeler, yapılan ek bütçelerle yatırımımız hakikate maksimumda yer aldı. Özellikle yol anlamında başlattığımız sıcak asfalt, aldığımız araçlar, köylerin sıcak asfalt standardına kavuşmuş olması hem kaliteyi hem de sürekli tadilat yapma gerektiğinden dolayı israfı önledi. Bizim 2022’nin en yıldız çalışması, sıcak asfaltın köylere kendi araçlarımız ve üretimimizle gitmesiydi. Bu işin en önemli safhasıydı” diye konuştu.
“Köylerde kilitli parke çalışması yürüttük”
Köylerde kilitli parke çalışması yürüttüklerinin altını çizen Şiş; “Yaklaşık 170 bin metrekareye yakın bir kilitli parke çalışmamız oldu. Bu da köy içi temizlikte büyük önem arz ediyor. Son 3 yılda 500 bin metrekareye yakın köylerde kilitli parke çalışması olmuş durumda. Altyapıya çok önem verildi. Drenajın sağlama kavuşturulması anlamında sürekli menfez tipi borularla yolların tahrip olmasının önüne geçmeye çalışıyoruz. Geçen yıl ve bu yılda buna ciddi bir ödenek ayrıldı. Metrelerce köylerin altyapısına boru döşendi. Beton yol çalışmasını başlattık, bu yılda devam ediyor. Artık çalışmalar biraz daha kalite kapsamına geçti. Köylerde zaruri ihtiyaçları ve altyapıları yüzde 90 bitirdik. Köylerde altyapı problemi kalmadı. Şebekeli içme suyu olmayan köyümüz yok. Yolun gitmediği yer yok” ifadelerini kullandı.
“Elazığ afetlere refleks göstermeyi çözdü ve tecrübe edindi”
Son yağışların köy yollarına zarar verdiğini ifade eden Şiş; “Aynı köy yolu 2 veya 3 kez tahrip oldu. Ulaşım kesildi ve tekrar açmak zorunda kaldık. Halen daha çalışmalarımız devam ediyor. Çeşitli zorluklardan da geçiyoruz. 2022 ve 2023 yıllarında yapılan çalışmalar aslında diğer yıllardan çok daha değerlidir. Çünkü deprem yaşayan ve ardından ikinci kez ağır bir deprem geçiren ilin depremle ilgili işlerini bir taraftan yürütürken diğer taraftan da yatırım yapması devletinde büyüklüğüdür. Kurumlarında profesyonelleşmesi anlamına önemlidir. 2023 depreminde deprem bölgelerine araç gönderirken bir taraftan da kendi işlerimizi devam ettirdik. Karla mücadeleyi yaptık. Diğer taraftan programlarımızı ve ödeneklerimizi ayırdık. Elazığ’da kurumlar afetlere refleks göstermeyi çözdü, öğrendi ve tecrübe edindi. Bununla birlikte kendi işlerini de yürütmeyi öğrendi. Elazığ bu tecrübeyi kazandı” dedi.
“Elazığ’da ortak çalışma kültürü gelişti”
Kırsalda problem yaşamadıklarını belirten Şiş; “Bize dönüşler de bu şekilde. Talepler de farklılaştı ve azaldı. Muhtarlarımız bizi yol, asfalt veya parke yok diye aramıyor. Biraz daha sıcak asfalt, kanalizasyon, güneş enerjili içme suyu yapalım gibi bir kademe üst hizmetlerden talepler gelmeye başladı. Geçen yıl 80 km sıcak asfalt yapmışız. Bu yıl Karayolları, OSB, Elazığ Belediyesi, diğer belde belediyelerin ortak çalışma ortamında biz birçok şey üretmeye başladık. Ortak çalışma kültürü Elazığ’da çok gelişti. OSB yolu, iki üç tane beldeyi, tarımı ve şeker fabrikasını ilgilendiren bir yol. Köylere ve hipodroma giden bir yol. Bu yolun sıcak asfalta kavuşması Elazığ için çok önemli bir çalışmaydı. Şu anda Tadım gurup yolunu yapıyoruz. 8 köyün faydalandığı bir yol. BSK çalışmasını başlatıyoruz. Karayollarımız da bizi destekleyecek. Hem büyük işlerin altına girdik hem de imece usulü birçok kurumla beraber hareket ederek bunları yapma kültürüne geçtik. Gurup yollarını BSK’ye kavuşturmak hem ciddi maliyet hem de çalışma ortamı isteyen bir iş” şeklinde konuştu.
“Bize köylerden dönüşler çok olumlu”
Ekibine teşekkür eden Şiş; “İl Özel İdaresi anlamında son 3 yılda alınan araçlara baktığınız zaman şu anki değerleri artan rakamlarla birlikte 160 milyon TL. Bir tarafından araç parkını yeniliyoruz, bir taraftan kırsala hizmet veriyoruz ve diğer bir taraftan da kaliteyi arttırıyoruz. Bunların hepsini bir arada yürütmek bizim açımızdan çok olumlu bir göstergedir. Çalışmayı yaparsınız ama bazen sonuç alamazsınız biz sonuçta aldık. Buradan da doğru yolda gittiğimizi görüyoruz. Bize özellikle köylerden dönüşler çok olumlu. Yapışan işin takdirini görüyoruz. Çalışma ekibime teşekkür etmek lazım. Normal süreçlerden geçmedik. Deprem, pandemi ve arkasından tekrar deprem gördük. Sel felâketlerinin üzerine düşülmüyor ama biz bir taraftan aynı köy yolunu 5’inci kez onardığımız ve açtığımız oldu” ifadelerini kullandı.
“120 tesisin üzerinde güneş enerji sistemi var”
Sözlerini sürdüren Şiş; “Bu yıl çok iyi yağış alındı. Ama geçmiş yıllara oranla azalan bir yağış görüyoruz. Kuraklaşan bir tabiat görüyoruz. Buda bizim içme suyu kaynaklarını tekrar bulma, besleme ve ek sondajlar vurma şeklinde yansıyor. Bu da ek bir maliyet. Geçen yılda bunlarla uğraştık. Güneş enerji tesisi kurduk. Depolarımızı yeniledik. Köylerimizde yaklaşık 44 tane sondaj vurmuşuz. Baktığınız zaman bunlar suyu olmayan köylerde değil. Ek suya ihtiyaç duyan veya kaynağı kuruyan köylerdir. Arazideki suların toplamak için direnej yapıyoruz. Tesislerin geliştirilmesine yönelik çalışmalarımızı yapıyoruz. İçme suyuna yönelik en önemli çalışmamız güneş enerjili içme suyu sistemleridir. Bizde bitenlerle beraber 120 tesisin üzerinden güneş enerji sistemi var. Köylümüzün sondajdan dolayı elektrik parası ödememesi için çok ciddi şekilde güneş enerji sistemi yapma eğilimimiz var. Bu her ilde olmayan bir çalışma. Bu yıl Elazığ’ın merkezindeki nüfus anlamda en büyük köylerine güneş enerji çalışmamız tekrar başlattık” dedi.
“En önemli çalışmalarımızdan biri de sulamaya yönelik çalışmalar”
Sulamaya yönelik önemli çalışmalar yaptıklarının altını çizen Şiş; “2022 yılın bir önemli olayı da sulama çalışmalarıydı. Sulama çalışmalarına geçen yıl ilk defa çok ciddi bir kaynak ayrılmıştı. 55 milyon liraya yakın bir kaynaktı. Bu işler devam ediyor ve bu yıl bitecek. Kaynağımızı en rantabl kullanmaya yönelik, açık kanallarımızı kapalı hale getiriyoruz. Kapalı kanallar sayesinde su kaynakları buharlaşmıyor, sular biraz da randımanlı kullanılıyor. Bizim en önemli çalışmalarımızdan biri de sulamaya yönelik çalışmalar. Elazığ’ın en ücra köşesinde bile boru dağıtımı yaptık. Sulama tesislerin yaptık. Yaklaşık 30 civarı yeni sulama tesisi yapıldı. Bunlar bu yılda devam edecek. Şu anda ihale süreci devam ediyor” diye konuştu.
“Kuzova sulamasına da destekte bulunduk”
Kuzuova sulamasına destek verdiklerini vurgulayan Şiş; “2022 ve 2023 Elazığ için sulamaya ciddi destek verilen yıllar oldu. Kendi işimiz olmamasına rağmen imece usulü ile Kuzova sulamasına da destekte bulunduk. Hem araç gereç hem de maddi anlamda valiliğimiz kanalı ile Kuzova sulamasına da elimizden gelen desteği verdik. Bu yıl da elimizden gelen desteği vereceğiz. Sulama önemli. Dönüşü var. Diğer hizmetler gibi değil. Diğer hizmetle daha çok konforu artırmaya yönelik ama sulama bir daha hayata yönelik. Verdiğiniz hizmetin karşılığını alabiliyorsunuz” ifadelerine yer verdi.
“Kışın köylerde kalan kedi köpeklere mama desteği verdik”
Şiş; “Kooperatifleri destekleme kanalımız var. Sulama kooperatiflerindeki arızaları ve ufak tefek maddi ihtiyaçlara destek veriyoruz. Arıcılık sektörüne destek veriyoruz. Su ürünlerine destek veriyoruz. Geçen gün Karakoçan ilçesinde bir balıkçılık tesisi yapılıyor. İşin maddi anlamı bir yana psikoloji anlamı da çok önemli. Geçmişte çok sıkıntı yaşanan yörelerde şu anda ihracata yönelik balık üretimi yapılıyor. Oranın yollarıyla ilgili gelen talepleri karşılamaya çalışıyoruz. Geçen yıl tohum dağıtımı yaptık. Kışın köylerde kalan kedi köpeklere mama desteği verdik. Sulama boru dağıtımı yaptık. Bu yıl bizim özellikle BSK çalışmasında Tadım Gurup Yolundayız. Arıcak ilçesi Üçocak yolundayız. Orada 2 ekibimiz var. Sulama işleri yürüyor. Üstyapı çalışmalarımız var” dedi.
“Standardı yükseltmeye, devam edeceğiz”
700 personelle her zaman sahada olduklarını belirten Şiş; “Merkez, Palu, Kovancılar, Alacakaya, Arıcak, Maden ve Sivrice grubunda 4 transfer istasyonundan çöpleri vahşi depolamanın önüne geçip belediyenin transfer istasyon merkezine getiriyoruz. Onlarında yavaş yavaş ihalesi devam ediyor. Bir taraftan faaliyetlere başlandı. Biz çalışıyoruz. İl özel idarenin sloganı o. Elazığ’ın her yerinde çalışmaya, standardı yükseltmeye, aksiliklerin önüne geçmeye devam edeceğiz. Eksikler oluyor olacaktır da. 700 personelle her zaman sahadayız. İyi niyetliyiz, gayretliyiz. Ekibimizle beraber çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
“Polis Okulu’nda yüzde 40 seviyesindeyiz”
Birçok projeyi aynı anda yürüttüklerini belirten Şiş; “Polis Okulu yapılıyor. Onu da İl Özel İdaremiz yürütüyor. Hemen hemen yüzde 40 seviyelerinde. 2024’te bu inşaatın bitmesi hedefleniyor. İlimiz için önemli bir faaliyet. İpek Yolu devam ediyor. Her türlü faaliyet var. Şimdi ERASMUS öğrencilerinin eğitimleriyle alakalı program var. Spor faaliyetleri sürüyor. İl Özel İdare Spor Kulübü, alt yapıda 3 branşta bölge şampiyonluklarına gidiyor. Biz daha çok altyapıya yöneliyoruz. Okul yapımlarının ihalelerini buradan yapıyoruz. Onları kontrol mühendisi anlamında destekliyoruz. Sağlık İl Müdürlüğümüz ile sağlık yatırımlarıyla alakalı ihale birimi olarak desteklerimiz oluyor” diyerek sözlerini noktaladı.