Özel Haber: Remziye KÖKBURİ- Aysun ÇETİN KILIÇ
Elazığ bölgedeki tüm illerin sahip olduğu toplam yüzeyinden fazla bir su kaynağına sahip olmasına rağmen verimli tarım arazilerinin bugün çok küçük bir diliminin sulanabilmesi DSİ’nin çalışmalarının ne denli başarılı olduğunu gözler önüne serdi(!) 3 tarafı barajlarla çevrili olmasına rağmen yetersiz projelerden dolayı su potansiyelinden yararlanamayan Elazığ’da; Devlet Su İşleri (DSİ) 9. Bölge Müdürlüğü verileri bile paylaşmaya tenezzül göstermiyor. Barajlardaki doluluk oranları ve yürütülen projeleri açıklamaktan geri duran DSİ hem çiftçinin hem de vatandaşın tepkisini çekiyor.
Türkiye'de kuraklık tehlikesi gitgide artıyor. Her geçen gün artan kuraklık yeni tedbirleri de beraberinde getiriyor. Fakat Elazığ Devlet Su İşleri (DSİ) 9. Bölge Müdürlüğü bölge ile ilgili ser verip sır vermiyor. Bölgenin ileride yaşayacağı herhangi bir kuraklık sorununa karşın neler yapmalıyız? Su seviyemiz ne durumda? İçme suyu ve sulama sularımız yeterli mi? Barajların su seviyesi ne durumda? Yağışlardan önce ve yağışlardan sonra su miktarında değişim oldu mu? Tarımı tehdit edecek su sorunumuz var mı? Kuraklık, ekim alanlarını etkiyecek mi? Toprağın su tutma seviyesi için yapılacak çalışmalar nelerdir? Suyumuzun tutulma oranı ne kadar? Kuraklığa karşı su tasarrufu nasıl uygulanıyor? Yağmurlama, damlama ve sızdırma yöntemleri ne kadar kullanılıyor? Tüm bu soruların cevabı elbette DSİ Bölge Müdürlüğünde. Peki DSİ bu sorunların cevabını verecek mi? Kamuoyu neden bilgilendirilmiyor?
DSİ, KAMUOYUNU AYDINLATMADA YETERSİZ!
Yağışların su seviyesini ne kadar etkilediğine dair Elazığ DSİ 9. Bölge Müdürlüğü ne yazık ki sessizliğini bozmuyor. Kuraklığın kaçınılmaz olduğu vurgusu yapılırken; belli başlı konuları açıklamak bu kadar zor olmasa gerek. Tedbirsiz geçen her süre insanlık için büyük tehdit oluşturmakta. İnsan yaşamı için ciddi derecede tehdit oluşturan kuraklık önlem alınmaması durumunda büyük felâketlere yol açacaktır. DSİ’nin kuraklık tehdidinden haberi var mı? Ayrıca projeler hakkında da DSİ’den bilgi almak mümkün değil.
POMPAJ ELEKTRİK MASRAFINDAN DOLAYI TARIM ARAZİLERİ YILLARCA SUSUZ KALDI!
DSİ 9. Bölge Müdürlüğü tarafından 30.05.2017 tarihinde yapım ihalesi gerçekleştirilen Uluova projesinde ödenek yetersizliğinden 31.12.2022 tarihine kadar ancak %16 fiziki ilerleme kaydedildi. Öte yandan Kuzova bölgesinde de pompaj elektrik masrafından dolayı yıllarca tarım arazileri susuz kaldı. Öte yandan 2023 yılı yatırım programına alınan Elazığ’a ise milyonlarca ödenek ayrıldı. Fakat ödeneğin nasıl değerlendirildiği, ne gibi çalışmaların yürütüldüğü, projelerde hangi aşamaya gelindiği DSİ 9. Bölge Müdürlüğü tarafından net bir şekilde paylaşılmıyor. Kamuoyunu aydınlatmada yetersiz olan bölge müdürlüğü, barajların doluluk oranlarının paylaşımı kısmında da sessiz kalıyor.
ÜLKEDE TÜM SU KAYNAKLARININ KONTROLÜ DSİ'YE AİTTİR!
Devlet Su İşleri, Türkiye Cumhuriyeti üzerinde bulunan tüm su kaynaklarının kontrol, denetim ve planlamasını yapmak ile görevli bir kurumdur. Kendi tanımları olarak, görevli 4 ana başlık altında toplanmaktır. Bunlar; taşkın koruma, sulu ziraati yaygınlaştırma, hidroelektrik enerji üretme ve büyük şehirlere içme suyu temini konularıdır. Görevlerini yerine getirmek üzere, barajların yapılması, barajların kontrol edilmesi ve gerekli maddi yükümlülüklerin takibi de DSİ'nin görevleri arasındadır. Devlet Su İşleri 6200, 167 ve 1053 sayılı kanunlara göre yönetilir. Vizyon olarak da su kaynaklarının yönetim ve kontrolünde öncü kuruluş olma vizyonuna sahiptir. Özetle ülkede tüm su kaynaklarının kontrolü DSİ'ye aittir.
KAMUOYU BİLGİLENDİRİLMİYOR!
Kuraklığa karşı tedbir oluşturulması gerekirken; Elazığ DSİ 9. Bölge Müdürlüğü kamuoyunu bilgilendirmiyor. Vatandaşın yaşam standartlarının düşmemesi adına ve insanların yaşam alanlarının daralmaması adına birçok yerde kuraklık için kriz masası oluşturulurken, DSİ ile aramızdan su sızıyor. Çanlar kuraklık için çalıyor, DSİ sessizliğini koruyor. Bölge de su seviyesi, barajlar ve kontrol takibi noktasında bilgi vermemeye devam eden DSİ ne zaman bilgi vermeyi düşünüyor? Bölgenin ileride yaşayacağı herhangi bir kuraklık sorununa karşın kim hesap verecek?
“MEVCUT SU KAYNAKLARI İYİ YÖNETİLMELİ”
Suyun daha dikkatli kullanılması gerektiğini belirten çiftti; “Yağışların yeterli olmaması hem tarımsal üretimi azalttı hem de yeraltı sularının ve göllerin beslenmesini etkiledi. Bu da haliyle doğrudan üretimi etkiliyor. Elazığ’da son yıllarda sık sık kuraklıkla karşı karşıya kalıyoruz. Elazığ’ın her tarafı göller ve su kaynaklarıyla kaplı ama maalesef çiftçi su kaynaklarından yeteri kadar faydalanamıyor. Mevcut su kaynakları iyi yönetilmeli! Aksi takdirde büyük sorunlarla karşı karşıya kalacağız” dedi.
“ÇİFTÇİ, SU KAYNAKLARINDAN YETERİ KADAR FAYDALANAMIYOR”
Çiftçinin su kaynaklarından yeteri kadar faydalanmadığını vurgulayan çiftçi; “Her tarafımız su kaynaklarıyla dolu. Ama maalesef biz çiftçiler bu kaynaklardan yeteri kadar faydalanmıyoruz. Aynı zamanda su kaynakların ne durumda olduğundan da habersiziz. Yıllarca ovalarımız susuz kaldı. Elazığ hem yeraltı hem de yer üstü su potansiyeli bakımdan ülkenin sayılı illeri arasında geliyor. Ama yanlış ve eksik projelerden dolayı bu nimetlerden faydalanamıyoruz” diye konuştu.
“BARAJLARDAKİ DOLULUK ORANLARINDAN HABERSİZİZ”
Çiftçi; “Elazığ bölgedeki tüm illerin sahip olduğu toplam yüzeyinden fazla bir su kaynağına sahip. Fakat verimli tarım arazileri bugün çok küçük bir dilimde sulanabiliyor. DSİ’nin çalışmaları yetersiz. Elazığ’ın 3 tarafı barajlarla çevrili olmasına rağmen yetersiz projelerden dolayı su potansiyelinden yararlanamıyor. Barajların doluluk oranlarından habersiziz. Aynı zamanda DSİ’nin yürütmüş olduğu projeleri bilmiyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.