Röportaj: Kübra Türkan
DİEEF Doğu Anadolu Bölge Temsilcisi ve Elazığ İl Başkanı Gülay Gür dün gazetemize nezaket ziyaretinde bulundu. Fırat gazetesi ailesinin ev sahipliğine teşekkür eden ve Fırat gazetesinin Elazığ’ın en köklü ve başarılı medya kuruluşlarından olduğunu belirterek, yayım hayatında başarılar dilemeyi ihmal etmedi. Ardından Gür ile kısa bir söyleşi gerçekleştirdik. İşte Gür ile gerçekleştirdiğimiz söyleşinin detayları…
DİEEF’in vizyonu ve misyonu hakkında bilgiler verir misiniz?
ENGELLİLERE, ENGELSİZ BİR YAŞAM KONFORU SUNMAK İÇİN ÇALIŞIYORLAR
12 resmi dernek üyesi ve 300’e yakın gönüllü dernek ile çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Federasyonumuzun misyonu; engelli, engelsiz dayanışması ile Türkiye Cumhuriyeti’ndeki tüm engellilerin; sosyal, kültürel, ekonomik, eğitsel problemlerine ve erişilebilirlik ile ilgili sorunlarına çözüm üretmek. Onların eğitim ve rehabilitasyon ile ilgili ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak ve engellilere uygun koşulları sağlamaktır. Vizyonumuz ise tüm engellileri kendilerine güvenen, çevresi ile iyi ilişkiler kuran, ekonomik bağımsızlığını kazanmış ve toplumun yararına gözeten güçlü bireyler olarak topluma kazandırmaktır.
Dünya İşitme Engelliler ve Engelliler Federasyonu’nun yürüttüğü projelerden bahseder misiniz?
PROJELERİNİN BAZILARI DÜNYADA SES GETİRDİ
Birçok projemiz var bunlar arasında ilk beşin sayarsak; ‘Sesiz Dünyadan Ses Getiren’ Projemiz Uluslararası İşitme Engelliler Festivali’nde bu gösterildi. İkinci projesi ise ‘İşitme Engelli Kadınlar Kur’an Öğreniyor’, üçüncüsü de ‘Dünya Ellerimde’ bu da 11 ülkede yayınlandı. ‘Değerlisin Geleceğini Yok Etme’ 7 ilde birden uygulandı. ‘Engelim, Özgürlüğüme Engel Değil’ ise 81 ilde birden uygulandı ve uygulanmaya devam ediyor. Ayrıca ‘Engelliler Engel Olmasın!’ da Avrupa Birliği Sivil Düşün Projesi olarak devam etmektedir.
Peki Elazığ özelinde ne gibi projeleriniz var?
“ENGELLİ BİREYLER İLE ENGELSİZ BİREYLERİN DAYANIŞMA GÜCÜNÜ ORTAYA ÇIKARIYORUZ”
Bizler de Doğu Anadolu Bölge Koordinatörü olarak, sosyal farkındalık projeler yaparak; engelli bireyler ile engelsiz bireylerin dayanışma gücünü ortaya çıkarıyoruz. Bir takım yarışmalarda düzenleyerek, düzenlenen bu yarışmalardan elde edilen gelirler ile de engelli kardeşlerimizin bir takım ihtiyaçlarını gidermek için kullanıyoruz. Böylelikle; engellilerin beklentilerini hızlı bir biçimde kamu ve basın yoluyla ilerletiyoruz.
Elazığ’da federasyon faaliyeti yürütmek zor olmuyor mu?
“DERNEKLER BİZE TEPKİ GÖSTERMESİN, PROJELERİ NOKTASINDA BİZ ONLARA DESTEK OLABİLİRİZ”
Derneklerden ne yazık ki bir takım tepkiler alıyoruz. Oysa tepki alacağımız bir durum yok. Çünkü bizler dernekler gibi üye kaydı yapmıyoruz. Sanki biz üye kaydı yapıyormuşuz gibi bazı derneklerin bize tepkili olduğunu fark ediyoruz. Biz projeler ortaya koyuyoruz. Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanlığı’nın hazırlamış olduğu Türkiye’deki engelliler federasyonu arasında da 5. sırada yer almaktayız. Oysa derneklerde kendileri proje üretiyor biz o projeleri Avrupa Birliği’ne daha çabuk ulaştırabilmeleri noktasında da köprü görevi göreceğiz. Bizim onlara büyük desteklerimiz olacağına inanıyorum.