Bu yıl YKS’nin en üzücü tarafı 420 bin adayın yaşadıkları deprem felâketinin etkisi altında sınava girecek olmaları. Bunların 170 bini son sınıf, 250 bini mezun öğrencilerden oluşuyor. Sınava sayılı günler kala peki öğrencilerin sınav kaygısı nasıl azaltılabilir? Bu soruya da Kaya Karakaya Fen Lisesi Psikolojik Danışmanı Fikri Etem açıklık getirdi. Etem; “Öğrenciler konu eksikliklerini gidererek, çıkmış soru çözebilir. Lakin bu süreçte uyku ve beslenme düzeni de önemli. Yani iyi bir psikoloji için fizyolojiye yatırım yapmak önemli” diyerek sınavın çok büyütülmemesi gerektiğini sonuçta ölçülen kavramın kişilik olmadığının notunu düştü.
Özel Haber: Esra SER
Sınav süreçlerinde hem öğrenciler hem de veliler çeşitli kaygılar taşıyor. Kimi zaman bu kaygılar baş edilemeyecek boyutlara ulaşabiliyor. Özellikle deprem bölgelerinden sınava girecek olan adaylarda çok daha farklı kaygılar etkili olabiliyor. Peki deprem bölgesinde yaşayan sınava girecek öğrenciler, sınav kaygı ve streslerini kontrol altında tutmaları adına neler yapmalı? Fırat gazetesi olarak bizler de sınava sayılı günler kala çokça merak edilen bu sorunun cevabını Kaya Karakaya Fen Lisesi Psikolojik Danışmanı Fikri Etem’e sorduk.
Adaylar için geri sayım başladı
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bu yıl 17-18 Haziran’da uygulanacak. YÖK, geçtiğimiz yıl TYT’de 150, AYT ve YDT’de ise 180 olan puan barajını kaldırmıştı. 3 milyonun üzerinde adayın başvurduğu YKS’de bu yıl da baraj puanı olmayacak. Yerleştirme puanları adayların sınav puanlarına ortaöğretim başarı puanları eklenerek hesaplanacak. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) de bu yıl YKS’de 12’nci sınıfın sadece ilk dönem konularından soru geleceğini bildirdi. Peki sınav anında adaylar kaygı ve streslerin kontrol altında tutmaları için nelere dikkat edilmeli? İşte bu ve benzeri merak edilen soruların cevapları da yine Psikolojik Danışman Fikri Etem yanıtladı. İşte Etem’in gazetemize özel yaptığı değerlendirmelerin ayrıntıları…
“Depremden etkilenen bazı öğrencilerin, çalışma ortamları değişti”
Kaya Karakaya Fen Lisesi Psikolojik Danışmanı Fikri Etem’e öğrencilere ve velilere yönelik verdiği tavsiyelerde; “Yaşadığımız deprem felâketini olumsuz yaşayan öğrencilerin özellikle ülkemizin çeşitli okullarına yaptığı nakilleri biliyoruz. İlimizde de bu öğrencilere gerekli çalışma ortamları hazırlanmıştır. Depremin psikolojik etkisinin çalışma ve düzen biçimini etkilediğini düşünen bireylerin ilgili kurumlardan gerekli psikolojik desteği almaları önemli. Sınav öğrencilerinin ebeveynleri de öğrencilerin bu düzeni oluşturmasındaki etkilerini atlamayalım. Veliler de doğal ve yapıcı şekilde onlara destek olmaya devam etmelidir bu sürecin adaylar için olduğu kadar ebeveynler içinde zorlu alacak. Kalan sayılı günlerin iyi kullanılması gerek” dedi.
Bu ipuçlarına dikkat!
Psikolojik Danışman Fikri Etem adaylara önemli ipuçları vererek; “Sınava girecek tüm adayların kalan zamanda son konu eksiklerini özellikle deneme sınav sonuçlarına göre belirleyip hızlıca telafi etmeleri gerektiğini” iletti. Madde madde adayların kalan süreyi nasıl değerlendirmeleri gerektiğini de aktaran Etem’in görüşleri şöyle:
* Son konu eksikleri telafi edilirken her gün TYT ve AYT denemelerine devam edebilirler.
* MEB yayınlarını (3 Adım, Deneme serileri) özellikle çözmelerini öneriyorum.
* Konularını tekrar ederken özellikle Fen dersleri için okul kitaplarından ve EBA konu özetlerinden faydalansınlar.
* Uyku ve beslenme düzeni önemli. İyi bir psikoloji için fizyolojiye yatırım yapmak gerekir.
* Yaptıkları netleri değil sıralamalarını önemsemeleri gerekir.
* Sosyal etkinlik adı altında ağır ve sakatlanmaya sebep olacak spor faaliyetlerinden kaçınmaları gerekir.
* Daha önceki çıkmış soruların çözümünü Haziran ayının ilk haftalarından itibaren çözmelerini öneriyorum.
*YKS ve LGS "sıralama mantığı" ile yapıldığı için soruların uzun, zor ya da kolay olması ile şekillenmez. Mevcut sorulara, verilen sürede doğru cevapları verenler en yüksekten başlanarak sıralanır ve yerleşmeler böyle gerçekleşir.
“Bu bir sıralama sınavı”
Son olarak Psikolojik Danışman Fikri Etem “Sonuç olarak ifade ettiğim gibi bu bir sıralama sınavı. Sınava dek öğrendiklerimizi belirli bir sürede hazırlanmış sorularla ölçen, karakterimizle kişiliğimiz de ilgisi olmayan bir sınav. En iyi sıralamayı yapan yerleşmesini bu şekilde sağlayacak. Adaylara başarılar dilerim” dedi.