Haber: Kübra TÜRKAN
Asrın felâketi olduğu andan itibaren Elazığ’da depremden ağır hasar olmuş olsa bile hem on binlerce depremzedeye kucak açtı hem de depremin yıkıcı bilançosunun çok daha fazla olduğu iller için de bir seferberlik başlattı. Elazığ bu zorlu süreçlerde ‘acınız acımızdır’, ‘sizi en iyi biz anlarız’ diyerek yardımlarını esirgemedi. Yani Elazığ bir kez daha biz birlikte güzeliz dedirtecek cinsten komşu şehirlerin yaralarını sarmasında da ilk andan itibaren aktif rol oynadı. Buraya kadar her şey olması gibiydi.
ZAMANLAMASI ÇOK KÖTÜ
Hatta bu zorlu süreçte Malatya yerel basını da ağır hasar aldığı için ve Elazığ’da da Malatya’dan gelerek oradaki gelişmeleri öğrenmek isteyen binlerce kişiye sağlıklı bilgi vermek adına gerek gazetemiz web sitesinde gerekse de gazetemizde sık sık Malatya’ya yönelik haberler yansıttık ve Malatyalı depremzedelerin haklı bir takım isteklerini de dillendirdik. Yani Elazığ şehir olarak kardeş şehir için kenetlenerek; coğrafya kaderdir. Siz ne kadar çabuk eski günlerine dönerseniz bizler de bu durumdan mutlu oluruz minvalinde çalışmalar ortaya koydu. Bu konuda Malatya’daki yerel idareciler de mevkidaşlarına teşekkür etmeyi ihmal etmedi. Ama geçtiğimiz günlerde olmayacak bir şey oldu ve bu Elazığlıları üzdü.
ELAZIĞLILARI ÜZEN GELİŞME…
Malatya’daki bazı basın yayın kuruluşları Baskil’in tescilli lezzeti kayısısını adeta tiye alarak bir takım yayımlar yaptı. Bu da yetmezmiş gibi Baskil’deki kayısı yetiştiricilerin yıllardan beri isteği olan kayısı borsasının Elazığ’da kurulmasını bir kez daha dillendirilmesini; deprem fırsatçılığı olarak nitelendirdi. İşte böylesi zorlu süreçlerde yaşanan bu gelişmeler Elazığlıları da haliyle üzdü. Fırat gazetesi olarak bizler de olmadı bu komşu! Demekteyiz.
ELDE KALAN KAYISILAR PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?
Elazığ’ın Baskil ilçesindeki kayısı yetiştiricileri yılladır ticaretlerini Malatya’daki kayısı borsası üzerinden döndürdü. Depremle birlikte Malatya’daki kayısı borsası da hasar aldı. Nitekim bunun doğal bir sonucu olarak kayısı yetiştiricilerinin geçen seneki mahsulleri bile ellerinde kaldı. Bu durumun sıkıntısını ilk dillendiren kişi de Baskil Ziraat Odası Başkanı Murat Zilayaz olmuştu. İhlas Haber Ajansına açıklama yapan Başkan Zilayaz; depremden sonra tonlarca kayısının depoda kaldığını ifade ederek; Elazığ gerekse Malatya'daki üretimin devamının sağlanması için çağrıda bulundu.
ZİLAYAZ: ÜRETİCİ, KAYISI SATACAK YER BULAMIYOR
Yaşanan depremler sonrası Malatya'daki ticaret merkezinin ağır hasar alması, kayısı üreticilerini tedirgin ettiğini ifade eden Zilayaz; “Deprem afetinden ülkemizin büyük bir kesimi etkilendi, hasar gördü. Çiftçilerimiz; daha büyük bir hasar, yara aldı. Özellikle Baskil için düşünürsek, Malatya'da yaşayan Baskilli vatandaşlarımız evlerini, iş yerlerini kaybettiler ve ilçemize gelmek zorunda kaldılar. Gelmeleri ise Baskil'de büyük bir hareketliliğe neden oldu. Tam da tarımın, kayısının bakım dönemine denk geldi. Bu dönemde işçi bulmak, ilaçlama dönemi, gübreleme çok büyük sıkıntılara neden oldu. En önemli konu, Malatya Kayısı Borsası depremde yıkıldı. Şu anda Şire Pazarı dediğimizi kayısı borsası yok. Çiftçilerin elinde olan kayısıyı satacak bir yerleri yok” dedi.
ÜRETİMİN DEVAMI İÇİN ELAZIĞ’DA KAYISI BORSASI KURULMALI!
Açıklamasının devamında da Başkan Zilayaz; “Kayısı denince Malatya akla gelir ama Baskil de ciddi bir kayısı üretim alanıdır. Baskil ilçemizde 100 bin dekarlık alanda 1 milyon kayısı ağacı var. Ürünü kaliteli olan bir ilçemiz. Elazığ'da da kayısı borsasının olmasını talep ediyoruz" dedi. Ayrıca diğer STK temsilcilerinden Yukarı Fırat Derneği Başkanı Ahmet Özden Özen de ve Elazığ Baskilliler Derneği Başkanı Aygün Çam’da kayısı üreticilerinin sesi olarak hayatın devamı noktasında ticaretin önemli olduğunu vurgulayarak; Elazığ’da kayısı borsasının kurulmasının elzem olduğunun notunu düştü.
ALAN: BİZ DEPREM ÖNCESİNDE DE BASKİLDEKİ KAYISI ÜRETİCİSİNİN TALEBİNİ DİLLENDİRDİK AMA İCRAATA DÖKEMEDİK!
Kayısı üreticilerin ve STK temsilcilerinden gelen bu taleplere sessiz kalmayan ve kendisini ziyaret eden Baskil’in kanat önderleri ile de bu hassas konuya eğilen Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İdris Alan; “Deprem öncesinde biz zaten hep dile getirdik kayısının başkenti Elazığ ve Baskil ama maalesef bunlar hep lafta kaldı icraata dökmek nasip olmadı. Deprem sürecinde bizim Baskilli hemşehrilerimiz Malatya’da bu işin ticaretini yapıyorlar şuan onlarda mağdur olmuşlar, Malatya’daki kayısı üreticileri de mağdur” dedi.
ALAN, KAYISI PAZARININ BAŞKENTE TAŞINMASINDAN ENDİŞE DUYDUĞUNU AKTARDI
Açıklamasını sürdüren Başkan Alan; “Geçtiğimiz gün Sayın Mansur Yavaş Beyefendi Malatya TSO Başkanı ile görüştüğünde Malatya’nın bütün kayısısını alıp Ankara’da pazarlayacağını ifade etmişti. Ben bu durumda üzüldüm yani biz Elazığ olarak yetersiz kaldık yine fırsatı kaçırıyoruz diye endişeye girdim. Kesinlikle sizlere katılıyorum bizim ivedi bir şekilde yapmamız gereken şeyi il protokolüyle bir araya gelip hızlandırmamız lazım. Kayısı bizim için çok önemli ihracatta çok önemli rol olur Elazığ için ve nitelikli göç alırız Elazığ’a” dedi.
ALAN: BU TALEBİ YETKİLİLERE İLETECEĞİM!
Başkan Alan, konuyla ilgili taleplerin yetkililere iletileceğini söyleyerek konunun çözümü için harekete geçeceklerini de aktararak; “Tabi bu uzun bir süreç ama hızlandırmamız lazım. Ben toplantıda bu konuyu herkese arz edeceğim. Tabi işler nasip meselesi inşallah biz oturduk bu makama inşallah bize nasip olur Elazığ’ımıza Baskil’imize faydamız olursa onların hayır duasını alırsak ne mutlu bize” dedi.
BU NASIL KARDEŞLİK; FIRSATÇI İLAN ETTİNİZ?
Başkan Alan’ın bu açıklamasının üzerine Malatya’daki bazı basın yayım organları da; Elazığ’da oluşan kayısı borsası gibi haklı bir talebi farklı bir boyuta taşıyarak; Elazığ ile Malatya’nın ortak bir coğrafyayı paylaştığını unutarak, böylesi zorlu bir süreçte Elazığ’ın depremin fırsatçılığına kalkıştığını dâhi öne sürüyor olması son derece zamansız oldu. Elazığlıları üzen haber metinlerinde; “Yetkililer, Malatya’yı bir an önce ayağa kaldırmak için uğraşırlarken, komşumuzun boş durmayıp, fırsatçılık yapması doğru değil! Bizler bir felâket yaşadık. Canımızın derdine düştük” ifadeleri yer aldı.
KARDEŞ ŞEHİRLERİN ÜRETİCİLERİ EL ELE VERSE FENA MI OLUR?
Biliyoruz ki komşumuzun acısı fazla ve yarası derin. Böylesi bir süreçte tek diyeceğimiz şey; bizler acınızın; farkındayız, fırsatçısı değil! Ayrıca Malatya’daki kayısı borsası aktif hale gelene kadar, Elazığ’da kurulacak kayısı borsasından ticaretinize devam ettirmenizin ne sakıncası var? Hem sizin şehrinizdeki üreticinin hem de bizim şehrimizdeki üreticinin elinin birlikte rahatlamasının ne mahsuru olabilir ki?