Haber- Yorum: Kübra TÜRKAN
Sağlıklı yaşam için ne denli sağlıklı besleniyoruz? Sağlıklı beslenememenin bilançosu her geçen gün daha da ağırlaşıyor.
Türkiye’de iki yıl süresince taraması yapılan obeziteli kişi sayısı yaklaşık 4 milyon
Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca obezite ile ilgili korkutan bir açıklamaya imza atmıştı. Bakan Dr. Koca; “Temmuz 2021-Ağustos 2023 tarihleri arasında yaklaşık 15 milyon kişiye, 42 milyon sağlık taraması yapıldı. Taramalar sonucunda 16 milyon 852 bin 934 kişiye de obezite açısından tarama yapıldığını ve 3 milyon 381 bin 418 kişiye obezite tanısı kondu” ifadelerini kullandı.
Peki sağlıklı yaşıyor muyuz? İşte bu tam bir muamma! Çünkü tükettiğimiz birçok gıda ne yazık ki sağlıklı beslenmemize katkı sağlamak orada dursun bizi sağlığımızdan edecek cinsten içerikler barındırıyor. Her ne kadar Tarım ve Orman Bakanlığı Halk Sağlığı açısından gıda denetimlerini artırsa da bazı ürünlerin içeriğinde yer alan bazı maddeler sağlığımızı ne denli riske sokuyor? Tüm bunlar araştırılmalı. Vatandaşlardan gelen bir takım ihbarları dikkate alarak incelemede bulunan Gıda Dedektifleri geçtiğimiz günlerde hemen hemen her eve giren bir gıda malzemesi ile ilgili çarpıcı bir veriyi ortaya koydu.
Gıdanın renklendiriciliği böcekle sağlanıyor iddiası
Gıda Dedektifleri, “Namet Dilimli Dana Antrikot Pastırmanın daha önce ambalajındaki güvenlik önlemlerini gündeme getirmemiz için gönderilmişti. 100 gr’lık paketlerde 55₺’ye satışa sunulan bu ürünün paketine yerleştirilen çiple çalınmaması için korumaya alındığı görülüyor. Fakat biz bugün bu videoyu bunun için yapmıyoruz. Bunca paraya satılan, kg. fiyatı etle yarışan bu pastırma daha kırmızı görünsün diye renklendirilmiş. Evet, hem de bir böcekten elde edilen Karmin ile.. Nerede yazıyor göremiyorum diyenlere söyleyelim, zaten görmenizi istemiyorlar. Renklendirici yazıp yanına parantez içinde E120 yazınca oldubittiye geliyor” bilgileri yer aldı.
“Renklendirmek için karmin böceği ezilmiş!”
“Mevzuat da buna oyuna, devam diyor” diyen Gıda Dedektifleri; “Bir böceğin salgısından değil, ta kendisinden elde edilen Karmin’in geleneksel ürünlerimizden pastırmada, sadece kırmızı renk vermesi için kullanılması ise maalesef gıda endüstrisinin geldiği noktayı gözler önüne seriyor. Ürünü çalınmasın diye koruyan zihniyet; geleneksel ürünlerimize bunu yaparken düşünmüyor. Peki ya tüketiciyi bu zihniyetten ne koruyacak?” diyerek bu videoyu paylaştı. Videonun altına da çok sayıda sosyal medya kullanıcısından yorum gecikmedi. Kimi pastırma tarifi bile vererek; en güvenilir gıda kendi ürettiğin gıda demeyi bile ihmal etmedi.
“Geleneksel bir Türk yiyeceğinde karmin kullanılması sürpriz”
Kuzey Piyasası isimli bir sosyal medya kullanıcısı da “Karmin, gıda endüstrisinde sıkça kullanılan doğal bir renklendiricidir ve Koşineal böceğinden elde edilir. Ancak, bu renklendiricinin geleneksel bir Türk yiyeceği olan pastırmada kullanılması, tüketiciler için sürpriz. Gıda endüstrisi, ürünlerin daha cazip görünmesi için çeşitli katkı maddeleri ve renklendiriciler kullanmaktadır. Ancak, tüketicinin bilgilendirilmesi ve şeffaflık esastır. Pastırma, tarihsel olarak doğal yöntemlerle hazırlanan bir üründür. Baharatlar, tuz ve etin kurutulmasıyla elde edilir” ifadelerine yer verdi.
“Gıda endüstrisi; tüketicilere karşı daha şeffaf olmalı!”
Açıklamasını sürdüren Kuzey Piyasası adlı sosyal medya kullanıcısı; “Ancak modern gıda endüstrisinde, bazı üreticiler ürünlerinin rengini ve ömrünü uzatmak için katkı maddeleri eklemektedir. Bu, sadece pastırma için değil, birçok işlenmiş gıda ürünü için de geçerlidir. Tüketicilerin ne yediklerini bilmeleri ve bilinçli seçimler yapabilmeleri için gıda ürünlerinin etiketlenmesi ve içerik bilgisi esastır. Gıda endüstrisinin, tüketicilere daha şeffaf olması ve ürünlerinde ne tür katkı maddeleri kullandığını açıkça belirtmesi gerekmektedir. Bu, tüketicinin güvenini kazanmanın ve gıda güvenliği standartlarını yükseltmenin bir yoludur yoksa çok kaybedeceklerdir” dedi.
Bazı bebek mamalarında palm yağı tespit edildi iddiası da ürkütücü
Renklendirme amaçlı sadece böceğin kullandığına şaşırdıysanız daha sizi şaşırtacak birkaç gelişme daha da var diyeceğiz. Bebeklerin sağlıklı gelişimi için önerilen bebek mamalarını da bebeklere verirken aileler iyi bir etiket okuyucusu olmak zorunda. Gıda Dedektiflerinin yaptığı bir diğer araştırmada da “Aptamil markasıyla 6 ay ve üzeri bebekler için Türkiye'de satışa sunulan devam sütü Palm yağı içerirken, benzer ürün İngiltere'de Palm yağı içermiyor. Ülkemizdeki üründe bu haliyle İngiltere'deki aynı ürüne kıyasla %40 oranında daha fazla doymuş yağ bulunuyor” ifadeleri yer aldı.
Sahi biz ne tüketiyoruz?
Birçok ürünün sağlıklı etiket okumasının yapılması adına sadece denetimlerin olması yeterli gelmiyor. Tüketiciler sağlıklı etiket okuması yapmak için bilinçlenmeli. Yoksa beslendiğimizi düşünürken, zararlı gıdalarla her geçen gün sağlığımıza çok ciddi kötülükler yapabiliriz. Üstelik Beslenme uzmanları sık sık trans yağlar, şeker, glikoz, tuz ve asitli içecek tüketimlerinin tehlikesini bu denli sık gündeme getirirken; tükettiğimiz gıdaların içeriğini bilmeden gelişi güzel tüketmemiz sonucunda birçok sağlık probleminin başat unsuru olan obezite ile de mücadele etmemiz pek mümkün görülmüyor.