Elazığ Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki başkanlığında gerçekleştirilen, deprem bölgesini yeniden ayağa kaldırmak için başlatılan ‘Yerinde Dönüşüm Projesi' toplantısına katıldı.

Elazığ Belediyesi’nden “İş Geliştirme” Semineri Elazığ Belediyesi’nden “İş Geliştirme” Semineri

Başkan Dumandağ toplantıda yaptığı konuşmada şu konulara değindi; “Yaşanan her iki deprem sonrası aşağıda belirttiğimiz hususların çözüme kavuşturulması büyük önem arz etmektedir.

Bu sorunlar; • 2020 yılında yaşadığımız depremde 280 işyeri, 2023 yılı depreminden de 1200 işyeri olmak üzere İlimizde toplamda 1500 işyerinin yapımına ihtiyaç duyulmaktadır. Yeni yapılacak binalarda kot farkı olan yerlerde 1. veya 2. bodrum katların işyeri olarak değerlendirilmesi hem işyeri ihtiyacının bir an önce çözüme kavuşturulmasına hem de bodrum kat çıkan ev sahiplerinin memnuniyetsizliğinin giderilerek bu sorunun çözülmesine katkı sağlayacaktır.

• Her iki depremden zarar gören ahırların İlimizde yapımı tamamlanan Elazığ Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) Organize Sanayi Bölgesinde TOKİ tarafından yapılmasının sağlanması gerekmektedir.

• Yerinde dönüşümde bina katsayısı Bakanlığınız tarafından Zemin + 4 olarak belirlenmiştir.

• İlimizde hasar gören binaların büyük bir kısmı kat sayısı olarak 5 katın çok çok üzerindedir. Bu husus yerinde dönüşümün hızlı ve çabuk bir şekilde yapılmasını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle yerinde dönüşümde Malatya örneğinde olduğu gibi kat sayısının arttırılması veya mevcut imara uyulması önem arz etmektedir.

• Yerinde dönüşüm sadece 2023 yılı depreminden etkilenen hak sahiplerine hak olarak verilmiştir. 2020 yılı depreminden de etkilenen hak sahiplerinden henüz konut veya işyerini almamış olanlara da yerinde dönüşüm hakkı verilmesi gerekmektedir.

• Hak sahipliği belirlenirken vefat etmiş olan vatandaşların mirasçıları büyük sıkıntı yaşamaktadır. 2020 yılı depreminde az hasarlı olup 2023 yılı depreminde ağır hasarlıya dönüşen ve mirasçılar arasında (aynı zamanda yakın akraba yani baba - oğul veya kardeşler arasında) devredilen gayrimenkullerde hem 2020 depremi için hem de 2023 depremi için hak sahipliğini kaybetmiş görünmektedirler. İlimizde böyle yaklaşık binin üzerinde dosya bulunmaktadır. Bu hususa da çözüm getirilmesi gerekmektedir. İhale bekleyen konutlar için TOKİ İhalelerinin bir an önce yapılması gerekmektedir.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz hususların çözümü hem vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesini hem hasar gören işyerlerinin bir an önce inşa edilerek ticari faaliyetlerin tekrar canlılık kazanmasını hem de yerinde dönüşüm ve yeniden yapılaşmalarda yaşanan aksaklıkların giderilmesinin sağlayacaktır.”