Haber: Kübra TÜRKAN

Her hafta bir sektör ve bir ilçe ile ilgili proje dosyasını kamuoyunun ve şehir dinamiklerinin dikkatlerine sunan Prof. Dr. Bilal Çoban, bu hafta Elazığ’ın en güzel ilçelerinden biri olan Sivrice ile ilgili proje dosyasını paylaşarak yaptığı açıklamada Sivrice’nin şehrin kalkınmasında çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

“ATATÜRK, SİVRİCE’Yİ; DOĞU’NUN YALOVASI OLARAK NİTLENDİRMİŞTİ”

Sivrice’nin, şehrin turizmi açısından birçok fırsatları sunduğunu söyleyen Başkan Çoban, “Değerlendirilmesi halinde Sivrice; şehrimizin gelişip, kalkınmasında motor görevi üstlenebilir. Elazığ’dan Diyarbakır’a geçerken Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün mola verdiği yerde Sivrice’de bulunan Hazar Gölünü izlerken hayranlığını ‘Doğunun Yalovası’ diyerek ifade ettiği coğrafya gelişip kalkınmamızda önemli bir yer ve konuma sahip olabilir” diyerek Sivrice’nin eşsiz doğasının hangi projeler ile daha bir ön plana çıkarabileceğine işaret etti.

SİVRİCE NÜFUSU GELECEK YILLARDA S.O.S. VERECEK!

Diğer ilçelerde olduğu gibi Sivrice’nin de nüfusunun ne şekilde değişeceğini ön gördüğü bilgileri de aktaran Başkan Çoban; 2020 yılında Sivrice’nin nüfusu 7 bin 498, 2025 yılında ise ilçenin nüfusunun 6 bin 485’e gerileceğini, 2030 da ise 5 bin 517 olacağını, 2035 tarihinde de 4 bin 591 gibi yaklaşık beş yılda bin kişilik nüfus azlığı yaşanabileceğine ve de takvimler 2040’ı gösterdiğinde ise nüfusun şu andaki mevcut nüfusun neredeyse yarısına kadar düşeceğini gözler önüne sererek, 2040’ta ilçe nüfusunun 3 bin 703 olacağını verilere yansıttı.

“GÖL ÇEVRESİ KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ İSTİLASI ALTINDADIR”

Atatürk’ün ifadesiyle doğunun Yalovası’na dair ne gibi projeleri olduğuna da açıklık getiren Başkan Çoban; “Hazar Gölü’nde denetim boşluğu giderilmeli. Ayrıca civardaki çöplerin çevreden kaldırılması ve çevrenin temiz olması da sağlanmalı.  Kamu kuruluşu tesisleri hat safhadadır. Bugün göl çevresi adeta kamu kuruluşlarının istilası altındadır. Bu tür uygulamalar devam ederse ileride serbestçe göle girilebilecek kıyı şeridi kalmayacaktır. Bu nedenle kamu kuruluşu tesislerinin daha fazla artmasına izin verilmemelidir. Mevcut olanların alanları, sahil şeridini açık tutacak şekilde daraltılmalı ve bu tesisler içinde günübirlikçilerin kullanımlarını artırmak amacıyla yeni tesisler eklenmelidir” dedi.

“SİVRİCE’NİN KONAKLAMA SORUNU VAR”

Projelerini aktarmaya devam eden Başkan Çoban; “Gün geçtikçe sayıları artan yazlık evlerin, kıyıdan belirli bir uzaklıkta ve sahil şeridini kapatmayacak biçimde yapılmasında sakınca yoktur. Ancak bu tür yapıların kanalizasyon ve diğer atıkları kontrol altında bulundurulmalıdır” dedi. İlçenin konaklama sorunu olduğuna değinen ve bunun da giderilmesi gerektiğine işaret etti.

“GÖL KIYISINDAKİ YAPILAŞMA,  KONTROL ALTINDA OLMALI”

Projelerini sırlamaya devam eden Başkan Çoban; “Hazar gölü çevresinde karayolu ile göl arası II. derece doğal sit alanı olduğundan konut yapımına izin verilmeyip sadece turizme ve hizmete yönelik uygulamaların yapılması gerekiyor. Göl kıyısındaki yapılaşmaların kontrol altına alınmalı. Sivrice İlçesi Atıksu Arıtma Tesisi en kısa zamanda işletmeye alınmalı” ifadelerini kullandı.

“SİVRİCE’NİN ORGANİK TARIM UYGULAMASI POTANSİYELİ DEĞERLENDİRİLMELİ”

“Sivrice’nin organik tarım uygulamaları potansiyellerinin tespit edilmesi gerektiğini de kaydeden Başkan Çoban; “Çiftçilere organik tarımla ilgili eğitimlerin verilmeli. Sivrice’de yerel ürünlerin üretiminin teşvik edilmesi ve ürünlerin pazarlanma imkânlarının geliştirilmesi gerekiyor. Hazar Gölü Havzasının tüm değerlerinin ile ulusal ve uluslararası ortamda tanınması sağlanmalı. Halkın turizm konusunda bilinçlenmesini sağlayacak eğitim organizasyonları düzenlenmesi elzem” diyerek arıcılık konusunda da ilçede yapılabilecek güzel işlerin olduğuna dikkat çekti.

BAŞKAN ÇOBAN, İLÇEDE YATIRIM VE İSTİHDAMA YÖNELİK ADIMLARI DA SIRALADI

“Hazar Şiir Akşamları Organizasyonuna yeniden başlamalı” diyen Başkan Çoban; “Yerel kaynakların tespiti, ilgili istihdam alanlarının oluşturulması; mesleki ve teknik eğitimin teşvik edilmesi ve kalifiye işgücünün talebe uygun şekilde artırılması, beşerî sermayenin güçlendirilmesi, yerel girişimciliğin desteklenmesi gerekiyor. İstihdam piyasasının dışına itilen kadınların mesleki eğitim, kurs gibi olanaklarla ilçe ekonomisine katılımlarının sağlanması lazım” diyerek ilçeye yatırım safarilerinin de yapılması gerektiğinin notunu düştü.