Özel Haber: Remziye KÖKBURİ
Son zamanlarda yağışların düzensiz olması her geçen gün farklılık gösterirken yağış oranlarının arıcılıkta nasıl etki yarattığını Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fırat Canbay’a sorduk. Başkan Canbay; “Özellikle son yıllarda yaşanan ve bu yılda şiddetli bir şekilde etkisini hissettiren küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğinin oluşturmuş olduğu meteorolojideki olumsuz ekstrem olaylar, sektörümüzde ( Arıcılıkta ) sürdürülebilirlikte çok ciddi sorunlar oluşturmuştur. Şu anda ilimizde ve bölgede yaşadığımız ani ve şiddetli yağışlar uzun bir süredir aralıksız devam etmektedir. Bu yağışların fazla ve zamansız olması da doğayı ve bölgemizin bitki yapısını tahrip etmektedir. Yüz binin üstünde kovan varlığı ile iki bin civarında üreticimizin yapmış olduğu arıcılık faaliyeti, baktığımız zaman bu coğrafyada kadim bir geçmişe sahiptir. Dolayısıyla bu bölgede bu faaliyetin varlığının en önemli sebebi doğa ve iklim yapısının meteorolojik olaylara adapte olduğu bir gerçektir” dedi.
Başkan Canbay; “Şubat ayı itibari ile başlayan ve doğa temaslı arıcılık faaliyetimiz doğada bulunan nektarlı bitkilerden yağışlardan dolayı maalesef faydalanamadı. Bu olumsuz gelişmeler, arıcılarımıza ekstra bir maddi yük oluşturmaktadır. Çünkü üreticimiz elindeki kovan varlığını korumak için doğanın veremediğini kendi maddi gücüyle karşılayama çalışmaktadır. Bu da çok rantabl olmamakta beraber sürdürülebilir değildir” ifadelerini kullandı.
“Hiç birimizin gücü doğanın gücünden fazla değildir”
Bizler bu zamana kadar olumsuz ekstrem olaylardan dolayı doğadan yeterince faydalanamadık ve bu gidişle de çok faydalanamayacağımız ifadelerini kullanan Başkan Canbay; “Her şeye rağmen arıcılığın devamı ekosistem için gelecek için büyük önem arz etmektedir. Bizlerin ve ekosistemin varlığı ve devamlılığı için sektörün iklim değişikliğinden dolayı sürdürülebilirlik adına ekstra desteklenmelidir. Tarım Bakanlığı ve ilgili kuruluşlar tarımda sürdürülebilirlik için arıcılık gibi doğadan beslenen ve tamamen doğaya bağlı sektörler için iklim değişikliğinden dolayı oluşan olumsuzlukları minimize etmek için farklı ve ciddi destekleri devreye sokması gerekmektedir. Aksi takdirde bir süre sonra bu bölgelerde bu sektörde ve arıdan bahsetmek mümkün olmayacaktır. Gelecek yüzyılda ülkemizde tarım ve hayvancılıktan bahsedebilmemiz için sıradan bakışın ötesinde bir bakış oluşturmak artık kaçınılmaz olduğunu maalesef görmekteyiz” dedi.