Haber: Songül DURSUN

24 Ocak'taki Elazığ Depremi sonrası evi ağır hasar gören depremzedelerin konut ihtiyacının karşılanması için TOKİ eliyle merkezde binlerce konut yapıldı. Merkez üssü Sivrice ilçesi olan, 41 kişinin hayatını kaybettiği 6,8 büyüklüğündeki Elazığ Depreminin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan hasar tespit çalışmaları sonucu binlerce yapı ağır ve orta hasar aldığı bildirilmişti. Sonrasında ise yine Elazığ’da 27 Aralık 2020'de meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki depremin etkisiyle ildeki toplam 983 orta hasarlı bina tekrar incelenmiş ve bu binalardan 884 adedinin ağır hasara dönüştüğü bildirilmişti.

BAŞKAN YILDIRIM: ORTA HASAR KAVRAMINI DOĞRU BULMUYORUM

6.8’lik Elazığ Depremi ve Kahramanmaraş Depremleri sonrasında da yine orta hasar muamması gündeme geldi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verilerine göre Elazığ’da Kahramanmaraş Depremleri sonrası bugüne kadar hasar tespit çalışmalarında 174 binadaki bin 27 bağımsız birimin orta hasarlı olduğu tespit edildi. Orta hasarlı binalardaki hak sahipleri ‘Orta Hasar’ kavramının mevzuattan kaldırılmasını isterken, orta hasarlı binaların hak sahiplerinin kafa karışıklığına geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum açıklık getirdi. Geçtiğimiz günlerde de Elazığ’da yayın yapan Kanal23 ve Kanal Fırat ortak yayınına katılan AK Parti Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım da orta hasar kavramını doğru bulmadığını, bir binanın ya az hasarlı ya da ağır hasarlı olduğunu dile getirdi.

PEKİ, ORTA HASARLI BİNA NEDİR?

Orta hasarlı bina Resmi Hasar Tespitine İlişkin AFAD Bilgilendirmesine göre deprem nedeniyle gördüğü hasar bakımından güçlendirme gerektirecek derecede hasar gören binadır. Bu tür binaların güçlendirme yapılmadan kullanılmasına izin verilmez. Bir binaya orta hasarlı olarak değerlendirilmişse sonrasında, orta hasarlı bina sahiplerine 7269 Sayılı Yasa kapsamında güçlendirme kredisi verilecek ve afetzedelerden binalarını 1 sene içerisinde güçlendirmeleri gerekmektedir. Bu tür binalar güçlendirilmeleri halinde kullanılabilecektir ancak 1 sene içerisinde güçlendirme yapılmaması halinde ise ağır hasarlı kabul edilerek yıkılacaktır.

ERDOĞAN: GÜÇLENDİRME DİYE BİR MANTIKLA ASLA BU BÖLGEDE İNŞA VE İHYA ÇALIŞMALARI YAPMAYACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hatay'da yaptığı açıklamada, Sağlam ve az hasarlı binalarda hayatın normalleşmesini sağlayacak adımları atıyoruz” diyerek; “Güçlendirme diye bir mantıkla asla bu bölgede inşa ve ihya çalışmaları yapmayacağız. Hepsi sıfırdan zemin artı 3, bilemedin 4 kat, bu şekilde inşaatlarımızı yapacağız" ifadelerini kullanarak orta hasarlı ev sahiplerinin içini rahatlatacak bir açıklamaya imza attı.

“ORTA HASARLI BİNALARDA YAŞAYAN VATANDAŞLARIMIZI DA AÇTA-AÇIKTA BIRAKMAYACAĞIZ”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz günlerde Kahramanmaraş merkezleri depremlerin ardından hasar gören Adana’da yaptığı açıklamada, Bakan Kurum, bu kapsamda Adana’da da ilk etapta ağır olmak üzere orta hasarlı olarak tespit edilen konutlara ilişkin de vatandaşların dönüşüm sürecine katkı sağlayacak çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Bakan Kurum, “Orta hasarlı binalarda yaşayan vatandaşlarımızı da açta-açıkta bırakmayacağız. Burada orta hasarlı binalarda vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda devletimiz yine her türlü desteği bu kardeşlerimize, vatandaşlarımıza verecektir. Gerek planlama, gerek bu noktada kamulaştırmaya, gerekse finans desteği anlamında her türlü desteği de daha önceki depremlerde olduğu gibi Adana'mızda da vereceğimizi ifade ediyorum” ifadelerini kullandı.