Arıların ıslahının büyük bir önem taşıdığını ve bunun için çok emek harcadıklarının altını çizen Başkan Ziya Şahin “Biz bala öncelik veriyoruz. Bizim özellikle birliklerimiz ıslah amaçlı kurulduğu için ıslah projeleri üzerinde duruyoruz. Biz Türkiye’de ki bölgesel arılarımızın ıslahını kendi bulunduğu bölgede koruma altına alıp o bölgede izole alanı içerisinde bunların damızlıklarının üretilmesini istiyoruz asıl amacımız bu.” İfadelerini kullandı.
Islah çalışmaları uzun süreli projeler
Yaptıkları ıslah çalışmalarına değinen başkan Şahin “Bu anlamda da şuan da Muğla arısı ıslah edildi ondan sonra bizim Hatay arımız orta Anadolu arımız yılca Çanakkale Kırklareli arısının da ıslahı yapıldı ama bunların desteklenmesi lazım. Islah üç senelik beş senelik yedi senelik projeler değil uzun süreli takip edilmesi gereken uzun süreli projeler olduğu için bu konuda da devletin desteklemesi lazım. Proje 4 yılda bitti biz tanımlamasını yaptık bütün arılarımızı koruma altına aldık ama koruma altında da bu birliklere destek verilerek bunların devam etmesi gerekiyor.” dedi.
Balların kimliklendirilmesi gerekiyor
Balların kimliklendirme çalışmalarının yapılmasının çok önemli olduğunu söyleyen başkan Şahin “Biz diğer taraftan 5 tane balımızın kimliklendirmesini yaptık. Bu çok önemli. Manoka balını bakanlık çalıştı ama sonucuna götüremedi. Yani şunu söylemek istiyorum biz zaten bu argeleri neden yapıyoruz çam balını yaptık diğer beş balı yaptık. Biz bu çalışmayı yapmamış olsaydık bugün geven balı olmazdı. Siz Avrupalıya geven balı şunlara faydalı diyemezsiniz Avrupalıya bunu diyebilmeniz için sizin bilimsel çıktılarınız olması lazım biz onu yapıyoruz, yapmaya çalışıyoruz. Bizim artık Türkiye’de ki bütün arıcılık sektörü olarak bilimden kopamayız. Bilimle beraber çalışmalıyız. Üniversitelere yandaş olacağız bizde bunu yapıyoruz. Bir diğer taraftan sahte ürünlerle çalıştık. Bununla ilgili cihazlar da alında teşekkür ederiz. İnşallah beş altı ay içerisinde bunlar kontrol altına alınacaktır.” şeklinde konuştu.
Yeni meslek statüsüne kavuştu
Arıcılığın daha önceleri meslek statüsünde sayılmadığını yapılan çalışmalarla meslek vasfının kazandırıldığını söyleyen başkan Şahin “Tarihinde ilk defa arıcılık meslek statüsüne kavuştu. Milli eğitim bakanlığı tarafından 2020 yılına kadar üye olanlara zaten verildi. 2020’den sonrakiler de kurslarla sağlanıyor.” ifadelerini kullanarak sözlerini noktaladı.