AFAD, birçok depremde görevini tam anlamıyla yerine getirerek olası olumsuzlukları en aza indirip vatandaşın mağdur olmaması için tüm çalışmalarını titizlikle sürdürüyor. 2020 Elazığ depreminden sonra Kahramanmaraş depremlerinde ve akabindeki zaman diliminde her türlü hizmeti vatandaşa sundu. AFAD’ın çalışmaları hakkında bilgi veren AFAD Elazığ İl Müdürü Osman Pıhtılı; “Devletimiz vatandaşı için seferberdir. Her afet anında gerçek devlet olma bilinci ile hareket ederek vatandaşını zorda bırakmadı. Özellikle yakın zaman diliminde yaşadığımız deprem felâketlerinin ilk anından itibaren her türlü hizmeti vatandaşına sunan bir devletimiz olduğu için çok şanslı bir milletiz. AFAD ve tüm paydaş kurumlarla afetler öncesi yaptığımız eğitimler, hazırlıklar ve son yıllarda yaşadığımız yoğun afetlerden sonra ve neticesinde son yaşadığımız asrın felâketi 06 Şubat 2023 Kahramanmaraş depreminde gördük ki geçmiş yıllarda yaşadığımız her afette kurum, kuruluş, STK’ler ve vatandaşlarımız daha bilinçli profesyonel hale gelmiştir. Asrın felâketinde de devletimizin gücü sayesinde, kurum, kuruluşlar, STK ve vatandaşlarımızın dayanışması tecrübeleri ile çok kısa zamanda afetin yaraları sarılmaya ve hayat normale dönmeye başladı. Bunu afet bölgesindeki illere gelen yabancı heyetlerin ifadesi ile “Siz böyle bir afetin zararlarını bu kadar kısa zamanda nasıl kaldırmaya başardınız?’’ diye şaşkınlıklarını ifade ediyorlar. Bu da bizim gurur verici bir şekilde büyük bir millet ve büyük bir devlet olduğumuzu yeniden bizlere ve dünyaya gösteriyor” dedi.  Ayrıca Müdür Pıhtılı, yıkımlara dair; “Hasarlı yapıların yıkımı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği koordinesinde İl Özel İdaresi tarafından yapılmaktadır. Yıkımların AFAD ile alakası yoktur. Sadece ödenek noktasında AFAD devreye girmektedir” ifadelerini kullandı.

Röportaj: Remziye KÖKBURİ

Afetler öncesinde afet risk alanlarının belirlemesi yani İl Risk Azaltma Planlarının (irap) risklerini ortadan kaldırma ve risk azaltma çalışmaları yapmaları için görev ve sorumluluklarının her koşulda bilincinde olduğunu vurgulayan AFAD Elazığ İl Müdürü Osman Pıhtılı; “2020 Elazığ Ddepreminde ilimizde hasar alan 30 bin üzerinden bağımsız bölümden oluşan yapılar ile ilgili işlemler iyileştirme çalışması olduğu gibi aynı zamanda risk azaltma çalışması olarak düşünüldü ve hasarlı yapıların %90’dan fazlası üç yıl gibi kısa zamanda yıkılarak yeniden yapıldı ve afetzedeler yeni yapılarına yerleştirildi. Kısa zamanda yapılan bu çalışmalar bizi 06 Şubat 2023 depreminde ilimizde binlerce konutun yıkılmasının ve Allah korusun belki de binlerce vatandaşımızın hayatını kaybetmesinin önüne geçti” ifadelerine yer verdi.

AFAD olarak başlıca hedeflerinizden ve amaçlarınızdan bahseder misiniz?

“Kurumumuz her an her afete hazır ve anında görev alacak bir şekilde çalışıyor”

Elazığ İl Afet Ve Acil Durum Müdürlüğü olarak afet öncesi hazırlık çalışmaları bu çalışmalarımızı vatandaşlarımızın afetler konusunda bilgilendirilmesi, eğitim çalışmaları afetler sonrası bizimle birlikte çalışabilecek destek AFAD gönüllülerinin oluşturulması, yerel destek arama kurtarma ekiplerinin STK’lerden kurum ve kuruluşlar gibi kurulması ve bunların akreditasyon çalışmaları. Afetler öncesinde afet risk alanlarının belirlemesi yani İl Risk Azaltma Planlarının (irap) bu riskleri ortadan kaldırma ve risk azaltma çalışmaları yapmaları için ilgili kurum kuruluşları uyararak bu çalışmaların gerekliliği farkındalık çalışması ile bu önlemelerin alınmasına teşvik etmek. Mesela bu konuda 2020 Elazığ depreminde ilimizde hasar alan 30 binin üzerinden bağımsız bölümden oluşan yapılar ile ilgili işlemler iyileştirme çalışması olduğu gibi aynı zamanda risk azaltma çalışması olarak düşünüldü ve hasarlı yapıların %90’dan fazlası 3 yıl gibi kısa zamanda yıkılarak yeniden yapıldı ve afetzedeler yeni yapılarına yerleştirildi. Kısa zamanda yapılan bu çalışmalar bizi 06 Şubat 2023 depremlerinde ilimizde binlerce konutun yıkılmasının ve Allah korusun belki de binlerce vatandaşımızı hayatını kaybetmesinin önüne geçti. Kurumsal yapımızın araç gerek teknik konulardan kurumumuz her an her afete hazır ve görev bir şekilde çalışıyor. Bu konuda şu ana kadar gerek lojistik depo gerekse de AFAD yerleşkesinde profesyonel Afet Acil Durum Yönetim Merkezini oluşturduk.

“Sürekli öğrenen ve gelişen kurum olarak eğitimlerimize önem veriyoruz”

Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında ilimiz genelinde ilgili konularda her kurum sorumluluk alanında planların güncellenmesi ve yıllık tatbikatlar yapılıyor. Eğitim ve tatbikatlar ile AFAD personellerimizi muhtemel afetler öncesi hazır tutmak gibi afet ve acil durum yönetiminde koordinasyonun etkinliğini artırmak. Risk odaklı bütünleşik afet yönetim anlayışının benimsenmesini ve tüm sektörlere yerleşmesini sağlamak. Afet esnası ve sonrası süreçleri en etkili şekilde yönetmek. Toplumsal farkındalığı artırarak afet ve acil durumlara sürekli hazırlıklı olmak. Uluslararası alanda öncü kuruluşlardan biri olmak. Sürekli öğrenen ve gelişen kurum olarak eğitimlerimize önem veriyoruz.

Deprem sürecinde gerçekleştirdiğiniz çalışmalar hususunda neler söylemek istersiniz?

“Deprem süreçlerinin en iyi şekilde toparlanması; planlı ve tam zamanlı çalışmamızın neticesidir”

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat saat 4.17'de meydana gelen 7.7 büyüklüğünde depremin ilimizde de hissedilmesi nedeniyle öncelikle kurum çalışanlarımız ve il yöneticilerimiz Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezimiz de (AADYM) toplanarak afet koordinasyonu sağlanmaya başlandı. Depremin ilimizde herhangi bir hasara yol açıp açmadığı konusunda ekiplerimiz tarafından saha taraması yapıldı bilgi toplandıktan sonra ilimizde yıkılan bina olmadığından arama kurtarma ekiplerimizden bir ekip tedbiren ilimizde tutularak diğer ekiplerimiz yıkım olan civar illerden Malatya iline görevlendirildi. Bir yandan çevre şehircilik tarafından hasar tespit çalışmalarına başlanıldı. Depremin ilk andaki etkisi ile gerek korku nedeni ile gerek ise binaları hasar alan vatandaşlarımız için ilk anda sağlam kamu binaları ve spor tesislerinde geçici barınma ve iaşe hizmetleri koordine edildi. Kırsal kesimde yapıları hasar alan afetzedelere; çadır, ahırları zarar görenlere de hayvan çadırları verilerek barınma ihtiyaçları sağlandı. Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde 6 Şubat saat 13.24'te 7.6 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha meydana geldi. Bu depremde ilimizde Akpınar Mahallesi’ndeki bir binanın çökmesi sonucunda 2 vatandaşımız hayatını kaybetti. Çöken binada arama kurtarma ekiplerimizin çalışması sonucu enkaz altında kalan bu vatandaşlarımız çıkartılmıştır. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği tarafından acil yıkılması gereken binalar tespit edilerek bu binalar boşaltılarak hemen yıkımları yapıldı. Bir taraftan da yapıları hasarlı olan vatandaşlardan deprem gecesi ve ikameti o konutta alan vatandaşlara geçici barınma ihtiyaçları için isteyenlere kira desteği isteyenlere de konteyner barınma imkânı sağlanıldı. Deprem süreçlerinin en iyi şekilde toparlanması planlı ve tam zamanlı çalışmamızın neticesidir.

“Deprem bölgesinde afetten etkilenip bölgeye diğer illere karayolu ve hava yolu ile tahliyeleri sağlandı”

Deprem nedeniyle yıkım olan illere lojistik depomuzdan; konteyner, çadır, battaniye, mutfak seti, çarşaf, yastık sevk edildi. Diğer illerden ilimize hava yolu ile gelen çadır, gıda ve muhtelif yardım malzemeleri müdürlüğümüzün koordinasyonunda depremden etkilenen illere sevkleri sağlandı. Deprem bölgesinde afetten etkilenip bölgeye diğer illere karayolu ve hava yolu ile tahliyeleri sağlandı. Deprem bölgesindeki illere arama kurtarma ekipleri, iş makinaları, gıda ve hijyen malzemeleri sevkiyatları gün gün sağlandı ayrıca bu illerden gelen yardım talepleri karşılandı. Hasar tespit çalışmaları bittikten sonra yapıları orta/ağır/yıkık hasarlı olanlar ile ilgili hak sahipliği başvuru süreci başlatıldı. Bir taraftan yeni binaların yapılacağı yerlerin yer seçim çalışmaları başlatıldı. Yer seçimleri yapılan alanlara TOKİ başkanlığınca ihaleler yapılarak imalatlarına başlanıldı.

AFAD ekibi olarak olası bir afet durumuna binaen hazırlıklarınız nelerdir? Bahseder misiniz?

“Tüm birimlerimiz olarak 7/24 olabilecek her türlü afete müdahale için hazır bir şekilde görev yapmaktayız”

Müdürlük olarak tüm birimlerimiz 7/24 olabilecek her türlü afete müdahale için hazır bir şekilde görev yapmaktayız. Arama kurtarma ekibimiz günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak daha önceden planlanan eğitim programına göre teorik ve pratik eğitimlerini almakta, ayrıca belirli zaman aralıklarında ilimiz genelindeki kamu kurumları ve gönüllü STK’ler ile birlikte arama ve kurtarma tatbikatları düzenlenmektedir. İdari ve teknik personellerimiz için de görevleri ile ilgili hizmet içi eğitimlerimiz yapılmaktadır.

Deprem sürecindeki çalışmalarınız neler oldu? Şu anda hâlâ deprem bölgelerine hizmet sağlanıyor mu?

“Şu anda dahi afetin bizden daha büyük zarar verdiği illerimizde 6 personelimiz çalışmalarında görevli bulunmaktadır”

Yapılan tüm çalışmalar yapıldı ve yapılmaya devam etmektedir. Depremin ilk saatlerinden itibaren bölgeye hem arama kurtarma hem de lojistik anlamında destek olundu, Kahramanmaraş, Malatya, Hatay ve Adıyaman illerine deprem sonrası hizmetlerin yürütülmesi için personel desteği sağlandı. Şu anda dahi afetin bizden daha büyük zarar verdiği illerimizde 6 personelimiz çalışmalarında görevli bulunmaktadır.

Görev ve sorumluluklarınızın arttığı afet dönemlerinde görev sıralamanız ne şekilde oluşturuluyor?

“Tüm planlamalarımız bütün olmak zorundadır aksi takdirde düzen oluşturulamaz”

Afetin meydana geldiği andan sonra meydana gelen afetin yeri ve büyüklüğüne göre ekiplerin uygun ulaşım araçları ile yönlendirilmesi koordinasyonu enkaz altında kalanların kurtarılması. Afet bölgesindeki vatandaşlarımızın tahliyesi, acil iaşe ve barınma ihtiyaçlarının karşılanması, geçici barınma merkezlerinin kurulma çalışmalarının başlatılması, hasar tespit çalışmalarının yapılmasının koordinasyonu çalışmaları vardır. Bunlara ek olarak nakdi yardım çalışmalarının yapılması, hak sahipliği çalışmalarının yapılması, kalıcı konutların yapımı ve hak sahibi olan afetzedelerin konutlarının teslimi ve konutlarının borcunu bitirenlerinin tapu işlemlerinin yapılması şeklinde görev sıralamalarımızı belirtebilirim. Saydığım maddelerin hepsinin birbirine bağlı olması gerekmektedir. Tüm planlamalarımız bütün olmak zorundadır aksi takdirde düzen oluşturulamaz.

Son olarak eklemek istediğiniz ve açıklamada bulunmak istediğiniz konular nelerdir?

“Siz böyle bir afetin zararlarını bu kadar kısa zamanda nasıl kaldırmayı başardınız?”

AFAD ve tüm paydaş kurumlarla afetler öncesi yaptığımız eğitimler, hazırlıklar ve son yıllarda yaşadığımız yoğun afetlerden sonra ve neticesinde son yaşadığımız asrın felâketi 06 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremin de gördük ki geçmiş yıllarda yaşadığımız her afette kurum, kuruluş, STK’ler ve vatandaşlarımız daha bilinçli profesyonel hale gelmiştir. Asrın felâketinde de devletimizin gücü sayesinde, kurum, kuruluşlar, STK ve vatandaşlarımızın dayanışması tecrübeleri ile çok kısa zamanda afetin yaraları sarılmaya ve hayat normale dönmeye başladı. Bunu afet bölgesindeki illere gelen yabancı heyetlerin ifadesi ile ‘’Siz böyle bir afetin zararlarını bu kadar kısa zamanda nasıl kaldırmayı başardınız?’’ diye şaşkınlıklarını ifade ediyorlar. Bu da bizim gurur verici bir şekilde büyük bir millet ve büyük bir devlet olduğumuzu yeniden bizlere ve dünyaya gösteriyor.