“Sahiplendirdiğimiz hayvan sayısı; 2 bin 115 oldu”
Elazığ Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Fetih Arslantaş ile son derece keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Söyleşimiz sırasında Arslantaş; minik dostlarımızın rahatı için birçok şeyi düşündüklerini aktararak; sokak hayvanları...

Elazığ Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Fetih Arslantaş ile son derece keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Söyleşimiz sırasında Arslantaş; minik dostlarımızın rahatı için birçok şeyi düşündüklerini aktararak; sokak hayvanları noktasında vatandaşlarımıza da çağrıda bulunarak; “Hayvanlar; Allah’ın dilsiz kullarıdır. Bu nedenle onlara merhamet gösterin” dedi. Ayrıca Müdür Arslantaş, hayvan sahiplenme konusunda sayısal bir azalış olduğuna da dikkat çekerek, “Hayvan sahiplenen bazı kişiler, hevesleri bitince hayvanları sokağa bırakıyor. Bu son derece yanlış. Çünkü Hayvanları ev ortamına alıştırdıktan sonra onların sokağa bırakılması doğru değil” diyerek hayvan bakımının heveslik olmaması gerektiğini vurguladı.
Röportaj: Kübra TÜRKAN
Elazığ Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Fetih Arslantaş ile minik dostlarımıza yönelik yaptıkları çalışmalara değinen bir söyleşi gerçekleştirdik. Söyleşimiz sırasında Müdür Arslantaş, minik dostlarımızı; Allah’ın dilsiz kulları olduğunu belirterek, sokakta kalan minik dostlarımıza yönelik görev ve sorumluluklarımız olduğunu hatırlattı. İşte Elazığ Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Fetih Arslantaş ile gerçekleştirdiğimiz söyleşinin detayları…
Öncelikle kendinizi tanıtabilir misiniz?
1977 Keban doğumluyum. 2 lise, 2 önlisans ve de 2 lisans mezunuyum. Bir buçuk yıla yakında Elazığ Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü görevini yürütmekteyim.
Elazığ Belediyesi’nin en bilinen projelerinden biri Geçici Hayvan Bakım Evi buradaki hizmetleri biraz detaylandırmanızı rica etsek bizlere neler söylersiniz?
“HER ŞEY MİNİK DOSTLARIMIZIN RAHATI İÇİN”
Elazığ Belediyesi Geçici Hayvan Bakım Evi’nde 2 veteriner hekim, bir veteriner tekniker ve 8 işçi var. Saha personellerimizle birlikte 16 personelimiz bu yapıda hizmet vermekte. Geçici Hayvan Bakım Evi’nin kapasitesi şu şekilde; 500 adet köpek, 80 adet kedi olmak üzere toplamda 580 kapasiteli. Röportajı gerçekleştirdiğimiz sırada edindiğim güncel bilgilere göre şu anda Geçici Hayvan Bakım Evi’nde 186 köpek ve 22 kedi var. 2017 yılından beri hizmet vermekteyiz. Bugüne kadar 7 bin 592 kedi ve köpeğin tedavisi yapılmış durumda. 2017’den 2022’nin son ayına kadar; 4 bin 140 tane köpeğe kuduz aşısı yapmış bulunmaktayız.
“2017’DEN 2022 ARALIK AYINA KADAR SAHİPLENDİRDİĞİMİZ HAYVAN SAYISI; 2 BİN 115 OLDU”
2017’den 2022’nin son ayına kadar sahiplendirdiğimiz toplam hayvan sayımız ise 2 bin 115 oldu. Bunların 640’ı kedi bin 475’i ise köpektir. 7gün 24 saat süresince burayı izleyebiliyorum. Ayrıca çocuklarımıza hayvan sevgisini aşılamak için Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri saat 13.00 ile 15.00 arası ziyaretçilerimizi de ağırlıyoruz. Ayrıca Fırat Üniversitesi ile de protokolümüz var gerektiği yerde hem cihaz desteği hem de cerrahi anlamda; zaman zaman destek alıyoruz ve minik dostlarımızı sağlığına kavuşturuyoruz. Şimdi nüfusu 25 binin üzerinde olduğu yerlerde de Geçici Hayvan Bakım Evi bulunduracak.
Elazığ Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü olarak Türkiye’de ilk olacak bir takım hizmetlerde ortaya koydunuz mu?
“KEDİLERİN, KÖPEKLERİN VE KUŞLARIN BİR ARADA BESLENECEĞİ BESLENME STANDLARI OLUŞTURDUK”
Evet Türkiye’de ilk olan bir proje gerçekleştirdik. Parklarda; kedi, köpek ve kuşların yani üçünün bir arada beslenebildiği sokak hayvanları beslenme standını 90 farklı yere yerleştirdik. Vatandaşlarımızın da bu sokak hayvanlarına karşı daha duyarlı olmaları için kedi evleri de yaparak slogan oluşturduk. Sloganımızda ‘Bizlere yapacağınız iyilik, sizlere sevap olarak dönecektir’ olarak belirledik. Buradaki amacımız vatandaşların sokak hayvanlarına karşı daha duyarlı olmasını sağlamaktır.
Sokak hayvanları bir şekilde sizlerin ve de vatandaşların duyarlılığı ile yaşamlarını sürdürebiliyor ama yaban hayvanlarına ilişkin ne gibi çalışmalarınız var?
YABAN HAYATI DA HİZMETLERDE UNUTULMUYOR
Yaban hayatı da son derece önemli. Ecdadımızın geleneği olduğu gibi kuşların beslenmesi adına ağaç dallarına elma asmaktayız. Diğer yaban hayvanları için de kırsal alanlara ekmek, buğday, kemik bırakmaktayız belirli periyotlarla.
Peki farklı diğer hizmetlerinizden de bahseder misiniz?
“SOKAK HAYVANLARI TEDAVİ VE NAKİL ARACINI DA 2022’DE HİZMETE SUNDUK”
Bayat ekmek kutularına biriken ekmeklerinde yeme dönüştürülerek kullanılmakta. Ayrıca BM yayımlamış olduğu rapora göre Türkiye israfta dünyada 3. sırada kişi başına yılda 93 kilo gıda israfı yapılmakta. Bununla ilgili farkındalık oluşturmak adına burada da ‘Geleceğini düşün israf etme’ sloganı oluşturduk. Amacımız israfı minimize etmek. Sokak hayvanlarının tedavi ve nakil aracını da 2022’de hizmete sunduk. Yılın 12 ayı lavra ile mücadele ediyoruz. Sivrisinek ve karasinek ile ilgili de bu yaz çok şükür ciddi bir sıkıntı almadık.
Hayvan sahiplendirmesinden bahsettiniz. Elazığ’da yaşayanların bu konudaki duyarlılığı nedir desek bu konu özelinde neler söylersiniz?
“HAYVAN SAHİPLENME SAYILARINDA DÜŞÜŞ VAR!”
Bazı insanlarımızın ekonomik durumu pekiyi değil galiba. Bu durum hayvan sahiplenme noktasını da biraz etkiledi. 2021 yılında 201 tane 2020’de 194 tane hayvan sahiplendirilirken 2022 yılının tamamlanmasına sayılı günler kala sadece 109 hayvan sahiplendirildi.
Peki satın alma sahiplen kampanyasına nasıl destek oluyorsunuz?
“2023 YILINDA e-DEVLET ÜZERİNDEN DE HAYVAN SAHİPLENDİREBİLECEĞİZ”
Kedi evinizin neşesi, köpekte evinizin hamisi olsun ister misiniz? Şeklinde bir slogan gerçekleştirdik. Vatandaşlarımızın da sahiplenmesi açısından olumlu ama en kötüsü de bazı aileler çocukları isteği ile hayvan sahipleniyor sonrasında ise çocuğunun hevesi geçince yeniden hayvanı sokaklara atıyor. Hayvanlar; evcil hayvanlığa alıştırıp, sonradan sokaklara atılıyor. Türkiye’de 3 ilde e- devlet üzerinde hayvan sahiplendirme söz konusu bizler de bir çalışma başlattık Bilgi İşlem Müdürlüğümüz bu projeyi yapıyor henüz çalışma aşamasında ama nasip olursa 2023’te vatandaşlarımız, hayvanlarını online bir şekilde görecek ve biz kendilerine sağlık kontrolünden geçirdiğimiz aşılarını tamamladığımız hayvanları teslim edeceğiz. Böyle bir projemizde var.
Hayvan sahiplenenler var hayvanseverlerin sahiplendikleri hayvanların kayıt altına alınması gerekiyor peki bunu ne şekilde yapacaklar? Bu konuda da minik dostlarımıza sıcak yuvalarını açan kitleleri bilgilendirir misiniz?
“HAYVANLARINIZI KİMLİKLENDİRMEYİ UNUTMAYIN!”
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 26 Şubat 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğiyle evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklerin mikroçip takılıp kimliklendirilmesi için verilen süre 31 Aralık tarihinde sona eriyor. Sürenin dolmasına sayılı günler kala Türkiye geneli yüzbinlerce hayvan çip takılarak kimliklendirildi. Yıl sonuna kadar hayvanlarına çip taktırmayanlar ise 5199 Sayılı Kanun kapsamında bin 634 TL ceza uygulanacak. İl, ilçe müdürlüklerine ya da bakanlıkça yetki verilen kurum, kuruluş, gerçek veya tüzel kişilerle ilgili beyannameyle başvuru yapılarak, hayvanlar kayıt altına alınıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre yılbaşından itibaren sahipli kedi ve köpekler altı aylık yaşa kadar ceza uygulanmadan kayıt altına alınmaya devam edilecek. Altı aylıktan büyük kedi ve köpekler ise il, ilçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından idari para cezası uygulandıktan sonra mikroçip uygulanarak kayıt altına alınacak. Yılbaşından itibaren sokaktan sahiplenilen kimliksiz hayvana mikroçip taktırılmak istenildiğinde cezai müeyyide uygulanıp uygulanmayacağı da netleşti. Yılbaşından sonra sokaktan sahiplenilen kimliksiz hayvanlar, belediye barınaklarına başvuru yapılarak; Hayvan Bilgi Sistemi (HAYBİS) üzerinden oluşturulan ‘sahiplendirme belgesi ile ceza uygulanmadan ‘Ev Hayvanı Kayıt Sistemi (PETVET)’ne kaydedilebilecek. Buna göre sokaktan sahiplenilen kimliksiz hayvanlar ceza uygulanmadan kimliklendirilecek. Hayvan barınaklarına başvuru yapılarak, HAYBİS üzerinden oluşturulan sahiplendirme belgesi ile ceza uygulanmadan mikroçip takılıp, kimliklendirilen hayvan PETVET’e kaydedilecek. Bizler de sizlerin aracılığı ile bir kez daha hayvanlarınızı kimliklendirmeyi ihmal etmeyin diyelim.
Ekonomik bir takım sıkıntılardan dolayı geçmişte gibi çok sayıda hayvanın sahiplenilmediğinden bahsettiniz özellikle veterinerlik hizmetlerinin maliyetleri de bir hayli arttı. Sokak hayvanlarına dair size iletilen sıkıntılar var mı yani vatandaşlar sokak hayvanlarına karşı duyarlı mı?
“VATANDAŞLARIMIZ GENEL ANLAMDA DUYARLI, BİZLER DE KESİNTİSİZ HİZMET SUNUYORUZ”
Sahipli hayvanlara üniversite hastanemiz ilgileniyor. Bizler sokak hayvanları ile ilgileniyoruz. Vatandaşlar, 153 aracılığı ile şikâyetlerini dillendiriyor. Ayrıca sahada 24 saat esası ile 3 vardiyalı şekilde çalışan ekibimiz bulunmakta. Kesintisiz hizmet sunmaktayız. Bizler 5199 Kanun çerçevesinde hareket etmekteyiz. Bu kanun çerçevesinde hayvanların tedavileri bittikten sonra kanun gereği hayvanları aldığımız ortamlarına bırakmalıyız. Bir de köylerden şehirlere kış aylarında göç oluyor. Onlar da hayvanlarını kent merkezlerine bırakıyor. İlçelerden, beldelerden çok sayıda hayvan bırakılıyor. Asırlardır, sokaklarda yaşayan hayvanların doğal ortamı gelişi güzel bozulmamalı. Bir de vatandaşlar hayvanlara yiyecek ve su bırakırken özenli olmalı. Hayvanların sağlığını tehlikeye atmamalı ve bunu yaparken de çevreyi de kirletmemeli.
Bazı insanlarımız hayvanlara merhametle yaklaşsa da ne yazık ki bazıları da onlara eziyet etmekte hayvanlara eziyetin önlenmesi adına bir mesaj vermenizi istesek neler söylersiniz?
“HAYVANLAR, ALLAH’IN DİLSİZ KULLARIDIR”
Hayvana eziyetin çok ciddi cezaları var. Dinimizde de peygamber efendimizin hadisi var. Bu hadiste; “Merhamet edilmeyene, merhamet edilmez” şeklinde. Kul denildiğinde sadece insan akla gelmesin. Hayvanlar da dilsiz kullar. Siz bunlara merhamet ederseniz, Allah’ta size merhamet eder. Allah’ın dilsiz kullarına eziyet çok büyük bir vebal. Ayrıca köyden kente göç hızlı şehirleşme ve iklim değişikliği dolayısıyla hayvanların doğal ortamları da ne yazık ki zarar görüyor Minik dostlarımızın alanları gittikçe daralıyor.
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
“MİNİK DOSTLARIMIZA MERHAMET GÖSTERMELİYİZ!”
Minik dostlarımızın, hayatlarını kolaylaştırmak ve vatandaşlarımıza da sosyal belediyecilik hizmeti ile yaklaştığımız faaliyetleri aktarma fırsatı sağladığınız için size ve sizin nezdinizde gazeteniz Fırat’a teşekkürler. Ayrıca bize her zaman en iyi destekleri sağlayan Belediye Başkanımız Sayın Şahin Şerifoğulları’na da sonsuz teşekkürler. İnsanlarımızdan ricam, minik dostlarımızı gelişi güzel sokağa bırakmamaları. Sokakta gördükleri minik dostlarımıza da merhamet göstermeleri. Bir de büyükler çocuklarımıza da hayvan sevgisi aşılamalı.
İmsak | 04:50 | ||
Güneş | 06:13 | ||
Öğle | 12:34 | ||
İkindi | 16:03 | ||
Akşam | 18:46 | ||
Yatsı | 20:03 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Galatasaray | 25 | 60 |
2. Fenerbahçe | 24 | 54 |
3. Beşiktaş | 25 | 49 |
4. A.Demirspor | 25 | 45 |
5. Trabzonspor | 25 | 44 |
6. Başakşehir | 24 | 41 |
7. Kayserispor | 25 | 38 |
8. Konyaspor | 25 | 34 |
9. Karagümrük | 24 | 31 |
10. Antalyaspor | 25 | 28 |
11. Alanyaspor | 25 | 28 |
12. Sivasspor | 25 | 27 |
13. Kasımpaşa | 25 | 26 |
14. Gaziantep FK | 25 | 25 |
15. Ankaragücü | 24 | 25 |
16. İstanbulspor | 24 | 24 |
17. Giresunspor | 24 | 23 |
18. Hatayspor | 24 | 23 |
19. Ümraniye | 25 | 22 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Samsunspor | 27 | 57 |
2. Eyüpspor | 26 | 53 |
3. Sakaryaspor | 27 | 49 |
4. Pendikspor | 26 | 47 |
5. Keçiörengücü | 27 | 47 |
6. Rizespor | 25 | 46 |
7. Manisa FK | 26 | 42 |
8. Bodrumspor | 26 | 41 |
9. Boluspor | 26 | 41 |
10. Bandırmaspor | 26 | 40 |
11. Göztepe | 26 | 38 |
12. Tuzlaspor | 27 | 28 |
13. Altay | 27 | 25 |
14. Adanaspor | 27 | 25 |
15. Erzurumspor | 25 | 24 |
16. Altınordu | 26 | 20 |
17. Gençlerbirliği | 26 | 18 |
18. Denizlispor | 27 | 17 |
19. Yeni Malatyaspor | 27 | 16 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Arsenal | 28 | 69 |
2. M.City | 27 | 61 |
3. M. United | 26 | 50 |
4. Tottenham | 28 | 49 |
5. Newcastle | 26 | 47 |
6. Liverpool | 26 | 42 |
7. Brighton | 25 | 42 |
8. Brentford | 27 | 42 |
9. Fulham | 27 | 39 |
10. Chelsea | 27 | 38 |
11. Aston Villa | 27 | 38 |
12. Crystal Palace | 28 | 27 |
13. Wolves | 28 | 27 |
14. Leeds United | 27 | 26 |
15. Everton | 28 | 26 |
16. Nottingham Forest | 27 | 26 |
17. Leicester City | 27 | 25 |
18. West Ham United | 26 | 24 |
19. Bournemouth | 27 | 24 |
20. Southampton | 28 | 23 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Barcelona | 26 | 68 |
2. Real Madrid | 26 | 56 |
3. Atletico Madrid | 26 | 51 |
4. Real Sociedad | 26 | 48 |
5. Real Betis | 26 | 45 |
6. Villarreal | 26 | 41 |
7. Athletic Bilbao | 26 | 36 |
8. Rayo Vallecano | 26 | 36 |
9. Osasuna | 26 | 34 |
10. Celta Vigo | 26 | 34 |
11. Mallorca | 26 | 32 |
12. Girona | 26 | 31 |
13. Getafe | 26 | 29 |
14. Sevilla | 26 | 28 |
15. Cadiz | 26 | 28 |
16. Real Valladolid | 26 | 28 |
17. Espanyol | 26 | 27 |
18. Valencia | 26 | 26 |
19. Almeria | 26 | 26 |
20. Elche | 26 | 13 |